ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Αναίμακτη χειρουργική

  Είναι αλήθεια ότι κάθε χειρουργική παρέμβαση θα προκαλέσει κάποια απώλεια αίματος, έστω και ελάχιστη, αφού κάθε κύτταρο πρέπει να τροφοδοτείται από αίμα για να είναι ζωντανό.

  Συνεπώς o όρος αναίμακτη χειρουργική με την αυστηρή έννοια του όρου δεν υφίσταται.

  Στην περίπτωση που ο ασθενής έχει μικρή αιμορραγία, η υγεία του δεν επηρεάζεται καθόλου. Αν, όμως, παρουσιάσει σημαντική απώλεια αίματος, τότε οι επιπτώσεις στην υγεία του είναι σοβαρές και μπορεί να αντιμετωπίσει σημαντικούς κινδύνους.

  Χειρουργική Αναίμακτου Πεδίου

  Προκειμένου, λοιπόν, να ελαχιστοποιηθεί η απώλεια αίματος και οι κίνδυνοι για τον ασθενή, αναπτύχθηκε η Χειρουργική Αναίμακτου Πεδίου (bloodless field surgery).

  Τεχνική Tumescent

  Μπορούμε, λοιπόν, σήμερα να πραγματοποιήσουμε πολλές επεμβάσεις, με πρότυπο την πλαστική αποκατάσταση βουβωνοκήλης/ομφαλοκήλης/κοιλιοκήλης, καθώς και της κύστης κόκκυγος, των κονδυλωμάτων και της ραγάδας πρωκτού με απειροελάχιστη απώλεια αίματος, με την τεχνική Tumescent.

  Με την τεχνική αυτή χρησιμοποιείται, με την αίσθηση μιας μικρής μόνο ένεσης, μεγάλη ποσότητα πολύ αραιωμένου διαλύματος τοπικού αναισθητικού με αδρεναλίνη. Η ουσία αυτή προκαλεί σύσπαση των αγγείων και αποτρέπει με αυτόν τον τρόπο την αιμορραγία τους. Ακόμα, με τη χρήση ειδικών αιμοστατικών εργαλείων (διαθερμία, ραδιοσυχνότητες, ψαλίδι υπερήχων) αυτόματα σταματά και η παραμικρή αιμορραγία πριν καν προλάβει να εμφανιστεί.

  Πoια είναι τα πλεονεκτήματα της χειρουργικής αναίμακτου πεδίου;

  Οι τεχνικές της αναίμακτης χειρουργικής παρουσιάζουν πολλαπλά οφέλη για τον ασθενή. Βασικό τους πλεονέκτημα είναι η ελάττωση επιπλοκών, καθώς και η περιορισμένη, κατά πολύ, απώλεια αίματος, ώστε να μη χρειάζεται ο ασθενής μετάγγιση αίματος.

  Επιπλέον, ελαχιστοποιούνται οι εκχυμώσεις (μελανιές) και συμπτώματα όπως είναι η εύκολη κόπωση, οφειλόμενη σε αναιμία, ενώ η αποκατάσταση του χειρουργικού τραύματος είναι ταχύτατη.

  Σχετικά με τον ιατρό:

  O εξειδικευμένος γενικός χειρουργός Γεώργιος Ανθιμίδης, με μακροχρόνια πείρα στο χώρο, εφαρμόζει την καινοτόμα αυτή χειρουργική μέθοδο σε μεγάλο αριθμό ασθενών.