ΕΝΟΤΗΤΕΣ


  Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα είναι η δεύτερη κατά σειρά πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου του δέρματος, μετά το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, καθώς υπολογίζεται ότι διαγιγνώσκονται περίπου 450.000 νέα περιστατικά κάθε χρόνο. Μάλιστα, το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα αποτελεί τη δεύτερη πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος, μετά το μελάνωμα.

  Πώς εμφανίζεται το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα;

  Η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου αναπτύσσεται στα ακανθο-κύτταρα, τα οποία και αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της επιδερμίδας μας, της επιφανειακής στοιβάδας του δέρματος.

  Για τον λόγο αυτό, το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε περιοχή του δέρματος, καθώς ακόμα και στο βλεννογόνο του στόματος και των γεννητικών οργάνων.

  Συχνότερα, όμως, θα εμφανιστεί σε σημεία που έχουν μεγαλύτερη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, όπως το πρόσωπο, το πτερύγιο του αυτιού, τον λαιμό, τα χέρια και τα πόδια.

  Ομάδες υψηλού κινδύνου αποτελούν τα άτομα με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, εκείνα που έχουν ιστορικό σημαντικής έκθεσης στον ήλιο, καθώς και όσα βρίσκονται πολλές ώρες σε εξωτερικό χώρο υπό τον ήλιο.

  quote

  Επιπλέον, οι ακτινικές ή ηλιακές υπερκετατώσεις, η ακτινική χειλίτιδα, η λευκοπλακία και η νόσος Bowen αποτελούν προκαρκινικές βλάβες που μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη του ακανθοκυτταρικού καρκινώματος.

  Σε σπάνιες περιπτώσεις, το καρκίνωμα μπορεί να εμφανιστεί και σε υγιές δέρμα.


  Ποια είναι τα συμπτώματα του ακανθοκυτταρικού καρκινώματος και ποια η κλινική εικόνα;

  Οι ενδείξεις του ακανθοκυτταρικού καρκινώματος που πρέπει να σας οδηγήσουν στον γιατρό σας προς κλινική εξέταση και διάγνωση είναι οι ακόλουθες:

  • Επίμονη παχιά, τραχεία και λεπιδώδης βλάβη που μπορεί να αιμορραγήσει αν ερεθιστεί
  • Επηρμένος όγκος με κεντρικό εντύπωμα που αιμορραγεί περιστασιακά
  • Επίμονη ανοιχτή πληγή που αιμορραγεί και εμφανίζει κρούστα
  • Όγκος που παρομοιάζει με θήλωμα και ο οποίος εμφανίζει κρούστες και αιμορραγεί
  • Οποιαδήποτε αλλαγή σε προϋπάρχοντα όγκο και ανοιχτή πληγή που επιμένει


  Ποια είναι η θεραπεία του ακανθοκυτταρικού καρκινώματος;

  Με την έγκαιρη διάγνωση και αφαίρεση του ακανθοκυτταρικού καρκινώματος σε πρώιμο στάδιο, διασφαλίζεται η αμελητέα έως ανύπαρκτη πρόκληση βλάβης, ενώ επιτυγχάνεται σχεδόν πάντα η θεραπεία του.

  Στην περίπτωση που δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα, τότε γίνεται δύσμορφο και υπάρχουν και κάποιες πιθανότητες να κάνει μετάσταση σε απομακρυσμένους ιστούς και όργανα, προκαλώντας ακόμα και θάνατο.

  Για τον λόγο αυτό, οποιοσδήποτε ύποπτος όγκος πρέπει να μελετάται από τον γιατρό. Αν η βιοψία δείξει καρκινικά κύτταρα, απαιτείται θεραπεία, η οποία μπορεί να γίνει με τις ακόλουθες μεθόδους:

  • Μικρογραφική χειρουργική με μέθοδο MOHS
  • Απόξεση και Ηλεκτροκαυτηρίαση
  • Κρυοχειρουργική
  • Ακτινοβολία
  • Φωτοδυναμική θεραπεία (PDT)
  • Χειρουργική αφαίρεση με Laser
  • Τοπική εφαρμογή φαρμάκων

  Η κατάλληλη μέθοδος για να εξαλειφθεί το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα θα εξαρτηθεί από τον τύπο, το μέγεθος, το βάθος και το σημείο που έχει εντοπισθεί ο όγκος, καθώς και από την ηλικία και την κλινική εικόνα του ασθενούς.

  Σχετικά με τον ιατρό:

  Ο εξειδικευμένος γενικός χειρουργός Γεώργιος Ανθιμίδης, κατέχει μακροχρίνια πείρα στο ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, μετά από τριετή απασχόληση σε επαρχιακό νοσοκομείο αγροτικής περιοχής με σημαντικό αριθμό ασθενών προσβεβλημένων από τη νόσο. Η συσσωρευμένη εμπειρία του ιατρού ανακοινώθηκε στο 3ο Πολυθεματικό Ιατρικό Συνέδριο με τίτλο: Ακανθοκυτταρικό Καρκίνωμα Δέρματος.