ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Τα κονδυλώματα, ή όπως είναι ολόκληρη η ονομασία τους, τα οξυτενή κονδυλώματα, οφείλονται στον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV και μεταδίδονται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή. Αποτελούν μάλιστα το πιο συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

  Ποια είναι η κλινική εικόνα των κονδυλωμάτων και πως γίνεται η διάγνωση;

  Τα κονδυλώματα εμφανίζονται με διάφορες μορφές και συνήθως είναι ασυμπτωματικά ή παρουσιάζουν μία ελαφριά αίσθηση φαγούρας και καψίματος.

  Στη γυναίκα, μπορούν να εμφανιστούν στο αιδοίο, στο εφήβαιο, στο περίνεο, στον κόλπο, στον τράχηλο της μήτρας, στην ουρήθρα και στην περιοχή του πρωκτού. Στους άνδρες εμφανίζονται στο πέος, στο εφήβαιο, στους όρχεις, στο όσχεο και στον πρωκτό.

  Στις περισσότερες περιπτώσεις, η διάγνωση του ιού θα γίνει από τον γυναικολόγο κατά τη διάρκεια της ετήσιας γυναικολογικής εξέτασης.

  Έπειτα, η ασθενής μπορεί να χρειαστεί να υποβληθεί σε περαιτέρω εξετάσεις για να εξακριβωθούν οι τύποι του ιού από τους οποίους έχει προσβληθεί.

  Αν υπάρχει ερωτικός σύντροφος θα πρέπει να εξετασθεί και εκείνος για πιθανή μόλυνσή του από τον ιό.

  Μάλιστα, προκειμένου να  εντοπισθούν κονδυλώματα στην πρωκτική περιοχή, τότε και ο ασθενής ή η ασθενής θα πρέπει να κάνει πρωκτοσκόπηση, καθώς ο ιός έχει ενοχοποιηθεί για ανάπτυξη καρκινώματος του πρωκτού.

  Πως θεραπεύονται τα κονδυλώματα;

  Για τον καυτηριασμό χρησιμοποιείται χειρουργικό Laser διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2), το οποίο είναι ανώδυνο και προσφέρει άριστα αισθητικά αποτελέσματα.

  Όσον αφορά την αφαίρεσή τους, αυτή πραγματοποιείται με χειρουργική εκτομή. Το πλεονέκτημα της συγκεκριμένης μεθόδου είναι ότι μας δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε ιστολογική εξέταση.

  Απαντήσεις σε συνήθη ερωτήματα σχετικά με τα κονδυλώματα:

  • Τα οξυτενή κονδυλώματα μπορούν να εξελιχθούν σε καρκίνο, όμως αυτή δεν είναι η συνήθης εξέλιξη.
  • Είναι δύσκολο να εξακριβωθεί ο τρόπος με τον οποίο κάποιος μολύνθηκε και δεν αποτελεί απόδειξη απιστίας.
  • Δεν είναι γνωστό για πόσο διάστημα μετά τη θεραπεία ο φορέας του ιού HPV μπορεί να μεταδώσει τη νόσο.
  • Τα κονδυλώματα μπορεί να υποτροπιάσουν (να επανεμφανιστούν) ιδιαίτερα στους τρεις πρώτους μήνες. Για το λόγο αυτό χρειάζεται τακτική παρακολούθηση σε αυτό το διάστημα.
  • Το HPV test δεν είναι απαραίτητο στους ερωτικούς συντρόφους των ασθενών.
  • Οι ασθενείς και οι ερωτικοί σύντροφοί τους ωφελούνται από έλεγχο για άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
  • Οι ασθενείς πρέπει να ενημερώνουν τους τωρινούς ερωτικούς συντρόφους τους, γιατί υπάρχει η πιθανότητα να έχουν κονδυλώματα και να τα μεταδώσουν σε επόμενους ερωτικούς συντρόφους.
  • Δεν είναι σαφές το αν η ενημέρωση επακόλουθων ερωτικών συντρόφων (μετά τη θεραπεία των κονδυλωμάτων) είναι ωφέλιμη για τους επόμενους (νέους, άλλους) ερωτικούς συντρόφους.
  • Οι γυναίκες υποβάλλονται σε τεστ Παπ όπως προβλέπεται, άσχετα με το ιστορικό κονδυλωμάτων και θεραπείας, όχι πιο συχνά.
  • Η σωστή και σταθερή χρήση ανδρικού προφυλακτικού προφυλάσσει, αν και όχι απόλυτα, αφού μπορεί να μεταδοθεί στις ακάλυπτες περιοχές.
  • Συστήνεται η αποχή από σεξουαλική επαφή μέχρι τη θεραπεία.

  Σχετικά με τον ιατρό:

  Σύγγραμμα του ιατρού σχετικό με τις παθήσεις πρωκτού – περινέου και τα κονδυλώματα διανέμεται δωρεάν στο ιατρείο του.