ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  εισφρυση ονυχος

   

  Η είσφρυση όνυχος (ονυχοκρύπτωση) είναι μια πολύ συχνή πάθηση του νυχιού, κατά την οποία το νύχι εισέρχεται στο δέρμα περισσότερο από το φυσιολογικό.

  Ως αποτέλεσμα, προκαλείται φλεγμονή στο δάκτυλο είτε του χεριού είτε του ποδιού, η οποία παρουσιάζεται στον ασθενή με πόνοερυθρότητατοπικό οίδημα και εκροή ορώδους ή πυώδουςυγρού.

  Αν η πάθηση δεν αντιμετωπισθεί, προκαλεί προβλήματα στην καθημερινότητα των ασθενών, ενώ τα άτομα με διαβήτη κινδυνεύουν από την επέκταση της φλεγμονής.

  Ποια είναι τα αίτια της είσφρυσης όνυχος;

  Η πιο συχνή αιτία που οδηγεί στην είσφρυση όνυχος είναι το πολύ κοντό κόψιμο των νυχιών.

  Άλλα αίτια που μπορεί να ευθύνονται για την εκδήλωση της πάθησης είναι τα ακόλουθα:

  • Αυξημένη κυρτότητα των νυχιών (συγγενής αιτία)
  • Χρήση ακατάλληλων υποδημάτων (πολύ στενά ή λάθος νούμερο)
  • Τραυματισμοί της περιοχής
  • Παθήσεις του μεγάλου δακτύλου

  Συνήθως, η είσφρυση όνυχος παρατηρείται κατά την εφηβική ηλικία και στους νεαρούς ενήλικες.

  Στην εφηβεία, το σώμα αναπτύσσεται ταχέως, χωρίς να συνοδεύεται πάντοτε από τα κατάλληλα υποδήματα, ενώ η στρατιωτική θητεία των νεαρών ενήλικων ανδρών καταπονεί τα πόδια τους με την ελλιπή υγιεινή και τη χρήση ακατάλληλων υποδημάτων.

  Ποια είναι τα στάδια της είσφρυσης όνυχος;

  Η είσφρυση όνυχος εξελίσσεται σε τρία στάδια.

  Στο πρώτο στάδιο, το νύχι που εισχωρεί στο δέρμα προκαλεί τη φλεγμονή που συνοδεύεται από οίδημα, ερυθρότητα και πόνο.

  Κατά το δεύτερο στάδιο που η φλεγμονή προχωράει, ο ασθενής αισθάνεται έντονο πόνο και επίσης υπάρχει εκροή ορώδους ή πυώδους υγρού.

  Τέλος, όταν πλέον η φλεγμονή είναι έντονη, έχουμε το τρίτο στάδιο, κατά το οποίο αναπτύσσεται υπερτροφικός κοκκιώδης ιστός.

  Ποια είναι η θεραπεία της είσφρυσης όνυχος;

  Ανάλογα με τη βαρύτητα της πάθησης, η αντιμετώπισή της μπορεί να γίνει συντηρητικά ή και επεμβατικά.

  Όταν βρίσκεται στο αρχικό της στάδιο, η είσφρυση όνυχος μπορεί να αντιμετωπισθεί με τη χορήγηση αντιβίωσης και αντισηπτικής αγωγής. Επίσης, η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

  • Ποδόλουτρα με αντισηπτικό σαπούνι
  • Άνετα υποδήματα
  • Αντιφλεγμονώδη και παυσίπονα

  Σε περίπτωση που με τη συντηρητική θεραπεία ο ασθενής δεν έχει βελτίωση και η φλεγμονή συνεχίζει ή αν βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο, τότε συστήνεται η χειρουργικήεπέμβαση.

  Κατά την επέμβαση, αφαιρείται το τμήμα του όνυχος που παρουσιάζει τη φλεγμονή και έτσι ο ασθενής μπορεί να έχει οριστική λύση στο πρόβλημά του.

  Η χειρουργική αυτή επέμβαση ονομάζεται ονυχεκτομή ή πλαστική όνυχος, έχει ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο και οι υποτροπές της είναι εξαιρετικά σπάνιες.

  Σχετικά με τον ιατρό:

  Η καινοτόμος μέθοδος αντιμετώπισης της νόσου από τον ιατρό Γεώργιο Ανθιμίδη, ανακοινώθηκε στο 21ο Βορειοελλαδικό Ιατρικό Συνέδριο: Eίσφρυση όνυχος-Συντηρητική και Χειρουργική Αντιμετώπιση.