ΕΝΟΤΗΤΕΣ


   

  Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα αποτελεί έναν από τους πιο συχνά εμφανιζόμενους τύπους καρκίνου του δέρματος. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον πιο συχνό τύπο, ενώ δεύτερο σε συχνότητα εμφάνισης είναι το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα.

  Πώς εμφανίζεται το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα;

  Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα αναπτύσσεται αργά και συνήθως εμφανίζεται στις περιοχές του σώματος που εκτίθενται περισσότερο στην ηλιακή ακτινοβολία. Τέτοιες περιοχές αποτελούν το πρόσωπο, ο λαιμός, τα αυτιά, η κεφαλή, οι ώμοι και η ράχη.

  Ο τύπος αυτός του καρκίνου του δέρματος παίρνει το όνομά του από την βασική στοιβάδα της επιδερμίδας στην οποία και αναπτύσσεται.

  Στην βασική στοιβάδα, η οποία αποτελεί την κατώτερη της επιδερμίδας μας, τα βασικά κύτταρα διαιρούνται συνεχώς και τα νέα κύτταρα που δημιουργούνται ωθούν στο πάνω μέρος της επιδερμίδας τα παλαιότερα.

  Όταν, λοιπόν, το άτομο εκτίθεται επανειλημμένα σε υπεριώδη ακτινοβολία, τα βασικά κύτταρα γίνονται καρκινικά, σχηματίζοντας μία επίπεδη αλλοίωση ή έναν όγκο σαν μαργαριτάρι.

  Ποια είναι τα συμπτώματα του βασικοκυτταρικού καρκινώματος;

  Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα έχει διάφορες μορφές με πιο συχνή ένα μικρό εξόγκωμα στην επιφάνεια του δέρματος.

  Όταν βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, μπορεί να παρουσιάζεται ως μια κόκκινη επίπεδη επιφάνεια, ένα μικρό ογκίδιο, μια μικρή πληγή, ή μια κρούστα στο δέρμα που επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν επουλώνεται.

  Πολλές φορές, μάλιστα, οι ασθενείς θεωρούν ότι πρόκειται για κάποιο έκζεμα, ψωρίαση ή ξηροδερμία.

  Καθώς αναπτύσσονται διογκώνονται μέχρι τελικά να δημιουργηθεί μία κεντρική περιοχή ατροφικού δέρματος.

  Ποια είναι η θεραπεία του βασικοκυτταρικού καρκινώματος;

  Για να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, ο γιατρός σας θα πρέπει πρώτα να πάρει ένα δείγμα του όγκου ή της αλλοίωσης που έχει δημιουργηθεί, ώστε να κάνει βιοψία.

  Ανάλογα με τα αποτελέσματα της εργαστηριακής εξέτασης, δηλαδή το μέγεθος του καρκίνου, τη θέση και το βάθος του, ο χειρουργός θα σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία για την περίπτωσή σας.

  Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

  • Απόξεση και καυτηριασμός του καρκίνου
  • Kρυοθεραπεία (κρυοχειρουργική)
  • Aκτινοβολία
  • Xειρουργική εκτομή
  • Xειρουργική Mohs (μια σειρά μικροσκοπικά ελεγχόμενων αφαιρέσεων)

  Στην περίπτωση που το καρκίνωμα εμφανίζεται στο πρόσωπο, είναι πιθανό να χρειαστεί και κάποια διορθωτική επέμβαση, όπως η μεταμόσχευση δέρματος.

  Με την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου και κατ’ επέκταση την έγκαιρη θεραπεία του, επιτυγχάνεται ίαση σε ποσοστό μεγαλύτερο από 95%.

  Για τον λόγο αυτό, φροντίζουμε να κάνουμε ιατρικές εξετάσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα και να προγραμματίζουμε άμεσα ένα ραντεβού με τον γιατρό μας μόλις αντιληφθούμε οποιαδήποτε αλλοίωση στο δέρμα μας.

  Σχετικά με τον ιατρό:

  Ο εξειδικευμένος γενικός χειρουργός Γεώργιος Ανθιμίδης, έχει πείρα στο βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, μετά από τριετή απασχόληση σε επαρχιακό νοσοκομείο αγροτικής περιοχής με σημαντικό αριθμό ασθενών προσβεβλημένων από τη νόσο. Η συσσωρευμένη εμπειρία του ιατρού ανακοινώθηκε στο 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ωτορινολαρυγγολογίας-Χειρουργικής Κεφαλής-Τραχήλου  με τίτλο: Βασικοκυτταρικό Καρκίνωμα Δέρματος Κεφαλής και Τραχήλου.