ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    κύστη ήπατος

    Το ήπαρ (ή αλλιώς το συκώτι) είναι ένα όργανο του οργανισμού το οποίο αποτελεί σημαντικό «φίλτρο», αφού επεξεργάζεται οτιδήποτε καταναλώνουμε από τροφή ή ποτό και απελευθερώνει θρεπτικά συστατικά και ενέργεια που μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί από τον οργανισμό μας.

    Ποια είναι τα αίτια της κύστης ήπατος;

    Στο ήπαρ είναι πιθανό να δημιουργηθούν μικρές κύστεις γεμάτες με υγρό.

    Οι κύστεις ήπατος χωρίζονται στις παρασιτικές (εχινόκοκκους) και  στις μη παρασιτικές.

    Σχετικά με τις μη παρασιτικές, η αιτία σχηματισμού τους στο ήπαρ παραμένει στις περισσότερες περιπτώσεις άγνωστη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα για την Υγεία του Ήπατος, είναι πιθανό η κύστη να υπάρχει εκ γενετής ή να δημιουργηθεί στο ήπαρ με την πάροδο του χρόνου.

    Οι κύστεις μπορεί να είναι μονήρεις ή πολλαπλές, ενώ η πολυκυστική νόσος του ήπατος συχνά συνοδεύει την πολυκυστική νόσο των νεφρών.

    Η κύστη ήπατος συνήθως αναπτύσσεται με πολύ αργό ρυθμό και σπανιότερα ανιχνεύεται πριν την ενηλικίωση του ατόμου.

    Ποια είναι τα συμπτώματα της κύστης ήπατος;

    Συνήθως οι κύστες του ήπατος δεν προκαλούν καθόλου ενοχλήματα στο άτομο. Ωστόσο, εάν η κύστη αναπτυχθεί αρκετά σε μέγεθος μπορεί να φέρει τα ακόλουθα συμπτώματα στον ασθενή:

    • Αίσθημα διάτασης (φούσκωμα) στην περιοχή της κοιλιάς
    • Αίσθημα βάρους και πόνο ψηλά και δεξιά στην κοιλιά
    • Ασαφή κοιλιακό πόνο από πίεση των γειτονικών οργάνων

    Είναι πιθανό η κύστη ήπατος να προκαλέσει επιπλοκές στον οργανισμό;

    quote

    quote

    Έτσι, οι μεγάλες κύστεις μπορεί να προκαλέσουν πίεση ή και απόφραξη των γειτονικών οργάνων. Σπάνια μπορεί να εμφανιστεί αιμορραγία, λοίμωξη ή αποφρακτικός ίκτερος. Η πολυκυστική νόσος του ήπατος μπορεί να προκαλέσει διαταραχή της ηπατικής λειτουργίας ή ακόμη και ηπατική ανεπάρκεια.

    Οι κακοήθεις κυστικές αλλοιώσεις (καρκίνος) και συγκεκριμένα το κυσταδένωμα / κυσταδενοκαρκίνωμα είναι σπάνιες στο ήπαρ.

    Πότε πρέπει να αφαιρεθεί η κύστη ήπατος;

    Οι ασυμπτωματικές μη παρασιτικές κύστεις ήπατος δεν χρειάζονται θεραπεία. Όταν προκαλούν συμπτώματα ή επιπλοκές, αντιμετωπίζονται με αφαίρεση της «οροφής» τους είτε ανοιχτά είτε λαπαροσκοπικά. Οι επιμολυσμένες κύστεις αντιμετωπίζονται όπως τα ηπατικά αποστήματα. Αν η κύστη περιέχει χολή, θα πρέπει να αφαιρεθεί με ταυτόχρονη διακοπή της επικοινωνίας με το χοληφόρο δέντρο. Η πολυκυστική νόσος ορισμένες φορές αντιμετωπίζεται με μερική ηπατεκτομή και διατήρηση των λιγότερο κυστικών περιοχών του ήπατος.

    επικοινωνία

    επικοινωνία