ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  κύστη ήπατος

  Το ήπαρ (ή αλλιώς το συκώτι) είναι ένα όργανο του οργανισμού το οποίο αποτελεί σημαντικό «φίλτρο», αφού επεξεργάζεται οτιδήποτε καταναλώνουμε από τροφή ή ποτό και απελευθερώνει θρεπτικά συστατικά και ενέργεια που μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί από τον οργανισμό μας.

  Ποια είναι τα αίτια της κύστης ήπατος;

  Στο ήπαρ είναι πιθανό να δημιουργηθούν μικρές κύστεις γεμάτες με υγρό.

  Οι κύστεις ήπατος χωρίζονται στις παρασιτικές (εχινόκοκκους) και  στις μη παρασιτικές.

  Σχετικά με τις μη παρασιτικές, η αιτία σχηματισμού τους στο ήπαρ παραμένει στις περισσότερες περιπτώσεις άγνωστη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα για την Υγεία του Ήπατος, είναι πιθανό η κύστη να υπάρχει εκ γενετής ή να δημιουργηθεί στο ήπαρ με την πάροδο του χρόνου.

  Οι κύστεις μπορεί να είναι μονήρεις ή πολλαπλές, ενώ η πολυκυστική νόσος του ήπατος συχνά συνοδεύει την πολυκυστική νόσο των νεφρών.

  Η κύστη ήπατος συνήθως αναπτύσσεται με πολύ αργό ρυθμό και σπανιότερα ανιχνεύεται πριν την ενηλικίωση του ατόμου.

  Ποια είναι τα συμπτώματα της κύστης ήπατος;

  Συνήθως οι κύστες του ήπατος δεν προκαλούν καθόλου ενοχλήματα στο άτομο. Ωστόσο, εάν η κύστη αναπτυχθεί αρκετά σε μέγεθος μπορεί να φέρει τα ακόλουθα συμπτώματα στον ασθενή:

  • Αίσθημα διάτασης (φούσκωμα) στην περιοχή της κοιλιάς
  • Αίσθημα βάρους και πόνο ψηλά και δεξιά στην κοιλιά
  • Ασαφή κοιλιακό πόνο από πίεση των γειτονικών οργάνων

  Είναι πιθανό η κύστη ήπατος να προκαλέσει επιπλοκές στον οργανισμό;

  quote

  quote

  Έτσι, οι μεγάλες κύστεις μπορεί να προκαλέσουν πίεση ή και απόφραξη των γειτονικών οργάνων. Σπάνια μπορεί να εμφανιστεί αιμορραγία, λοίμωξη ή αποφρακτικός ίκτερος. Η πολυκυστική νόσος του ήπατος μπορεί να προκαλέσει διαταραχή της ηπατικής λειτουργίας ή ακόμη και ηπατική ανεπάρκεια.

  Οι κακοήθεις κυστικές αλλοιώσεις (καρκίνος) και συγκεκριμένα το κυσταδένωμα / κυσταδενοκαρκίνωμα είναι σπάνιες στο ήπαρ.

  Πότε πρέπει να αφαιρεθεί η κύστη ήπατος;

  Οι ασυμπτωματικές μη παρασιτικές κύστεις ήπατος δεν χρειάζονται θεραπεία. Όταν προκαλούν συμπτώματα ή επιπλοκές, αντιμετωπίζονται με αφαίρεση της «οροφής» τους είτε ανοιχτά είτε λαπαροσκοπικά. Οι επιμολυσμένες κύστεις αντιμετωπίζονται όπως τα ηπατικά αποστήματα. Αν η κύστη περιέχει χολή, θα πρέπει να αφαιρεθεί με ταυτόχρονη διακοπή της επικοινωνίας με το χοληφόρο δέντρο. Η πολυκυστική νόσος ορισμένες φορές αντιμετωπίζεται με μερική ηπατεκτομή και διατήρηση των λιγότερο κυστικών περιοχών του ήπατος.

  επικοινωνία

  επικοινωνία