ΕΝΟΤΗΤΕΣ  Η κήλη των αθλητών ή αλλιώς το σύνδρομο των κοιλιακών προσαγωγών είναι μια πάθηση που συναντάται  συνήθως στους αθλητές, εξ’ ου και η ονομασία.

  Τι είναι η κήλη των αθλητών;

  Η κήλη των αθλητών είναι μια πάθηση που παρατηρείται συχνότερα σε άνδρες αθλητές του μπάσκετ και του ποδοσφαίρου. Η εμφάνιση κήλης, που αποτελεί το 2 με 5 % όλων των αθλητικών τραυματισμών, παλιότερα γινόταν αιτία για πολλούς αθλητές να διακόψουν την καριέρα τους. Η κήλη εμφανίζεται στην βουβωνική χώρα και είναι συνήθως αποτέλεσμα κάποιου  τραυματισμού σ΄ αυτήν.

  Ποια είναι τα συμπτώματα της κήλης των αθλητών;

  Βασικό σύμπτωμα της κήλης των αθλητών είναι η ξαφνική έναρξη πόνου στη βουβωνική χώρα, ο οποίος σταδιακά επιδεινώνεται και ορισμένες φορές επεκτείνεται στο περίνεο και τους γλουτιαίους µυς. Ο πόνος αντανακλά στον προσαγωγό ή στους όρχεις και γίνεται πιο έντονος όταν το άτομο βήχει ή φτερνίζεται και κατά την διάρκεια της σεξουαλικής του επαφής. Η επιδείνωση του πόνου στους αθλητές έρχεται από απότομες επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις, απότοµες αλλαγές κατεύθυνσης και  στροφές του κορµού.

  Πώς γίνεται η διάγνωση της κήλης των αθλητών;

  Η διάγνωση της κήλης των αθλητών γίνεται από έμπειρο ιατρό  μια και είναι δύσκολο να διαγνωστεί κλινικά. Το βουβωνικό άλγος μπορεί να έχει πολλά αίτια εμφάνισης πέρα από την κήλη των αθλητών. Μέθοδοι διάγνωσης όπως οι ακτινογραφίες, το υπερηχογράφηµα και η µαγνητική τοµογραφία µπορεί να αποκλείσουν άλλες παθήσεις οι οποίες προκαλούν άλγος στη βουβωνική χώρα. Στην περίπτωση όμως της διάγνωσης της κήλης των αθλητών δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμες. Όταν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν με συντηρητικά μέτρα, ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε εγχειρητική διερεύνηση και κατόπιν αποκατάσταση.

  Χειρουργική αντιμετώπιση της κήλης των αθλητών

  Η οριστική αντιμετώπιση της κήλης των αθλητών  είναι η χειρουργική και πλέον τα τελευταία χρόνια γίνεται με μεγάλη επιτυχία λαπαροσκοπικά. Η λαπαροσκοπική τεχνική, είναι η πιο σύγχρονη και πραγµατοποιείται µέσα από 3 τοµές των 5 – 10 χιλιοστών στο δέρµα, χωρίς να κόβονται οι µύες. Ο χειρουργός εργάζεται µε ειδική κάµερα και µε µεγέθυνση επί 10 φορές. Έτσι η χειρουργική επέµβαση – αποκατάσταση της κήλης ολοκληρώνεται γρήγορα, αναίµακτα και µε µεγάλη ακρίβεια.

  Μετά το χειρουργείο

  Ο ασθενής μετά τη λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της κήλης έχει τα εξής οφέλη:

  • Η παραμονή στο νοσοκομείο είναι μόνο λίγες ώρες
  • Επανέναρξη αθλητικών δραστηριοτήτων με καλές επιδόσεις μετά από 6-12 εβδομάδες
  • Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες (οδήγηση, άνοδος σε σκάλες, σήκωμα βάρους, σεξουαλική δραστηριότητα) είναι άμεση
  • Μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος
  • Άριστο αποτέλεσμα