ΕΝΟΤΗΤΕΣ


  ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΗΛΩΝ ΤΟΥ ΚΟΙΛΙΑΚΟΥ ΤΟΙΧΩΜΑΤΟΣ

  Η κήλη του κοιλιακού τοιχώματος είναι ένα από τα συνηθέστερα ιατρικά προβλήματα που χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης. Η σύγχρονη χειρουργική έχει απλοποιήσει τις διαδικασίες επέμβασης εφαρμόζοντας εξελιγμένες τεχνικές που διευκολύνουν τα στάδια της μετεγχειρητικής αποκατάστασης, τροποποιώντας ελάχιστα την καθημερινότητα των ασθενών και μάλιστα για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

  Οι σύγχρονες χειρουργικές μέθοδοι (τεχνική χωρίς τάση, τοπική αναισθησία, χειρουργική αναίμακτου πεδίου, λαπαροσκοπική ή και ρομποτική), τα εξελιγμένα υλικά και οι νέες χειρουργικές τεχνικές έχουν συμβάλλει καθοριστικά όχι μόνο στην ελαχιστοποίηση των επιπλοκών και της πιθανότητας υποτροπής της κήλης, αλλά και στην σημαντική ελάττωση του μετεγχειρητικού πόνου και της ταλαιπωρίας του ασθενούς.

  Τι προετοιμασία πρέπει να γίνει πριν από την επέμβαση;

  Πριν προχωρήσουμε στο στάδιο της μετεγχειρητικής ανάρρωσης, είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως η σωστή προετοιμασία και ο προεγχειρητικός έλεγχος είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες για την ομαλή διεξαγωγή όλης της διαδικασίας.

  Τι εξετάσεις μπορεί να απαιτηθούν πριν από το χειρουργείο;

  • Γενική αίματος και έλεγχος πήξης αίματος
  • Καρδιολογική αξιολόγηση
  • Ακτινογραφία θώρακος

  Τι είναι καλό να κάνετε την προηγούμενη ημέρα της επέμβασης;

  Ο Γενικός Χειρουργός θα σας παρέχει αναλυτικές οδηγίες σχετικά με το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται την προηγούμενη ημέρα της επέμβασης.

  Σε γενικές γραμμές συστήνεται:

  • Η αποφυγή κατανάλωσης τροφής ή υγρών την ημέρα της επέμβασης.
  • Να κάνετε ένα μπάνιο ή ντουζ το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ.

   

  Στάδια ανάρρωσης έπειτα από τη χειρουργική αντιμετώπιση μιας κήλης του κοιλιακού τοιχώματος.

   

  Την ημέρα της επέμβασης

  Η χειρουργική αποκατάσταση μιας κήλης του κοιλιακού τοιχώματος πραγματοποιείται με χρήση γενικής αναισθησίας ή τοπικής αναισθησίας με «μέθη». Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και αφού ο ασθενής συνέλθει από την αναισθησία, σιτιστεί ελαφρώς, πιει νερό και ουρήσει, μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του. Συχνά η παραμονή στο νοσοκομείο δεν ξεπερνά τις 6-7 ώρες και δεν απαιτείται διανυκτέρευση.

   

  Η ημέρα επιστροφής του ασθενούς στο σπίτι

  Η ημέρα του χειρουργείου, ακόμη και μετά την επιστροφή στο σπίτι, θα πρέπει να αφιερωθεί στην ξεκούραση του ασθενούς. Όπως σε κάθε χειρουργική επέμβαση, ο χειρουργημένος ασθενής θα πρέπει να αποφύγει οποιαδήποτε δραστηριότητα μπορεί να τον κουράσει. Είναι σε θέση να περπατήσει, όχι όμως να αθληθεί, ενώ μπορεί να κάνει μπάνιο με χρήση αδιάβροχων επιθεμάτων. Επιπλέον είναι πιθανό εκείνη την ημέρα να αισθάνεται μια κόπωση η οποία ίσως διαρκέσει 1-2 ημέρες, όμως κατά κανόνα θα υποχωρήσει.

  Οι ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι, όπως προαναφέρθηκε, έχουν κατορθώσει να ελαχιστοποιούν συνήθως τον μετεγχειρητικό πόνο. Εάν παρόλα αυτά ο ασθενής νιώσει κάποια ενόχληση, μπορεί να λάβει ένα απλό παυσίπονο, όπως παρακεταμόλη.

  Βαθμιαία επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.

  Ο τύπος, το μέγεθος της κήλης, η γενική κατάσταση της υγείας του ασθενούς, το είδος της εργασίας του και η χειρουργική τεχνική που χρησιμοποιήθηκε υπαγορεύουν το ρυθμό επιστροφής στις καθημερινές δραστηριότητες.

  Οι δυο πρώτες εβδομάδες μετά το χειρουργείο έχουν συγκριτικά με τις υπόλοιπες, τους περισσότερους περιορισμούς. Το σημαντικό είναι ο ασθενής να αποφύγει την έντονη άθληση και τη σωματική κόπωση, μπορεί όμως να εκτελέσει τις περισσότερες από τις καθημερινές τους δραστηριότητες και να επιστρέψει στην εργασία του, εάν αυτή δεν είναι χειρωνακτική.

  Η οδήγηση επιτρέπεται σχετικά σύντομα, ενώ η σεξουαλική επαφή, όπως και το ελαφρύ τρέξιμο και η ήπια αθλητική δραστηριότητα είναι συχνά εφικτές έπειτα από 1-2 εβδομάδες.

  Η πλήρης ανάρρωση απαιτεί περίπου 2 μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων ο ασθενής θα επικοινωνεί με το Χειρουργό που πραγματοποίησε την αποκατάσταση.

   

  Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη χειρουργική αποκατάσταση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος, επικοινωνήστε με το Γενικό Χειρουργό Δρ. Γιώργο Ανθιμίδη.