ΕΝΟΤΗΤΕΣ


  αυτοεξέταση μαστού

  Η αυτοεξέταση μαστού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της δευτερογενούς πρόληψης του καρκίνου του μαστού και αυξάνει την πιθανότητα πλήρους ίασης της ασθένειας.

  Όταν μιλάμε για δευτερογενή πρόληψη του καρκίνου του μαστού, δεν εννοούμε την υιοθέτηση συνηθειών, οι οποίες θα αποτρέψουν την εμφάνιση της νόσου. Η έννοια της δευτερογενούς πρόληψης περιλαμβάνει πράξεις και συνήθειες, οι οποίες θα συμβάλλουν στην έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας. Ένας καρκίνος του μαστού, ο οποίος έχει διαγνωσθεί και αντιμετωπισθεί έγκαιρα έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες ίασης σε σύγκριση με κάποιον ο οποίος διαγνώσθηκε πολύ αργότερα.

  Γιατί γίνεται η αυτοεξέταση μαστού;

  Η αυτοεξέταση μαστού πρέπει να ξεκινάει από τη νεαρή ηλικία και να επαναλαμβάνεται κάθε μήνα κατά τη διάρκεια της ζωής μιας γυναίκας. Ο λόγος είναι πως συμβάλλει στην επαγρύπνηση των γυναικών σχετικά με την υγεία των μαστών τους. Ταυτοχρόνως τις βοηθά να κατανοήσουν τη φυσιολογική εμφάνιση και αίσθηση των μαστών τους. Με αυτόν τον τρόπο μια γυναίκα μπορεί να αναγνωρίσει πιο σύντομα και εύκολα οποιαδήποτε αλλαγή δει, νιώσει ή ψηλαφήσει στο μαστό της και να την αναφέρει στον ιατρό της.

  Πιθανοί «κίνδυνοι» της αυτοεξέτασης μαστού

  Παρόλο που πρόκειται για μία εξαιρετικά απλή και χρήσιμη διαδικασία, υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί και «κίνδυνοι» που κάθε γυναίκα θα πρέπει να έχει υπόψιν της:

  • Πολλές γυναίκες αγχώνονται υπερβολικά με τη διαδικασία, ειδικά όταν συμβαίνει να εντοπίσουν κάποιο «ύποπτο» εύρημα κατά την ψηλάφηση. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν θα πρέπει το άγχος να τις οδηγήσει να αναβάλλουν την επίσκεψή τους στον ιατρό. Αντιθέτως κάθε πιθανό εύρημα θα πρέπει να αξιολογείται από Ειδικό Μαστολόγο.
  • Μην υπερεκτιμάτε την αυτοεξέταση μαστού. Ο μηνιαίος αυτοέλεγχος δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση τον ετήσιο ιατρικό έλεγχο του μαστού. Δεν θα έπρεπε οι γυναίκες να επαναπαύονται και να παραλείπουν το σχολαστικό έλεγχο των μαστών τους.

  Οδηγίες για την αυτοεξέταση μαστού

  Η αυτοεξέταση μαστού θα πρέπει να γίνεται μεταξύ 7ης και 12ης ημέρας του κύκλου. Μετά την εμμηνόπαυση επιλέξτε μία συγκεκριμένη ημερομηνία και επαναλάβετε την εξέταση κάθε μήνα την ίδια ημέρα.

  ΒΗΜΑ 1Ο

   

  ·         Σταθείτε μπροστά στον καθρέφτη με τα χέρια κάτω και παρατηρήστε τους μαστούς σας.

  ·         Στη συνέχεια γυρίστε και παρατηρήστε τους στο πλάι

  ·         Δώστε προσοχή σε τυχόν αλλαγές στο σχήμα, το μέγεθος, εμφανείς εξωτερικές αλλοιώσεις, ύπαρξη κάποιου εξογκώματος, εσωστροφή θηλής, δερματικές αλλοιώσεις

   

   

        

  ΒΗΜΑ 2Ο

   

  Επαναλάβετε τους ίδιους ελέγχους με τα χέρια σε ανάταση

          

  ΒΗΜΑ 3Ο

   

  ·         Χρησιμοποιήστε ολόκληρη την παλάμη σας ή ακόμη και τα δύο δάχτυλα (δείκτη και μέσο) και ψηλαφήστε το στήθος σας με κυκλικές κινήσεις ξεκινώντας από έξω προς τη θηλή.

  ·         Ασκήστε ελεγχόμενη πίεση με κυκλικές κινήσεις και ελέγξτε για την ύπαρξη εξογκωμάτων.

  ·         Κατά τον ίδιο τρόπο ελέγξτε την περιοχή της μασχάλης, με το χέρι κατεβασμένο

   

         

  ΒΗΜΑ 4Ο

   

  ·         Εξετάστε προσεκτικά τη θηλή

  ·         Παρατηρήστε για οπτικές αλλοιώσεις

  ·         Εξετάστε για εκροή υγρού

  ·         Πιέστε ελαφρά με τα δάχτυλά σας τη θηλή και ελέγξτε πάλι για εκροή υγρού

    

  ΒΗΜΑ 5Ο

  ·         Ξαπλώστε και τοποθετήστε το ένα σας χέρι πίσω από το κεφάλι σας

  ·         Επαναλάβετε τη ψηλάφηση κατά τον ίδιο τρόπο

  ·         Μη ξεχνάτε τον έλεγχο της μασχάλης

  ·         Πιέστε τη θηλή. Θα πρέπει να πιέζεται με ευκολία προς τα μέσα.

  ΒΗΜΑ 6Ο

   

  Επαναλάβετε τους ίδιους ακριβώς ελέγχους για στον άλλο μαστό.

            

  ΒΗΜΑ 7Ο

   

  ·         Πολλές γυναίκες προτιμούν να ελέγχουν τους μαστούς τους κατά τη διάρκεια του ντουζ.

  ·         Σιγουρευτείτε πως δεν παραλείπετε καμία κίνηση από τα βήματα 3 & 4

  ·         Μην αμελήσετε τον οπτικό έλεγχο των μαστών σας σε καθρέφτη

     

   Τι είναι φυσιολογικό

  Πολλές γυναίκες εντοπίζουν εξογκώματα ή άλλες αλλαγές στους μαστούς τους κατά την αυτοεξέταση. Πολλές από αυτές είναι φυσιολογικές και συμβαίνουν στο πλαίσιο του φυσιολογικού καταμήνιου κύκλου.

  Πότε να επισκεφθείτε τον ιατρό σας

  Επικοινωνήστε με Ειδικό Μαστολόγο εάν παρατηρήσετε:

  • Ένα σκληρό εξόγκωμα κοντά στη μασχάλη
  • Αλλαγές στους μαστούς σας, οι οποίες είναι εμφανείς εξωτερικά, π.χ. εξογκώματα ή λακκάκια, γραμμές στο δέρμα, ερυθρότητα, εξάνθημα, οίδημα κλπ.
  • Κάποια αλλαγή στην εμφάνιση της θηλής
  • Εκροή υγρού (αιματηρού και μη) από τη θηλή

  Καλέστε το Δρ. Γιώργο Ανθιμίδη, Ειδικό Χειρουργό – Μαστολόγο για την πραγματοποίηση ενός διαγνωστικού ραντεβού και την επίλυση οποιασδήποτε απορίας σχετικά με τη διατήρηση της υγείας του μαστού.