ΕΝΟΤΗΤΕΣ


   

  Ο καρκίνος του μαστού είναι κατά κύριο λόγο μια γυναικεία πάθηση, χωρίς όμως να αποκλείεται η πιθανότητα εμφάνισης και στους άνδρες. Ο ανδρικός μαστός αναπτύσσεται διαφορετικά απ’ ότι ο γυναικείος, αφού ο μαζικός αδένας δεν είναι ανεπτυγμένος στους άνδρες. Το ποσοστό εμφάνισης σε σχέση με τις γυναίκες είναι 1:100.

  Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού στους άνδρες;

  Τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού στον άνδρα είναι κοινά με αυτά στις γυναίκες, όπως:

  • Μικρά ογκίδια στην περιοχή του μαστού, κοντά στη θηλή ή στη μασχάλη
  • Αλλαγές στη μορφολογία του μαστού (μέγεθος, σχήμα)
  • Εμφάνιση αλλαγών στο δέρμα της περιοχής
  • Έκκριση υγρού από τη θηλή

   

  Τα παραπάνω συμπτώματα είναι πολύ σημαντικό να τα γνωρίζει κάθε άνδρας και να μην τα αγνοήσει σε περίπτωση που του παρουσιαστούν.

  Παράγοντες κινδύνου καρκίνου του μαστού στους άνδρες

  Οι παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν στην εμφάνιση καρκίνου του μαστού στους άνδρες είναι  η προχωρημένη ηλικία, το κληρονομικό ιστορικό, η προηγηθείσα ακτινοθεραπεία, οι παθήσεις του ήπατος, η θεραπεία με οιστρογόνα, οι παθήσεις των όρχεων και η παχυσαρκία. Ακόμη, άνδρες οι οποίοι είναι φορείς των μεταλλάξεων BRCA1 και BRCA2 έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.

  Διάγνωση και θεραπεία καρκίνου του μαστού στους άνδρες

  Η διάγνωση στους άνδρες είναι δυσκολότερη από την άποψη ότι οι ίδιοι οι άνδρες θα επισκεφθούν πιο δύσκολα τον ιατρό είτε λόγω ντροπής είτε επειδή θεωρούν ότι ο καρκίνος του μαστού δεν τους αφορά. Κατά την επίσκεψη στον ιατρό, θα γίνει κλινική εξέταση, λήψη λεπτομερούς ιστορικού, ψηλάφηση και μαστογραφία ή ακόμη και υπερηχογράφημα. Ανάλογα με τα ευρήματα των εξετάσεων, συστήνεται και η αντίστοιχη θεραπεία. Στους άνδρες, όπως και στις γυναίκες, σε προχωρημένο στάδιο, γίνεται μαστεκτομή και αφαίρεση λεμφαδένων στη μασχάλη. Η θεραπεία μπορεί να συμπληρώνεται, ανάλογα με την περίπτωση, από χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή ορμονοθεραπεία.