ΕΝΟΤΗΤΕΣ


  παράγοντες καρκίνου

   

   

  Ο καρκίνος του μαστού έχει συχνότητα εμφάνισης 12% στο γυναικείο πληθυσμό, δηλαδή 1 στις 8 γυναίκες παγκοσμίως θα εμφανίσει καρκίνο του μαστού. Η επιστημονική κοινότητα στην προσπάθεια της να ερευνήσει τα αίτια εμφάνισης του καρκίνου του μαστού έχει κάνει πολλές μελέτες ανά τον κόσμο. Οι κυριότεροι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι το γυναικείο φύλο και η ηλικία της γυναίκας.

  Σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του μαστού

  Ανάμεσα στους πιο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού είναι το φύλο, η ηλικία, η κληρονομικότητα και το ατομικό ιστορικό κάθε γυναίκας. Αναλυτικότερα, όσον αφορά το φύλο, οι γυναίκες νοσούν σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό απ’ ότι οι άνδρες. Για την ακρίβεια το ποσοστό εμφάνισης της νόσου στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες είναι 1:100. Επίσης, το ποσοστό εμφάνισης αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία των γυναικών. Ιδιαίτερα, σε κρίσιμη περίοδος είναι οι γυναίκες άνω των 50 ετών. Ακόμη, γυναίκες που έχουν θετικό οικογενειακό ιστορικό  καρκίνου του μαστού ή των ωοθηκών ή έχουν άνδρες συγγενείς με καρκίνο του μαστού, έχουν αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης της νόσου. Γυναίκες που έχουν αναπτύξει καρκίνο στον ένα μαστό και έχουν αντιμετωπιστεί, έχουν πιθανότητα επανεμφάνισης της νόσου στον ίδιο, εφόσον έχει διατηρηθεί, ή στον άλλο μαστό.

  Ορμονικοί παράγοντες καρκίνου του μαστού

  Γυναίκες οι οποίες μπήκαν στην περίοδο εμμηνόπαυσης μετά τα 55 έτη έχουν υψηλότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού. Ακόμη, σύμφωνα με έρευνα των Soerjomataram I. et al., η μεγάλη ηλικία κατά την πρώτη κύηση αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ιδιαίτερα αν αυτή συνοδεύεται από προηγούμενες επανειλημμένες αποβολές.

  Διατροφικοί παράγοντες καρκίνου του μαστού

  Διατροφή πλούσια σε λαχανικά, φρούτα και φυτικές ίνες και φτωχή σε λιπαρά μειώνει τα ποσοστά εμφάνισης. Αντιθέτως η παχυσαρκία, το αλκοόλ και  το κάπνισμα είναι παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού.

  παράγοντες καρκίνου

   

  παράγοντες καρκίνου

  Περιβαλλοντικοί παράγοντες καρκίνου του μαστού

  Η συχνή και υψηλή έκθεση του θωρακικού τοιχώματος σε ακτινοβολία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η ακτινοβολία από τη μαστογραφία δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο μιας και η δόση είναι χαμηλή.

  Στις αναπτυγμένες χώρες ο καρκίνος του μαστού είναι ο πρώτος σε συχνότητα εμφάνισης καρκίνος και ο δεύτερος σε θνησιμότητα στις γυναίκες.