ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Τι είναι το θήλωμα μαστού ?

  Το θήλωμα του μαστού είναι ένα ογκίδιο που εμφανίζεται στην περιοχή του μαστού και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι καλοήθες. Τα θηλώματα του μαστού ανάλογα με το σημείο στο οποίο εμφανίζονται διακρίνονται στα θηλώματα κεντρικού τύπου, τα οποία βρίσκεται κοντά στη θηλή και τα θηλώματα περιφερικού τύπου, που βρίσκονται περιφερικότερα, δηλαδή πιο μακριά από την περιοχή της θηλής – θηλαίας άλω. Ακόμη, τα θηλώματα μπορεί να είναι μονήρη ή πολλαπλά και να εμφανίζονται στον έναν ή και στους δύο μαστούς. Η ύπαρξη πολλών θηλωμάτων σε νεαρότερες γυναίκες αυξάνει ως ένα βαθμό τον κίνδυνο εξαλλαγής σε καρκίνο του μαστού.

  Είναι το πιο συνηθισμένο παθολογικό αίτιο έκκρισης αιματηρού ή και ορώδους  υγρού από τη θηλή. Διακρίνεται συχνά κατά τη διενέργεια υπερηχογραφήματος, ενώ πιο εξειδικευμένες μεθόδους διάγνωσης αποτελούν η γαλακτογραφία και η μαγνητική τομογραφία μαστών. Η έκκριση αιματηρού υγρού συνήθως απαιτεί την κυτταρολογική εξέταση του υγρού που βγαίνει από τη θηλή.

  Χειρουργική αφαίρεση θηλωμάτων

  Τα θηλώματα αφαιρούνται χειρουργικά είτε είναι καλοήθη είτε όχι. Η βιοψία δείγματος δεν μπορεί εύκολα να διακρίνει αξιόπιστα μεταξύ καλοήθειας και κακοήθειας του θηλώματος και έτσι ενδείκνυται η ολική αφαίρεση της πάσχουσας περιοχής. Συχνά υπάρχει η περίπτωση να υπάρχουν άτυπα κύτταρα τα οποία αυξάνουν  τον μελλοντικό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Η αφαίρεση του πόρου που πάσχει  – ή και όλων των πόρων σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας – σταματάει την έκκριση υγρού από τη θηλή και θέτει οριστικά τη διάγνωση. Η χειρουργική τους αφαίρεση γίνεται συνήθως με μια μικρή τομή γύρω από τη θηλή και το αποτέλεσμα είναι καλαίσθητο, χωρίς να αφήνει έντονο σημάδι.

  Η χειρουργική πράξη μπορεί να γίνει με γενική αναισθησία για να μην αισθανθεί τίποτα η ασθενής και για να έχει ο μεγαλύτερη άνεση στους χειρουργικούς του χειρισμούς. Η χειρουργική τομή δεν ξεπερνά τα 2 με 4 εκατοστά. Τα ράμματα είναι απορροφήσιμα από τον οργανισμό για να μην χρειάζεται μετά αφαίρεση των ραμμάτων και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν χρησιμοποιούνται ράμματα αλλά χειρουργική κόλλα δέρματος.

  Η  διάρκεια του χειρουργείου κυμαίνεται στα 30 με 60 λεπτά, ανάλογα με το πόσα θηλώματα αφαιρούνται. Η επέμβαση δεν απαιτεί νοσηλεία. Μετά την επέμβαση χορηγούνται στην ασθενή αναλγητικά για να μην ταλαιπωρείται από πόνο. Η γυναίκα μπορεί να ακολουθήσει το καθημερινό της πρόγραμμα μετά από 2-3 ημέρες και να αθληθεί έντονα μετά από 3-4 εβδομάδες.

  Ακόμα και στην περίπτωση αφαίρεσης του θηλώματος η ασθενής θα πρέπει να συνεχίσει τον τακτικό προληπτικό έλεγχο των μαστών της και σε κάθε αλλαγή που παρατηρήσει στον μαστό της  να κλείσει ραντεβού με τον ιατρό.