ΕΝΟΤΗΤΕΣ


  Ο οισοφάγος είναι ένας σωλήνας που συνδέει τον φάρυγγα με το στομάχι. Ο οισοφάγος είναι μέρος του πεπτικού συστήματος, έχει μήκος 25-30 εκατοστά και εύρος γύρω στα  2,5 εκατοστά, αποτελώντας τη συνέχεια του φάρυγγα.

  Η συστολή των μυϊκών ινών του οισοφάγου προκαλεί την προώθηση της τροφής προς τα κάτω. Η σύσπαση είναι έντονη, εξασφαλίζοντας την μετακίνηση της τροφής προς το στομάχι.

  Παθήσεις Οισοφάγου

  Οι παθήσεις του οισοφάγου αποτελούν αίτιο πεπτικών δυσλειτουργιών του ανώτερου πεπτικού συστήματος.

  • Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι η πιο συχνή πάθηση του οισοφάγου με κύρια χαρακτηριστικά την αναγωγή όξινου περιεχομένου στον οισοφάγο και την αίσθηση καψίματος στο στομάχι ή και ψηλά στο θώρακα. Άμεσο αποτέλεσμα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι η οισοφαγίτιδα, της οποίας η αντιμετώπιση είναι μακροπρόθεσμη, με περιθώριο 3-6μήνες.
  • Η αχαλασία οισοφάγου είναι μια σπάνια πάθηση, η οποία ως βασικότερο σύμπτωμα έχει τον οπισθοστερνικό πόνο και τη  δυσφαγία. Η αντιμετώπιση είναι οριστική με χειρουργική επέμβαση.
  • Η διαφραγματοκήλη αποτελεί μία μορφή κήλης η οποία εμφανίζεται στο εσωτερικό της κοιλιάς, συνήθως ως προβολή του στομάχου ή ακόμη και άλλων ενδοκοιλιακών σπλάγχνων εντός του θώρακα, μέσω του διαφράγματος. Αποτελεί μία συχνή πάθηση και αντιμετωπίζεται χειρουργικά, συνήθως λαπαροσκοπικά.
  • Ο καρκίνος οισοφάγου, ο οποίος έπεται συνήθως της πάθησης οισοφάγου Barrett (επιπλοκή της χρόνιας γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, μεταπλασία των φυσιολογικών κυττάρων, προκαρκινική κατάσταση). Ο καρκίνος του οισοφάγου είναι αντιμετωπίσιμος χειρουργικά με οισοφαγεκτομή, εάν γίνει αντιληπτός εγκαίρως.

   

  Διατροφικές Συμβουλές για την Υγεία του οισοφάγου

  Εάν κάποιος έχει οισοφαγικές ενοχλήσεις, συστήνεται να ακολουθήσει τις παρακάτω συμβουλές  για την υγεία και καλή λειτουργία  του  οισοφάγου, όπως:

  • Αποφυγή μεγάλης κατανάλωσης σοκολάτας και λιπαρών τροφών γιατί ελαττώνουν την πίεση του κατώτερου σφιγκτήρα του οισοφάγου.
  • Αποφυγή χυμού πορτοκαλιού, ντοματόζουμου και καφέ γιατί προκαλούν ερεθισμό του βλεννογόνου του οισοφάγου.
  • Αποφυγή πολλών υγρών μετά την κατανάλωση του φαγητού.
  • Συστήνεται να έχουν περάσει τουλάχιστον 3 ώρες από το φαγητό για ύπνο ή κολύμπι.
  • Απαραίτητη είναι η απώλεια βάρους και η διακοπή καπνίσματος.