ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  αχαλασία_οισοφάγου

  Τι είναι η αχαλασία του οισοφάγου;

  Η αχαλασία του οισοφάγου είναι μία αρκετά σπάνια νόσος με περιστατικά στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ 1/100.000 άτομα. Μεταξύ άλλων, η συγκεκριμένη νόσος προκαλεί δυσφαγία τόσο σε στερεές όσο και σε υγρές τροφές, με αποτέλεσμα την απώλεια βάρους. H αχαλασία του οισοφάγου είναι μία νόσος που μπορεί να προσβάλει και τα δύο φύλα και εμφανίζεται κυρίως σε άτομα ηλικίας μεταξύ 35 και 45 ετών.

  Ποια είναι τα αίτια της νόσου;

  Η νόσος είναι αποτέλεσμα της απώλειας του λειτουργικού περισταλτισμού (κινητικότητας) του σώματος του οισοφάγου και της αποτυχίας του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα να χαλαρώσει με την κατάποση, με αποτέλεσμα τη διάταση του οισοφάγου.
  Η αιτιολογία της νόσου ακόμα παραμένει άγνωστη. Ωστόσο, οι ειδικοί ενοχοποιούν γενετικούς και ανοσολογικούς παράγοντες.

  Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου;

  Τα κύρια συμπτώματα της νόσου είναι τα ακόλουθα:

  • Hδυσφαγία τόσο στις στερεές όσο και στις υγρές τροφές
  • Η οδυνοφαγία
  • Hαναγωγή της τροφής αμέσως μετά το γεύμα
  • Η εισρόφηση, με αποτέλεσμα βρογχιολίτιδα και πνευμονία
  • Hαπώλεια βάρους
  • Toθωρακικό άλγος

  Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση της νόσου;

  Η κλινική εικόνα του ασθενή θέτει την υπόνοια ύπαρξης της νόσου. Με την ενδοσκόπηση και τον ακτινολογικό έλεγχο τίθεται η διάγνωση και έπειτα οριστικοποιείται με τη μανομετρία του οισοφάγου.

  Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία της νόσου;

  Η θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου βασίζεται στους εξής άξονες:

  • Φαρμακευτική αγωγή: Με νιτρώδη ή αποκλειστές διαύλων ασβεστίου
  • Ενδοσκοπική παρέμβαση: Στον συγκεκριμένο άξονα εφαρμόζονται διαστολές που στοχεύουν στη διεύρυνση της διαμέτρου του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα. Ωστόσο, η διάρκεια ανακούφισης από τα συμπτώματα δεν είναι ικανοποιητική. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται η έγχυση τοξίνης της αλλαντιάσεως (botox) με αποτέλεσμα την παράλυση του σφιγκτήρα και τη βελτίωση της κατάποσης. Και σε αυτή την περίπτωση όμως η ανακούφιση από τα συμπτώματα είναι προσωρινή.
  • Χειρουργική επέμβαση: Αποτελεί την οριστικότερη αντιμετώπιση της νόσου. Συγκεκριμένα, η επέμβαση ονομάζεται λαπαροσκοπική μυοτομή κατά Heller και σε συγκεκριμένα περιστατικά συνοδεύεται από λαπαροσκοπική θολοπλαστική.

  Σχετικά με την χειρουργική επέμβαση:

  Η χειρουργική επέμβαση διαρκεί περίπου 1,5 με 2 ώρες. Την επόμενη κιόλας ημέρα ο ασθενής παίρνει εξιτήριο από το νοσοκομείο και επανέρχεται άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες, απαλλαγμένος πλέον από οποιοδήποτε σύμπτωμα.

   

  επικοινωνία

  επικοινωνία