ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Ο καρκίνος του παγκρέατος αποτελεί μία από τις σοβαρότερες μορφές καρκίνου και βρίσκεται στις πρώτες θέσεις ως αίτιο θνητότητας συγκριτικά με άλλες μορφές καρκίνου.

  Το πάγκρεας είναι βασικό όργανο από το οποίο παράγονται και εκκρίνονται βασικά πεπτικά ένζυμα καθώς και το γλυκογόνο και η ινσουλίνη η οποία είναι υπεύθυνη για τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

  Γενικά ως καρκίνος ορίζεται η κατάσταση κατά την οποία τα κύτταρα αυξάνονται και πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα. Η εκτός ελέγχου αύξηση των κυττάρων προκαλεί δυσκολίες στον οργανισμό, τα καρκινικά κύτταρα ζουν περισσότερο από τα φυσιολογικά και χάνουν τη φυσιολογική τους λειτουργία. Όταν αυτά τα γρήγορα διαιρούμενα κύτταρα συσσωρεύονται σε μία μάζα, δημιουργείται ένας όγκος ή καρκίνος. Όταν αυτή η διαδικασία γίνεται σε κύτταρα του παγκρέατος τότε δημιουργείται ο λεγόμενος παγκρεατικός καρκίνος.

  Αίτια καρκίνου του παγκρέατος

  Τα αίτια για την εμφάνιση του καρκίνου του παγκρέατος δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως. Ωστόσο υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που φαίνεται να συνδέονται με την ανάπτυξη καρκίνου στο πάγκρεας, όπως:

  • Ηλικία: τα άτομα άνω των 55 ετών κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν καρκίνο παγκρέατος
  • Κάπνισμα
  • Διατροφή πλούσια σε λιπαρά, ιδιαίτερα όσα προέρχονται από κόκκινο κρέας
  • Κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί παγκρεατίτιδα η οποία είναι σημαντικός παράγοντας εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος
  • Αυξημένο σωματικό βάρος
  • Διαβήτης
  • Κληρονομικότητα

  Ποια είναι τα συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος;

  Ο καρκίνος του παγκρέατος στα πρώτα στάδια είναι δύσκολο να διαγνωσθεί μιας και τα συμπτώματα δεν είναι πολύ έκδηλα ώστε να ανησυχήσουν τον ασθενή. Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι :

  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους
  • Πόνος στην κοιλιακή περιοχή με αντανάκλαση και στην πλάτη
  • Αίσθηση φουσκώματος
  • Ίκτερος

  Μεταξύ των παραπάνω κάποιος με καρκίνο στο πάγκρεας θα έχει γενικότερα εντερικές διαταραχές και θα αισθάνεται εύκολα κούραση.

  Πώς γίνεται η διάγνωση του καρκίνου παγκρέατος

  Αν υπάρχει υποψία για καρκίνο παγκρέατος, τότε ο γιατρός θα σας υποβάλλει σε ορισμένες διαγνωστικές εξετάσεις. Οι εξετάσεις ενδέχεται να είναι απεικονιστικές, όπως η αξονική τομογραφία και η μαγνητική. Σε άλλη περίπτωση γίνεται ενδοσκοπική εξέταση κατά την οποία γίνεται εισαγωγή από το στόμα ενός λεπτού, εύκαμπτου σωλήνα (ενδοσκοπίου) που φθάνει μέχρι κάτω από το στομάχι ώστε να λάβει απεικόνιση από το πάγκρεας. Ο γιατρός σας, επίσης, μπορεί να συλλέξει δείγμα κυττάρων (βιοψία). Πριν τη διαδικασία χορηγείται κατασταλτικό φάρμακο. Ακόμη, η διάγνωση μπορεί να γίνει και λαπαροσκοπικά, μέσω μικρής τομής στη κοιλιακή χώρα για την οποία απαιτείται γενική αναισθησία. Με τη λαπαροσκοπική μέθοδο ο χειρουργός εισάγει ειδική κάμερα και αποκτά άμεση εικόνα της περιοχής.

  Μέθοδοι Θεραπείας καρκίνου παγκρέατος

  Για την επιλογή θεραπείας παίζει ρόλο το στάδιο του καρκίνου και εάν ο όγκος είναι εξαιρέσιμος ή όχι. Σε ασθενείς που είναι σε πρώιμο στάδιο διενεργείται χειρουργική επέμβαση με σκοπό την οριστική αφαίρεση του όγκου. Εάν ο όγκος είναι στην κεφαλή ή στην ουρά του παγκρέατος, γίνεται αφαίρεση της κεφαλής ή της ουράς (δηλαδή ενός μέρους του παγκρέατος). Σε άλλες περιπτώσεις γίνεται ολική αφαίρεση του παγκρέατος.

   

  Καρκίνος του Παγκρέατος Καρκίνος του Παγκρέατος

   

   

   

   

   

  Η αντιμετώπιση είναι ανάλογη με την εντόπιση κεφαλής του παγκρέατος Επέμβαση Whipple (παγκρεατοδωδεκαδακτυλεκτομή)

  Σώμα ή ουρά του παγκρέατος – Περιφερική παγκρεατεκτομή.