(content_table]
παχύ έντερο

 

Το παχύ έντερο αποτελεί το τελευταίο τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα. Πρόκειται για ένα τμήμα αυτού του σωλήνα μεγάλης περιεκτικότητας και μήκους περίπου 1.5 μέτρου. Βρίσκεται στην περιοχή της κοιλιάς, περιβάλλει περιφερικά το λεπτό έντερο και εκτείνεται από το τυφλό έως τον πρωκτό. Το ένα άκρο του συνδέεται με το λεπτό έντερο, ενώ το άλλο, μέσω του πρωκτού, με το εξωτερικό περιβάλλον.

 

Λειτουργία παχέος εντέρου

Ως μέρος του πεπτικού συστήματος, το παχύ έντερο συμβάλλει στην απορρόφηση των τροφών και του νερού, καθώς και την απομάκρυνση των αποβλήτων.

Η διαδικασία της πέψης ξεκινά με τη μάσηση της τροφής. Μετά την κατάποση, ακούσιες μυϊκές συσπάσεις οι οποίες ονομάζονται περισταλτικές, συμβάλουν στην μετακίνηση της τροφής κατά μήκος του πεπτικού σωλήνα. Σε αυτό το «ταξίδι» η τροφή διασπάται και ο οργανισμός απορροφά τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη. Όσα συστατικά δεν χρειάζεται τα μεταφέρει κυρίως σε υγρή μορφή στο παχύ έντερο.

Οι κύριες λειτουργίες του παχέος εντέρου είναι η απορρόφηση του νερού και η αποθήκευση των κοπράνων έως ότου αποβληθούν με τη διαδικασία της αφόδευσης. Το παχύ έντερο εκκρίνει επίσης βλέννα, η οποία βοηθά μεταξύ άλλων στη λίπανση του περιεχομένου του, ώστε να διευκολύνεται η μεταφορά αυτού στο εσωτερικό του σωλήνα. Κάθε μέρα απορροφά περίπου 1,5 λίτρο νερού, ενώ μπορεί να απορροφήσει, όταν είναι απαραίτητο, ακόμη και 5-6 λίτρα. Από το συνολικό όγκο του υγρού που υποδέχεται το παχύ έντερο, απομένουν περίπου 150 mL ως υπολειπόμενη άπεπτη ύλη που μαζί με τη βλέννα, τα βακτήρια του εντέρου και τα υπολείμματα των τροφών που δεν απορροφώνται σχηματίζουν τα κόπρανα.

Στο παχύ έντερο περιέχεται μεγάλος αριθμός βακτηρίων, τα οποία χρησιμεύουν στη σύνθεση της νιασίνης και ορισμένων βιταμινών, στη λειτουργία του πηκτικού μηχανισμού, στην προστασία του σώματος από επιβλαβείς οργανισμούς και στη διατήρηση του pH  του εντέρου.

Συχνές διαταραχές του παχέος εντέρου

 

Χειρουργική επέμβαση κολεκτομής

Κολεκτομή ονομάζεται η επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται κάποιο τμήμα του παχέος εντέρου για αντιμετώπιση συγκεκριμένων παθήσεων. Η σύγχρονη χειρουργική τεχνολογία μας προσφέρει ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους κολεκτομής (λαπαροσκοπική & ρομποτική κολεκτομή) προκειμένου να μειωθεί στο ελάχιστο η ταλαιπωρία του ασθενούς μετεγχειρητικά, να διασφαλιστεί ταχύτερη και ομαλότερη ανάρρωση, καθώς και βελτιωμένα αποτελέσματα από την επέμβαση.

Στις παθήσεις που αντιμετωπίζονται με κολεκτομή περιλαμβάνονται βεβαίως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, αλλά και καλοήθεις περιπτώσεις, όπως είναι τα υποτροπιάζοντα επεισόδια εκκολπωματίτιδας και επιπλοκές ή αποτυχία θεραπείας φλεγμονώδους νόσου του εντέρου.

Η λαπαροσκοπική και η ρομποτική κολεκτομή πραγματοποιούνται μέσω 4-5 μικροτομών στο κοιλιακό τοίχωμα, από όπου εισέρχονται τα χειρουργικά εργαλεία. Σε περίπτωση λαπαροσκοπικής κολεκτομής τα εργαλεία τα χειρίζεται ο ιατρός με τα χέρια του. Κατά τη διενέργεια μιας ρομποτικής κολεκτομής, τα εργαλεία φέρονται στους αρθρωτούς βραχίονες ενός προηγμένου ρομποτικού συστήματος και ο χειρουργός τα χειρίζεται από απόσταση. Το σύστημα εκτελεί με ακρίβεια χιλιοστού τις εντολές του χειρουργού, εξασφαλίζοντας το βέλτιστο αποτέλεσμα της επέμβασης, σε συνδυασμό με την ελάχιστη απώλεια αίματος και την ελαχιστοποίηση του τραυματισμού των γύρω ιστών.

Ενημερωθείτε περισσότερο για την κολεκτομή, καθώς και τις παθήσεις του παχέος εντέρου που χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης από το Γενικό Χειρουργό Δρ. Γιώργο Ανθιμίδη.