ΕΝΟΤΗΤΕΣ


  Ρομποτική Κολεκτομή

  Όταν το παχύ έντερο προσβάλλεται από ορισμένες παθήσεις, ο ιατρός σας θα προτείνει να προχωρήσετε σε κολεκτομή, δηλαδή σε αφαίρεση τμήματος του παχέος εντέρου. Τέτοιες παθήσεις περιλαμβάνουν τόσο καλοήθεις περιπτώσεις, όπως είναι τα υποτροπιάζοντα επεισόδια εκκολπωματίτιδας όσο και κακοήθεις. Η διαφορά που υπάρχει στην περίπτωση της κακοήθειας είναι ότι η επέμβαση είναι ριζικότερη και ακολουθείται πάντοτε από λεμφαδενικό καθαρισμό.

  Η εξέλιξη στην επέμβαση της Κολεκτομής:

  Πλέον, η επέμβαση της κολεκτομής πραγματοποιείται Λαπαροσκοπικά, με εξαίρεση τις περιπτώσεις που δεν ενδείκνυται η λαπαροσκοπική μέθοδος, οπότε και προτιμάται η κλασσική (ανοιχτή) κολεκτομή.

  Εξέλιξη της λαπαροσκοπικής τεχνικής αποτελεί η Ρομποτική Κολεκτομή, η οποία κάνει χρήση ρομποτικού συστήματος επιτυγχάνοντας καλύτερη απεικόνιση του εγχειρητικού πεδίου (τρισδιάστατη, στερεοσκοπική υψηλής ευκρίνειας) και μεγαλύτερη ευχέρεια διεγχειρητικών χειρισμών (αρθρωτά εργαλεία με επτά βαθμούς ελευθερίας).

  Επίσης, με την ρομποτική τεχνολογία μπορεί να αποφευχθεί μια κολοστομία όταν υπάρχουν όγκοι του κατωτέρου ορθού οπότε η επέμβαση γίνεται σε πολύ στενό χώρο, χαμηλά στην πύελο.

  Οι καινοτόμες αυτές χειρουργικές επεμβάσεις έχουν ενθουσιάσει τους ασθενείς αλλά και τους χειρουργούς, διότι επιτυγχάνουν την αποτελεσματικότητα των ανοιχτών επεμβάσεων με μηδαμινό τραυματισμό.

  Ανάλογα με το τμήμα του παχέος εντέρου που θα αφαιρεθεί, η κολεκτομή διακρίνεται σε δεξιά, αριστερή, σιγμοειδεκτομή, χαμηλή πρόσθια κολεκτομή ή κοιλιοπερινεϊκή.

  Πώς πραγματοποιείται η επέμβαση;

  Η λαπαροσκοπική ή ρομποτική επέμβαση πραγματοποιείται μέσω 4-5 μικρών τομών στο κοιλιακό τοίχωμα από όπου ο ιατρός αποκτά πρόσβαση στην κοιλιακή χώρα και διοχετεύει αέριο (διοξείδιο του άνθρακα) ώστε να δημιουργηθεί το πνευμοπεριτόναιο (ο απαραίτητος χώρος για να εργαστεί). Αφού πραγματοποιηθεί έλεγχος όλης της κοιλιακής χώρας, κόβονται οι ιστοί που βρίσκονται γύρω από την πάσχουσα περιοχή του εντέρου. Στη συνέχεια, γίνεται η εκτομή του παχέος εντέρου και αφαιρείται το πάσχον τμήμα και στο τέλος τα χειρουργικά εργαλεία. Τέλος, γίνεται σύγκλειση του κοιλιακού τοιχώματος, εφαρμόζονται ενδοδερμικά ράμματα και έτσι το δέρμα συμπλησιάζεται στην αρχική του θέση.

  Tι συμβαίνει μετά την χειρουργική επέμβαση;

  Στην πλειονότητά τους οι ασθενείς ξεκινούν να καταναλώνουν τροφή μετά από 1 έως και 3 ημέρες από την επέμβαση, ανάλογα με την εντερική τους κινητικότητα. Η έξοδός τους από την κλινική γίνεται μεταξύ της 4ης και της 7ης μετεγχειρητικής ημέρας, ενώ για διάστημα περίπου ενός μήνα πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής.