ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Περιγραφή συστροφής παχέος εντέρου
Η συστροφή του παχέος εντέρου οφείλεται σε ανώμαλη περιστροφή του γύρω από τον άξονα του μεσεντερίου (μεσόκολου), το οποίο περιέχει την κάτω μεσεντέριο αρτηρία, με τελικό αποτέλεσμα αυτή να αποφράσσεται και να μην γίνεται τελικά η φυσιολογική αιμάτωση του εντέρου. Η ισχαιμία αυτή του εντέρου μπορεί να οδηγήσει σε γαγγραινώδη νέκρωσή του με τελικό αποτέλεσμα την ρήξη του εντέρου και κοπρανώδη περιτονίτιδα.
Η συστροφή κατηγοριοποιείται ανάλογα με τη θέση στην οποία συμβαίνει ως εξής:
- Σιγμοειδούς
- Τυφλού
- Εγκαρσίου
Ανεξάρτητα από το σημείο στο οποίο εκδηλώνεται, τα συμπτώματα είναι ο έντονος πόνος, ο οποίος αρχικά έρχεται και φεύγει, αλλά καταλήγει να είναι συνεχής και ανυπόφορος, ο έμετος, η αδυναμία αποβολής αερίων και κοπράνων και η διάταση της κοιλίας.
Συστροφή σιγμοειδούς:
Η συστροφή σιγμοειδούς ευθύνεται για το 80—90% των περιπτώσεων συστροφής και παρατηρείται συνήθως σε ηλικιωμένους ή ιδρυματοποιημένους ασθενείς ή ασθενείς με διάφορες νευρολογικές παθήσεις. Το σιγμοειδές είναι το περιφερικό τμήμα του εντέρου το οποίο συνδέεται με το τελικό τμήμα, δηλαδή το ορθό και τον πρωκτό. Όταν η συστροφή γίνεται στο σιγμοειδές, θα φανεί χαρακτηριστικά στην ακτινογραφία ένα διατεταμένο τμήμα του παχέος εντέρου, σχήματος ανάστροφου U που βαίνει προς το δεξιό άνω τεταρτημόριο της κοιλίας. Αν δεν υπάρχει υποψία για γάγγραινα, ο υποκλυσμός με σκιαγραφικό μέσο συνήθως δίνει μία εικόνα σχήματος ράμφους πτηνού στο όριο ορθού και σιγμοειδούς, ενώ μπορεί να αποβεί ακόμη και θεραπευτικός. Διαφορετικά, διερεύνηση της κατάστασης γίνεται με αξονική τομογραφία.
Σε απουσία ενδείξεων περιτονίτιδας, η αντιμετώπιση περιλαμβάνει σιγμοειδοσκόπηση και τοποθέτηση ενός σωλήνα πέραν του σημείου της απόφραξης. Αν το σιγμοειδοσκόπιο δεν μπορεί να φτάσει ή ξεπεράσει το σημείο της απόφραξης, η ενδοσκοπική αποσυμφόρηση μπορεί να βοηθήσει. Αν όμως αποτύχει ή σε περίπτωση νέκρωσης, διάτρησης και περιτονίτιδας, εκτελείται επείγουσα ανοιχτή επέμβαση με αφαίρεση του πάσχοντος τμήματος (σιγμοειδούς), ενώ συχνά απαιτείται και η δημιουργία προσωρινής κολοστομίας («παρά φύσει έδρας»), η οποία αποκαθίσταται μετά από δύο μήνες περίπου.
Συστροφή τυφλού:
Η συστροφή τυφλού στο έντερο συμβαίνει σε νεότερα άτομα και θεωρείται ότι συμβαίνει λόγω συγγενούς ατελούς καθήλωσης του τυφλού στη φυσιολογική του θέση. Σε απλή ακτινογραφία το τυφλό φαίνεται να έχει νεφροειδές σχήμα και να είναι γεμάτο αέρα με το κεκαμένο τμήμα να εκτείνεται ως το αριστερό άνω τεταρτημόριο της κοιλίας. Ο υποκλυσμός με σκιαγραφικό μπορεί να αναδείξει μια κωνικού σχήματος διακοπή του ανιόντος κόλου. Η θεραπεία είναι επείγουσα με ανοιχτή επέμβαση και δεξιά κολεκτομή. Συχνά απαιτείται και η δημιουργία προσωρινής ειλεοστομίας («παρά φύσει έδρας»), η οποία αποκαθίσταται μετά από δύο μήνες περίπου.
Συστροφή εγκαρσίου
Η συστροφή εγκαρσίου είναι η πιο σπάνια περίπτωση συστροφής. Η διάγνωση βασίζεται στον ακτινολογικό έλεγχο και στον υποκλυσμό με σκιαγραφικό μέσο. Η θεραπεία είναι συνήθως με ανοιχτή επέμβαση και αφαίρεση του εγκαρσίου. Συχνά απαιτείται και η δημιουργία προσωρινής κολοστομίας («παρά φύσει έδρας»), η οποία αποκαθίσταται μετά από δύο μήνες περίπου.