ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Η κύστη κόκκυγος είναι μία κυστική βλάβη στην περιοχή του κόκκυγα. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για το πώς εμφανίζεται. Μπορεί να υπάρχει στον ανθρώπινο οργανισμό εκ γενετής ή μπορεί να οφείλεται στη διείσδυση τριχών στο δέρμα (τριχοφωλεακό συρίγγιο) με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα κυστικό περίβλημα γύρω από τις τρίχες.
Η κύστη κόκκυγος συνήθως εμφανίζεται στο ανδρικό φύλο ηλικίας 15 με 25 ετών, σε άτομα με παχυσαρκία, αυξημένη τριχοφυΐα και σε άτομα που έχουν καθιστική εργασία. Η αναλογία να εμφανιστεί σε άνδρες και σε γυναίκες είναι 3:1, ενώ οι γυναίκες με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα δεν κινδυνεύουν ιδιαίτερα από αυτό.
Ποια είναι τα συμπτώματα της κύστης κόκκυγος;
Τα συμπτώματα της κύστης κόκκυγος είναι πολλά και εξαρτώνται από την χρονιότητα της φλεγμονής και από τη φάση που βρίσκεται. Οι φάσεις είναι δύο, η χρόνια φάση, στην οποία παρατηρείται μια μικρή διόγκωση στην περιοχή του κόκκυγα με ελάχιστο πόνο και η οξεία φάση, με ισχυρό πόνο, κατά την οποία δημιουργείται μια πολύ επώδυνη φλεγμονώδης μάζα, με αποτέλεσμα την ερυθρότητα, τη διόγκωση και την εκροή πύου. Τα συμπτώματα αναλυτικότερα είναι:
- Διόγκωση στον κόκκυγα («ουρά»)
- Θερμή μάζα-Απόστημα
- Ερυθρότητα-εκροή πύου
- Πόνος και ενοχλήσεις στη μέση
- Πυρετός
- Καταβολή του οργανισμού
- Ναυτία
Η διάγνωση της κύστης κόκκυγος είναι εύκολη και γρήγορη καθώς πραγματοποιείται με τη λήψη λεπτομερούς ιστορικού του ασθενή και με κλινική εξέταση της περιοχής. Υπάρχουν κάποιες ενέργειες που μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό των συμπτωμάτων, όπως η πολύ καλή υγιεινή διατροφή, η απώλεια βάρους καθώς και η χρήση μαξιλαριού στην καθιστική θέση.
Ποια θεραπεία ακολουθείται για την αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος;
Η θεραπεία είναι χειρουργική και υπάρχουν διάφορες μέθοδοι.
Η μέθοδος του ΑΝΑΙΜΑΚΤΟΥ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ γίνεται συνήθως με τοπική αναισθησία. Στην περίπτωση αποστήματος γίνεται διάνοιξη και παροχέτευση του πύου και αργότερα αποφασίζεται αν θα χρειαστεί οριστική επέμβαση. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει απόστημα εφαρμόζονται συνήθως τρεις μέθοδοι:
- η ανοιχτή (χωρίς ράμματα), η οποία έχει περισσότερο χρόνο με αλλαγές τραύματος αλλά χαμηλά ποσοστά υποτροπής (επανεμφάνισης),
- η κλειστή (με ράμματα) και λιγότερες αλλαγές αλλά μεγαλύτερα ποσοστά υποτροπής
- η ημίκλειστη που αποτελεί μια μέση λύση
Από τις πλέον σύγχρονες μελέτες όμως φαίνεται ότι η σύγχρονη τάση παγκοσμίως στρέφεται προς μια άλλη μέθοδο, τη ΣΥΡΙΓΓΟΤΟΜΗ, η οποία είναι μια μέθοδος ΑΝΑΙΜΑΚΤΗ, απλή, γρήγορη (3-5min), βολική για τον ασθενή, ο οποίος επιστρέφει στο σπίτι ή την εργασία του άμεσα, ενδεχομένως και οδηγώντας ο ίδιος, με χαμηλό ποσοστό υποτροπής, με ταχεία ανάρρωση, χωρίς ράμματα και με εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα. Δυστυχώς ως συνήθως στην Ελλάδα οι περισσότεροι γιατροί παραμένουν πιστά καθηλωμένοι στις παλιότερες προαναφερθείσες τεχνικές και η τεχνική αυτή σπάνια εφαρμόζεται με αποτέλεσμα η πολύ συχνή αυτή καλοήθης πάθηση να εξακολουθεί να ταλαιπωρεί άσκοπα χιλιάδες ασθενείς.
Όμως, η σίγουρη, ανώδυνη και πετυχημένη θεραπεία είναι με Laser ενδοσκοπικής χειρουργικής. Μερικά από τα πλεονεκτήματα της θεραπείας με ενδοσκοπική εξάχνωση με Laser είναι:
- Ανώδυνη επέμβαση
- Τοπική αναισθησία
- Οριστική λύση στο πρόβλημα
- Άμεση επιστροφή στην εργασία
- Δεν υπάρχει νοσηλεία
- Χρειάζονται 5 με 7 μέρες για την πλήρης επούλωση
Πως γίνεται η θεραπεία της κύστης κόκκυγος με LASER;
Η θεραπεία με χρήση laser διαρκεί από 20 έως 30 λεπτά, αναλόγως την περίσταση και πραγματοποιείται αρχικά με τη χρήση τεχνικής χαρτογράφησης, ώστε να μπορεί ο ιατρός να χαρτογραφήσει το πρόβλημα με ακρίβεια και να ελέγξει το εσωτερικό της κύστης και των συριγγίων.
Με τη χρήση ειδικής μεθοδολογίας πραγματοποιείται ταυτόχρονα συνεχής πλύση με ειδικό διάλυμα ενώ χαρτογραφείται η κύστη και οι διακλαδώσεις της (συρίγγια). Στη συνέχεια, καθαρίζονται και αφαιρούνται οι τρίχες που δημιουργούν το πρόβλημα. Όταν η κύστη και τα συρίγγια καθαριστούν από τους φλεγμονώδεις ιστούς, τα εξιδρώματα και τους τριχοθυσάνους, τότε από τις ίδιες οπές εισάγεται μια οπτική ίνα LASER.
Η ακτίνα της οπτικής ίνας που εκπέμπεται είναι σε συγκεκριμένη (ανάλογα με την κάθε περίπτωση) ισχύ, ένταση, μήκος κύματος και με απολύτως καθοριζόμενο βάθος και έκταση, χωρίς να προκαλεί βλάβη σε παρακείμενους ιστούς. Η φωτεινή ακτινοβολία που εφαρμόζεται παρέχει μία σημαντική αντισηπτική και αντιφλεγμονώδη δράση και ταυτόχρονα εξαχνώνει τα τοιχώματα των κοιλοτήτων που δημιούργησε η φλεγμονή.
Αφού ολοκληρωθεί η επέμβαση, η περιοχή έχει αποστειρωθεί πλήρως και έχουν συγκλεισθεί η κύστη με τα συρίγγια (μέσω φωτοπηξίας) με ταχεία επούλωση και οριστική θεραπεία εντός 7 περίπου ημερών.