ΕΝΟΤΗΤΕΣ


  κύστη κόκκυγα

  Κύστη κόκκυγα ή τριχοφωλεακό συρίγγιο ή «νόσος των οδηγών Jeep». Η κύστη με τα πολλά ονόματα περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1833 από το Herbert Mayo, ως μία φλεγμονή που περιλάμβανε το σχηματισμό μιας κύστης που περιείχε τρίχες στην περιοχή του κόκκυγα.
  Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου απασχόλησε αρκετά το ιατρικό επιστημονικό προσωπικό, καθώς πάνω από 80.000 στρατιώτες στις Η.Π.Α νοσηλεύτηκαν για κύστη κόκκυγα. Τότε απέκτησε και το όνομα «νόσος των οδηγών Jeep», καθώς θεωρήθηκε πως σχηματίζεται λόγω της καταπόνησης της περιοχής του κόκκυγα, εξαιτίας της πολύωρης οδήγησης των στρατιωτικών jeep σε δύσβατους δρόμους.

  Τι είναι η κύστη κόκκυγα;

  Είναι η παρουσία ενός ή περισσότερων κυστικών σχηματισμών στο κατώτερο τμήμα της σπονδυλικής στήλης (κόκκυγας) στην περιοχή της μεσογλουτιαίας σχισμής. Εμφανίζεται όταν οι τρίχες της περιοχής διεισδύουν κάτω από το δέρμα και στη συνέχεια περιέχονται σε ένα κυστικό περίβλημα. Η παρουσία τριχών αποτρέπει την επούλωση, ενώ συχνά μπορεί να παρουσιαστεί και μόλυνση της περιοχής από διάφορους παθογόνους μικροοργανισμούς. Σε περίπτωση επιμόλυνσης της κύστης αναπτύσσεται ένα εξαιρετικά επώδυνο απόστημα. Δεν αποκλείεται όμως ο κυστικός αυτός σχηματισμός να αποτελεί κατάλοιπο της εμβρυϊκής ζωής, δηλαδή να προϋπάρχει στο οργανισμό εκ γενετής και να κάνει την εμφάνισή του σε μεγαλύτερη ηλικία.


  Ποιοι παράγοντες ευνοούν την ανάπτυξη της κύστης κόκκυγα;


  Η κύστη κόκκυγος εμφανίζεται σε πολύ μεγαλύτερη συχνότητα στους άνδρες παρά στις γυναίκες. Ορισμένοι παράγοντες πέραν του φύλου που ευνοούν την εμφάνισή της φαίνεται να είναι οι εξής:
  • Παχυσαρκία
  • Έντονη τριχοφυΐα στην περιοχή του κόκκυγα
  • Σκουρόχρωμο δέρμα
  • Καθιστική ζωή
  • Καταπόνηση της περιοχής λόγω συνεχούς τριβής

  Ποια είναι τα συμπτώματα της κύστης κόκκυγα;


  Σε πολλές περιπτώσεις είναι πιθανό να μην εμφανιστεί κάποιο σύμπτωμα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  Στο αρχικό της στάδιο μπορεί να προκαλέσει έναν ελαφρύ πόνο, ερυθρότητα και ήπια διόγκωση στη μεσογλουτιαία περιοχή.
  Σε περίπτωση λοίμωξης, ο πόνος επιδεινώνεται και μπορεί να εμφανιστεί συγκέντρωση πύου στην περιοχή (απόστημα). Ερυθρότητα, θερμότητα, διόγκωση της περιοχής και έντονος πόνος, ορισμένες φορές και σε συνδυασμό με την εκροή πυώδους υγρού, αποτελούν ενδείξεις άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης της φλεγμονής.

  Θεραπεία


  Η αντιμετώπιση της νόσου είναι χειρουργική.
  Πλέον έχουμε στη διάθεσή μας πολλές χειρουργικές τεχνικές που θα απαλλάξουν τον ασθενή από τα συμπτώματα της κύστης κόκκυγα εύκολα, σύντομα και πραγματικά ανώδυνα.
  Η επέμβαση με νυστέρι αποτελεί την πιο «παραδοσιακή» θεραπευτική χειρουργική επιλογή. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο χειρουργός μπορεί να κρίνει πως η συγκεκριμένη τεχνική είναι εκείνη που ενδείκνυται για να δώσει λύση στο πρόβλημα. Παρόλα αυτά η διαδικασία συνεχίζει να είναι ιδιαίτερα επώδυνη και να ταλαιπωρεί τον ασθενή, τόσο κατά τη διάρκεια της επέμβασης, όσο και μετά, για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

  Η σύγχρονη τάση χειρουργικής στρέφεται προς μια άλλη προσέγγιση, τη ΣΥΡΙΓΓΟΤΟΜΗ, η οποία είναι μια μέθοδος ΑΝΑΙΜΑΚΤΗ, απλή, γρήγορη (3-5min), βολική για τον ασθενή, ο οποίος επιστρέφει στο σπίτι ή την εργασία του άμεσα, ενδεχομένως και οδηγώντας ο ίδιος, με χαμηλό ποσοστό υποτροπής, με ταχεία ανάρρωση, χωρίς ράμματα και με εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα.
  Βέβαια η πλέον σύγχρονη τεχνική αντικαθιστά το νυστέρι με εξειδικευμένες μορφές ενέργειας, όπως LASER ή ραδιοσυχνότητες.

   

  Τεχνική με χρήση LASER


  Πρόκειται για μία ανώδυνη τεχνική απόλυτης ακρίβειας, η οποία περιλαμβάνει τη λεπτομερή χαρτογράφηση της περιοχής. Με αυτόν τον τρόπο εντοπίζονται όλες οι βλάβες και τα χρόνια συρίγγια, τα οποία θα μπορούσαν να επαναφέρουν το πρόβλημα.
  Πραγματοποιείται σχολαστική έκπλυση της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα ελέγχεται η κύστη και οι διακλαδώσεις της. Έπεται ο καθαρισμός και η αφαίρεση των τριχών που δημιούργησαν το πρόβλημα.
  Στο επόμενο στάδιο, από την ίδια οπή εισάγεται μία οπτική ίνα LASER, η οποία πραγματοποιεί μια φωτοθερμική διαδικασία (φωτοπηξία – εξάχνωση) με αντισηπτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Κατά τη διάρκεια όλης της διαδικασίας δεν τραυματίζονται οι παρακείμενοι ιστοί, με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά ο πόνος.
  Η διαδικασία ολοκληρώνεται όταν επιτευχθεί αποστείρωση της περιοχής και σύγκλειση της κύστης και των συριγγίων.
  Η θεραπεία με χρήση LASER γίνεται υπό τοπική αναισθησία και διαρκεί περίπου 30 λεπτά.

  Πλεονεκτήματα της τεχνικής με LASER

  Ορισμένα από τα πλεονεκτήματα της χρήσης LASER στην αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγα είναι τα εξής:
  • Ανώδυνη & αναίμακτη τεχνική
  • Μικρή διάρκεια επέμβασης
  • Τοπική αναισθησία
  • Άμεση επιστροφή στο σπίτι
  • Μικρός χρόνος επούλωσης
  • Οριστικό αποτέλεσμα στο 90% των περιπτώσεων
  Η σύγχρονη ιατρική δίνει οριστικές λύσεις σε πολλά προβλήματα που επί σειρά ετών ταλαιπωρούσαν μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Αναζητείστε έναν ειδικό για την πάθηση χειρουργό, με ιδιαίτερη εκπαίδευση και εξοικείωση στις σύγχρονες χειρουργικές μεθόδους.