ΕΝΟΤΗΤΕΣ


  Η σκωληκοειδής απόφυση είναι ένας μικρός, λεπτός σωλήνας ο οποίος συνδέεται με το παχύ έντερο.

  Συγκεκριμένα είναι μια μικρή προέκταση του παχέος εντέρου με μήκος 2-20 εκατοστά. Βρίσκεται στο τέλος του παχέος εντέρου και μοιάζει με σκώληκα, γι’ αυτό και ονομάζεται σκωληκοειδής απόφυση. Η φλεγμονή που μπορεί να αναπτυχθεί σε αυτό το όργανο ονομάζεται σκωληκοειδίτιδα. Σ’ αυτό το σημείο καλό είναι να σημειωθεί ότι η ακριβής θέση της κορυφής της  σκωληκοειδούς απόφυσης διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα, σε περίπτωση σκωληκοειδίτιδας, ο πόνος να μπορεί να εντοπίζεται σε διαφορετικές θέσεις.

  Ποια είναι η λειτουργία της σκωληκοειδούς απόφυσης ;

  Η σκωληκοειδής απόφυση δεν αποτελεί ζωτικό όργανο, γι’ αυτό και η αφαίρεσή της δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα. Θεωρείται ως ένα υπολειμματικό όργανο στη διαδικασία της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους. Η σκωληκοειδής απόφυση είναι όμως ένα ανοσολογικό όργανο, φέρει πολλά λεμφοζίδια, παράγει ανοσοσφαιρίνες, γεγονός που υποδηλώνει την πιθανή συμμετοχή της σε αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού ως μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος.

  Πότε πρέπει να αφαιρεθεί η σκωληκοειδής απόφυση ;

  Η αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης κρίνεται απαραίτητη σε περιπτώσεις οξείας σκωληκοειδίτιδας. Επίφοβη είναι η κατάληξη σε γενικευμένη περιτονίτιδα, η οποία μπορεί να προκύψει από ρήξη του του τοιχώματος της απόφυσης, με αποτέλεσμα να ελευθερωθεί το περιεχόμενό της (εντερικό – κόπρανα) στην κοιλιά.

  Μπορεί να αναπτυχθεί καρκίνος στην σκωληκοειδή απόφυση ;

  Αν και σπάνιο, είναι πιθανό να αναπτυχθεί καρκίνος στη σκωληκοειδή απόφυση (πιθανότητα μικρότερη από 1% των σκωληκοειδών αποφύσεων που αφαιρούνται). Ωστόσο υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην πρώιμη διάγνωσή του εξαιτίας της θέσης του οργάνου, μιας και παρουσιάζονται ήπια ή και καθόλου συμπτώματα.

  Ανάλογα με το μέγεθος και το είδος του όγκου (αν πρόκειται για καρκινοειδές, αδενοκαρκίνωμα, κ.α.) για τη θεραπεία τους μπορεί να αρκεί η απλή σκωληκοειδεκτομή ή να χρειάζεται μία πιο προχωρημένη χειρουργική επέμβαση (π.χ. δεξιά ημικολεκτομή).