ΕΝΟΤΗΤΕΣ


  στόμαχοςΟ στόμαχος είναι ένα όργανο, το οποίο ανήκει στο ανώτερο πεπτικό σύστημα. Ο οισοφάγος είναι το τμήμα του πεπτικού σωλήνα, από το οποίο διέρχεται πρώτα η τροφή πριν φτάσει στον στόμαχο και στη συνέχεια στο δωδεκαδάκτυλο, δηλαδή το αρχικό τμήμα του λεπτού εντέρου.

  Ο στόμαχος αποτελεί στην ουσία μια διεύρυνση του πεπτικού σωλήνα, με αποτέλεσμα το σχηματισμό μιας «δεξαμενής αποθήκευσης» των τροφών για μικρό χρονικό διάστημα. Εκεί πραγματοποιείται ένα μεγάλο τμήμα της διαδικασίας της πέψης των τροφών, καθώς ξεκινά το ουσιαστικό μέρος της ενζυμικής δράσης. Οι τροφές ρευστοποιούνται, αναμιγνύονται και προωθούνται αργά στο λεπτό έντερο για περεταίρω επεξεργασία.

  Η χωρητικότητα του στομάχου ποικίλλει και σχετίζεται με την ηλικία και τη διατροφική συμπεριφορά του κάθε ανθρώπου. Σε έναν ενήλικα η χωρητικότητα του στομάχου είναι κατά μέσο όρο 2,5 λίτρα, ενώ σε ένα νεογέννητο μωρό είναι 20 έως 30 κυβικά εκατοστά. Το μέγεθος προσαρμόζεται επίσης ανάλογα με τον τρόπο ζωής και τις διατροφικές συνήθειες. Κατά κανόνα άνθρωποι που καταναλώνουν πάντα μικρά γεύματα έχουν μικρότερο στόμαχο από εκείνους που καταναλώνουν μεγάλες μερίδες.

  Ποιες ουσίες συμμετέχουν στις λειτουργίες του στομάχου;

  Το γαστρικό υγρό που εκκρίνεται στον στόμαχο παράγεται από τους γαστρικούς αδένες. Κάθε 24 ώρες εκκρίνονται 2 – 3 λίτρα γαστρικού υγρού, στα οποία περιέχονται ένζυμα, βλέννη, υδροχλωρικό οξύ, ύδωρ και ηλεκτρολύτες. Όταν το γαστρικό υγρό αναμειχθεί με την προσλαμβάνουσα τροφή, δημιουργείται ένας χυλός, ο οποίος ονομάζεται γαστρικός χυμός και διοχετεύεται στο λεπτό έντερο. Στο γαστρικό χυμό περιέχονται σημαντικά συστατικά της πέψης, όπως:

  Πεπτικά ένζυμα: Πεψίνη για το μεταβολισμό των πρωτεϊνών, γαστρική λιπάση για τη διάσπαση των λιπών και αμυλάση για τη διάσπαση των υδατανθράκων.

  Υδροχλωρικό οξύ: Το χαμηλό pH που δημιουργεί η παρουσία του υδροχλωρικού οξέος στον στόμαχο συμβάλλει στο μετασχηματισμό του πρόδρομου ανενεργού πεψινογόνου σε πεψίνη, ενώ ταυτοχρόνως προστατεύει το βλεννογόνο από τους παθογόνους μικροοργανισμούς.

  Βλέννη: Η βλέννη που παράγεται από το βλεννογόνο του στομάχου αποτελεί έναν ισχυρό φραγμό έναντι του υδροχλωρικού οξέος. Έτσι το όργανο προστατεύεται από διάβρωση και διάτρηση εξαιτίας του χαμηλού pH.

  Ενδογενής παράγοντας: Πρόκειται για μια ειδική γλυκοπρωτεΐνη, η οποία παράγεται από τα επιθηλιακά κύτταρα που εδρεύουν στα τοιχώματα του στομάχου και ευθύνεται για την δέσμευση και απορρόφηση της βιταμίνης Β12. Έλλειψη της βιταμίνης Β12, λόγω απώλειας του ενδογενούς γαστρικού παράγοντα, μπορεί να οδηγήσει στην πρόκληση κακοήθους αναιμίας.

   

  Προβλήματα στομάχου

  Η φλεγμονή, η λοίμωξη, καθώς και ο καρκίνος είναι τα πιο συχνά προβλήματα του στομάχου, που μπορούν να εμφανιστούν σε διάφορες ηλικίες.

  Σε περίπτωση φλεγμονής του γαστρικού βλεννογόνου (γαστρίτιδα), το οξύ του στομάχου προσβάλλει το στρώμα του βλεννογόνου στο εσωτερικό τοίχωμα. Πιθανές αιτίες είναι μια φαρμακευτική αγωγή, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η νικοτίνη, τα βακτήρια ή οι ιοί. Η γαστρίτιδα μπορεί να προκληθεί από το μικρόβιο που ονομάζεται ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορούν να αναπτυχθούν έλκη, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε αιμορραγία ή ακόμη και διάτρηση.

  Σε περίπτωση βλάβης του βλεννογόνου, μπορεί να επηρεαστούν τα τοιχωματικά κύτταρα του στομάχου, με αποτέλεσμα τη διαταραχή της παραγωγής του ενδογενούς παράγοντα. Κατά συνέπεια διαταράσσεται και η απορρόφηση της βιταμίνης Β12. Ως αποτέλεσμα προκύπτει ανεπάρκεια της Β12, η οποία συχνά οδηγεί σε αναιμία, ενώ νευρολογικές διαταραχές μπορούν επίσης να εμφανιστούν επειδή η βιταμίνη αυτή είναι απαραίτητη για τη δημιουργία του προστατευτικού περιβλήματος των νεύρων.

  Χειρουργική στομάχου

  Οι παθήσεις στομάχου διακρίνονται σε καλοήθεις και κακοήθεις και αποτελούν αντικείμενο της χειρουργικής του ανώτερου πεπτικού συστήματος.

  Τα τελευταία έτη μετά την ανακάλυψη πως η θεραπεία του πεπτικού έλκους μπορεί να είναι συντηρητική με φαρμακευτική αγωγή, η χειρουργική του ανώτερου πεπτικού έχει περιορισθεί στην αντιμετώπιση κακοήθων παθήσεων του στομάχου ή τη διόρθωση ανατομικών διαταραχών, όπως είναι η διαφραγματοκήλη.