ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Τι είναι η βρογχοκήλη;

  Βρογχοκήλη ονομάζεται κάθε διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα. Η παθολογική διόγκωση του θυρεοειδούς μπορεί να είναι διάχυτη, μονοοζώδης ή πολυοζώδης. Μπορεί να είναι τόσο μικρή, ώστε να διαγιγνώσκεται μόνο με υπερηχογράφημα, έως τόσο μεγάλη που να είναι ορατή με γυμνό μάτι.

  Η βρογχοκήλη αποτελεί μία συχνή διαταραχή του θυρεοειδούς αδένα, η οποία οφείλεται σε ποικίλες αιτίες και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία προκαλώντας είτε ήπια συμπτώματα είτε σοβαρά προβλήματα. Όσο πιο γρήγορα ανακαλυφθεί, τόσο πιο εύκολη είναι και η αντιμετώπισή της.

  Ποια είναι τα αίτια της βρογχοκήλης;

  Αίτια της βρογχοκήλης αποτελούν η έλλειψη ιωδίου (ιωδοπενική βρογχοκήλη) καθώς επίσης και άλλοι διατροφικοί παράγοντες, διάφορα φάρμακα που περιέχουν ιώδιο, φλεγμονές (ορισμένοι τύποι θυρεοειδίτιδας) και παράγοντες οικογενείς, ιδιοσυγκρασιακοί ή ακόμη και νεοπλάσματα (αδένωμα, καρκίνωμα). Συγκεκριμένα, όταν δεν υπάρχει επαρκής παραγωγή θυρεοειδικής ορμόνης, ένας άλλος αδένας, που βρίσκεται στον εγκέφαλο, η υπόφυση, αυξάνει την παραγωγή μιας άλλης ορμόνης, της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης. Η διαδικασία αυτή έχει ως στόχο να διεγείρει το θυρεοειδή αδένα, ώστε να αυξηθεί η παραγωγή θυρεοειδικής ορμόνης, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται και το μέγεθος του θυρεοειδούς αδένα.

  Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση της βρογχοκήλης;

  Η διάγνωση πραγματοποιείται αρκετά εύκολα με την κλινική εξέταση και τον έλεγχο του τραχήλου (λαιμού) με υπερηχογράφημα. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πιθανό να χρειαστεί σπινθηρογράφημα με σκοπό την εκτίμηση της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα. Επιπλέον, στις περιπτώσεις πολύ μεγάλης βρογχοκήλης που καταδύεται μέσα στο θώρακα, συστήνεται η αξονική τομογραφία.

  Ποιες ενδείξεις υπογραμμίζουν ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί θυρεοειδεκτομή;

  • Βρογχοκήλη που συνεχίζει να αυξάνεται παρά τη φαρμακευτική αγωγή καταστολής ή όταν έχουμε την υποψία κακοήθειας.
  • Μεγάλη βρογχοκήλη, η οποία προκαλεί πιεστικά φαινόμενα στο λαιμό, όπως δύσπνοια ή καταδύεται στο θώρακα.
  • Μεγάλη βρογχοκήλη η οποία ενοχλεί αισθητικά τον ασθενή.

  Βρογχοκήλη

  Βρογχοκήλη

   

  Πώς πραγματοποιείται η επέμβαση;

  Συνήθως αφαιρείται ολόκληρος ο αδένας (ολική θυρεοειδεκτομή), εκτός ορισμένων περιπτώσεων όπου εκτελείται σχεδόν ολική θυρεοειδεκτομή. Η διατήρηση των λαρυγγικών νεύρων (υπεύθυνων για τη φωνή) επιτυγχάνεται με τη χρήση εξειδικευμένου εργαλείου (νευροδιεγέρτη). Στη συνέχεια, πραγματοποιείται πλαστική του δέρματος και ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο την επόμενη κιόλας ημέρα.

  Μετεγχειρητικά ο ασθενής λαμβάνει μόνιμα θυρεοειδική ορμόνη, προς αποφυγή υποθυρεοειδισμού.