ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  παχυσαρκία

  Οι επεμβάσεις που εφαρμόζονται συχνότερα για την παχυσαρκία είναι οι εξής:

  • Τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου
  • Sleeve gastrectomy (επιμήκης γαστρεκτομή ή γαστρικό “μανίκι”)
  • Γαστρικό by pass

  ΓΑΣΤΡΙΚΟΣ ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ

   

  Τι είναι ο γαστρικός δακτύλιος;

  Ο γαστρικός δακτύλιος είναι ένας ιμάντας κατασκευασμένος από σιλικόνη ο οποίος φέρει εσωτερικά και καθ’ όλο το μήκος του ένα πολύ λεπτό μπαλονάκι. Το σύστημα του γαστρικού δακτυλίου συνδέεται μέσω ενός ειδικού ελαστικού σωλήνα με μια ειδική βαλβίδα (port). Ο ασθενής υποβάλλεται σε διαδοχικές διατάσεις του μπαλονιού μέσω της βαλβίδας, ώστε ο δακτύλιος να ρυθμίζεται και να δημιουργείται ένας μικρός γαστρικός θύλακος.

  Σε τι πλεονεκτεί η επέμβαση του γαστρικού δακτυλίου;

  • Γίνεται λαπαροσκοπικά
  • Πολύ σύντομη νοσηλεία (1 με 2 ημέρες)
  • Σχεδόν μηδενική θνητότητα
  • Δεν διαταράσσεται η φυσιολογική συνέχεια της πεπτικής οδού
  • Δεν είναι απαραίτητη η χρόνια χορήγηση βιταμινών και σιδήρου
  • Μπορεί να ρυθμιστεί ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενή
  • Ανά πάσα στιγμή μπορεί να πραγματοποιηθεί αφαίρεσή του

  Πώς δουλεύει ο γαστρικός δακτύλιος;

  Ο γαστρικός δακτύλιος βοηθά στην μείωση της υπερβολικής πρόσληψης τροφής και μειώνει τις συνολικές θερμίδες που προσλαμβάνει ο ασθενής. Συγκεκριμένα, ο γαστρικός δακτύλιος ουσιαστικά χωρίζει το στομάχι του ασθενή σε δύο τμήματα: ένα ανώτερο τμήμα περιεκτικότητας 20  με 30 ml και ένα κατώτερο. Αυτά τα δύο τμήματα επικοινωνούν μεταξύ τους με ένα στόμιο. Όταν λοιπόν ο ασθενής ξεκινά να τρώει, η τροφή αρχικά πηγαίνει  μέχρι το μικρό ανώτερο τμήμα, το οποίο έχει πολύ μικρή χωρητικότητα. Έτσι, δημιουργείται άμεσα το αίσθημα του κορεσμού οπότε ο ασθενής δεν θέλει να φάει παραπάνω. Από το ανώτερο τμήμα, η τροφή περνάει στο κατώτερο στομάχι με τόσο αργούς ρυθμούς, που το αίσθημα της πληρότητας και του κορεσμού διαρκεί πολλές ώρες.

  Για ένα άτομο που προσπαθεί να χάσει βάρος, ο γαστρικός δακτύλιος είναι ένας πολύ βοηθητικός τρόπος να το πετύχει. Δεν αρκεί όμως από μόνος του. Ο ασθενής πρέπει να ακολουθήσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα σωστής διατροφής σε συνεργασία με αρμόδιο διαιτολόγο – διατροφολόγο, καθώς και να προσπαθήσει σταδιακά να εντάξει τη γυμναστική στη ζωή του.

  Πόσο γρήγορα χάνει ο ασθενής βάρος με τον γαστρικό δακτύλιο;

  Κάθε ασθενής αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση. Ωστόσο, οι περισσότεροι ασθενείς χάνουν περίπου 1 με 1,5 κιλό την εβδομάδα.

   

  ΓΑΣΤΡΙΚΟ ΜΑΝΙΚΙ

   

  Τι είναι το γαστρικό μανίκι;

  To γαστρικό μανίκι ή αλλιώς επιμήκης γαστρεκτομή (Sleeve Gastrectomy) αποτελεί μία χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπισης της παχυσαρκίας, κατά τη διάρκεια της οποίας αφαιρείται ένα σημαντικό μέρος του στομάχου αφήνοντας μόνο ένα στενό σωλήνα, κατά μήκος του ελάσσονος τόξου του στομάχου. Έτσι ελαττώνεται η χωρητικότητα του στομάχου κατά 75% και οι τροφές ακολουθούν τη φυσιολογική τους πορεία.

  Σε τι πλεονεκτεί το γαστρικό μανίκι;

  • Εκτελείται λαπαροσκοπικά με γενική αναισθησία
  • Παραμονή στο νοσοκομείο μόνο για 3 ημέρες
  • Μεγάλη απώλεια βάρους, χωρίς παράκαμψη της φυσιολογικής πορείας της τροφής
  • Δεν προκαλούνται επακόλουθες διαταραχές θρέψης
  • Δεν χρησιμοποιείται ξένο σώμα (όπως συμβαίνει με τον γαστρικό δακτύλιο)
  • Δεν υπάρχει ανάγκη για μακροχρόνια παρακολούθηση από τον ιατρό

   

  ΓΑΣΤΡΙΚΟ BYPASS

   

  To γαστρικό bypass (ή αλλιώς γαστρική παράκαμψη) βοηθά στη μείωση της χωρητικότητας του στομάχου ενώ ταυτόχρονα δεν επιτρέπει σε όλη την τροφή που καταναλώνει ο ασθενής να απορροφηθεί στο λεπτό έντερο. Με αυτόν τον τρόπο, ελαττώνεται κατά πολύ η πρόσληψη των θερμίδων από το φαγητό και επιταχύνεται η απώλεια βάρους. Θεωρείται αποτελεσματική επέμβαση η οποία αντιμετωπίζει τη νοσογόνο παχυσαρκία και απευθύνεται κυρίως σε πολύ σοβαρές καταστάσεις παχυσαρκίας.

  Το γαστρικό by-pass πραγματοποιείται είτε ανοιχτά είτε λαπαροσκοπικά. Τα κυριότερα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής είναι η ελάττωση του μετεγχειρητικού άλγους, της διάρκειας νοσηλείας και των επιπλοκών του χειρουργικού τραύματος, όπως διαπύηση, διάσπαση και μετεγχειρητική κοιλιοκήλη.

  Η γαστρική παράκαμψη επιτυγχάνει απώλεια βάρους μεγαλύτερη από τις περιοριστικές επεμβάσεις, με μέση απώλεια πλεονάζοντος βάρους ίση με 70%.

  Το γαστρικό by-pass είναι μία χειρουργική επέμβαση η οποία πρέπει να επιλέγεται από εξειδικευμένο χειρουργό με αυστηρά κριτήρια καθώς επίσης να ενημερώνεται πολύ λεπτομερώς ο ασθενής τόσο για τα οφέλη, όσο και για τους κινδύνους της επέμβασης.

   

  επικοινωνία

  επικοινωνία