ΕΝΟΤΗΤΕΣ


   

  Χολολιθίαση

  Οι πιο συχνές ασθένειες των χοληφόρων είναι η Χολολιθίαση και η Χολοκυστίτιδα.

  Χολολιθίαση

  Ο όρος χολολιθίαση περιγράφει τα προβλήματα που προκαλούνται στον ασθενή όταν σχηματίζονται πέτρες στην χοληδόχο κύστη. Κάποιοι ασθενείς παρουσιάζουν συμπτώματα, όπως οξύ κοιλιακό πόνο, ενώ κάποιοι άλλοι δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα. Τα συμπτώματα του κωλικού των χοληφόρων περιλαμβάνουν πόνο στο άνω μέρος της κοιλιάς ή κάτω από τη δεξιά ωμοπλάτη, καθώς και ναυτία ή έμετο.

  Πώς αντιμετωπίζεται η χολολιθίαση;

  Ο θεράπων γιατρός θα αποφανθεί για την θεραπεία που πρέπει να ακολουθηθεί. Οι επιλογές είναι χολοκυστεκτομή, λαπαροσκοπική ή ρομποτική. Σε κάθε περίπτωση, η επέμβαση ολοκληρώνεται με μικρές τομές που δεν ξεπερνάνε τα 3 εκατοστά. Η νοσηλεία του ασθενούς διαρκεί μόνο μια μέρα, και η επανένταξή του στην καθημερινότητα είναι ταχύτατη.

  Χολοκυστίτιδα

  Ο όρος χολοκυστίτιδα περιγράφει την φλεγμονή που μπορεί να συμβεί σε έναν ασθενή από την ύπαρξη χολολιθίασης. Τα συμπτώματα της χολοκυστίτιδας περιλαμβάνουν πόνο στο στομάχι διάρκειας μεγαλύτερης από 24 ώρες, ναυτία και έμετο , καθώς και πυρετό. Σε ένα ποσοστό των περιπτώσεων μπορεί να εμφανιστεί και ίκτερος.

  Πώς αντιμετωπίζεται η xολοκυστίτιδα;

  Ο καλύτερος και αποτελεσματικότερος τρόπος αντιμετώπισης της χολοκυστίτιδας είναι με μια νέα και πρωτοποριακή μέθοδο χολοκυστεκτομής. Αυτή η νέα, λαπαροσκοπική μέθοδος βοηθά στην ελάττωση του πόνου και στη γρήγορη ανάρρωση του ασθενούς. Επιπλέον, τα μετεγχειρητικά σημάδια είναι σχεδόν ανεπαίσθητα, μόλις 2 χιλιοστά. Γι’ αυτό το λόγο, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του, σε λιγότερο από 24 ώρες.

  Διατήρηση Ιστών

  Με αυτήν την υβριδική mini λαπαροσκοπική μέθοδο, ο γιατρός επιτυγχάνει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, χωρίς να τραυματίζει τους ιστούς περισσότερο από το απολύτως απαραίτητο. Η μέθοδος αυτή παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο Τhe Society of American Gastrointestinal and Endoscopic Surgeons (SAGES) ANNUAL MEETING 2012

  Initial Experience with a Modified Mini Laparoscopic Technique for Cholecystectomy

  Florias A Morfesis, MD FACS, Brian P Rose, BS, Kelly M Van Fossen, DO, Dominic Storto, DO. East Carolina Unversity and Owen Drive Surgical Clinic of Fayetteville.

  Πώς μπορείτε να προφυλαχτείτε από τη νόσο;

  Παρόλο που δεν υπάρχει ξεκάθαρη αιτία δημιουργίας χολοκυστίτιδας, μια ισορροπημένη δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη οξείας χολοκυστίτιδας. Ωστόσο, η πρόγνωσή της εξαρτάται κυρίως από παράγοντες όπως η ηλικία του ασθενούς ή άλλες παθολογικές καταστάσεις.