Αποτιτανώσεις Μαστού
ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Οι αποτιτανώσεις μαστού ή επασβεστώσεις είναι εναποθέσεις αλάτων ασβεστίου μέσα στο μαστό, οι οποίες αναπτύσσονται παράλληλα με την εξέλιξη του μαστού. Εμφανίζονται αρκετά συχνά και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν αποτελούν από μόνες τους κάποιο πρόβλημα. Το γεγονός όμως ότι έχουν σχηματιστεί μπορεί να αποτελεί ένδειξη καλοήθους ή κακοήθους πάθησης.
Αποτιτανώσεις Μαστού: Πώς γίνεται η διάγνωση;
Συνήθως οι γυναίκες που εμφανίζουν αποτιτανώσεις στο μαστό δεν το ανακαλύπτουν μέσα από τη διαδικασία της ψηλάφησης γιατί οι αποτιτανώσεις είναι πολύ μικρές. Η εξέταση που χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό των αποτιτανώσεων είναι η μαστογραφία. Εκεί εμφανίζονται σαν λευκά στίγματα. Ο ειδικός ιατρός με την εξέταση της μαστογραφίας εντοπίζει τις αποτιτανώσεις, παρατηρεί το σχήμα, το μέγεθος, τον αριθμό και τη διάταξη για να καταλήξει στη διάγνωση. Αν υπάρχουν προηγούμενες μαστογραφίες, τότε τις ελέγχει συγκριτικά εστιάζοντας στις αλλαγές που παρουσιάζονται. Η μαστογραφία δεν είναι πάντα αρκετή για τη διάγνωση. Σε πολλές περιπτώσεις χρειάζονται εντοπιστικές, μεγεθυντικές λήψεις μαστογραφίας ή ακόμη και βιοψία, η οποία πραγματοποιείται με δείγμα που παίρνουμε από τη συγκεκριμένη περιοχή του μαστού.
Αποτιτανώσεις Μαστού: Καλοήθεις ή κακοήθεις;
Οι αποτιτανώσεις μπορεί να είναι διάσπαρτες ή ομαδοποιημένες. Οι διάσπαρτες υποδεικνύουν συνήθως κάποια καλοήθη πάθηση όπως είναι για παράδειγμα η σκληρυντική αδένωση. Αν η πιο πρόσφατη μαστογραφία δείξει αλλαγές σε σύγκριση με την προηγούμενη, για παράδειγμα αν οι αποτιτανώσεις έχουν αυξηθεί σε αριθμό, τότε αυτό αποτελεί ένα στοιχείο που μπορεί να χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση με βιοψία. Ύποπτο σημείο μπορεί να αποτελέσει και κάποια σκληρία ή άλλη αλλαγή του μαστού στην περιοχή όπου εμφανίζονται οι αποτιτανώσεις.
Συγκεντρωτικά οι ύποπτες αποτιτανώσεις:
- έχουν ακανόνιστο σχήμα
- έχουν μικρό μέγεθος (μικροαποτιτανώσεις)
- είναι συρρέουσες (συγκεντρώνονται σε μία περιοχή του μαστού)
Αποτιτανώσεις Μαστού: Πώς αντιμετωπίζονται;
Όπως αναφέρθηκε, οι αποτιτανώσεις μπορεί να συνδέονται με καλοήθεις παθήσεις ή με προκαρκινωματώδεις καταστάσεις ή ακόμη και με καρκίνο του μαστού. Στην πρώτη περίπτωση συστήνεται από τον ιατρό επαναληπτική μαστογραφία μετά από κάποιους μήνες. Όμως, στην περίπτωση ύποπτων αποτιτανώσεων πρέπει να πραγματοποιηθεί βιοψία. Η βιοψία γίνεται είτε διαδερμικά, με τη βοήθεια μαστογραφίας (στερεοτακτική βιοψία) ή με την τοποθέτηση συρμάτινου οδηγού, το άκρο του οποίου τοποθετείται στην συγκεκριμένη περιοχή του μαστού και αφαιρείται μετά από κάποιες ώρες στο χειρουργείο μαζί με την περιοχή που εμφανίζονται οι αποτιτανώσεις.
Το αποτέλεσμα της βιοψίας θα κρίνει και τη θεραπεία που θα ακολουθηθεί. Αν οι αποτιτανώσεις είναι καλοήθεις, τότε η ασθενής θα πρέπει να επαναλάβει τη μαστογραφία της σε διάστημα που θα της συστήσει ο ιατρός. Αν οι αποτιτανώσεις υποδεικνύουν προκαρκινωματώδεις ή καρκινωματώδεις αλλοιώσεις, θα εξεταστεί το αν ασθενής που είχε υποβληθεί σε βιοψία χρειάζεται να προχωρήσει σε περαιτέρω χειρουργική επέμβαση, καθώς και αν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί κάποια άλλη μέθοδος αντιμετώπισης, όπως π.χ. ακτινοθεραπεία ή ορμονοθεραπεία ή ακόμη και χημειοθεραπεία.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις αποτιτανώσεις μαστού συμβουλευτείτε τον Ειδικό Χειρουργό – Μαστολόγο Δρ. Γιώργο Ανθιμίδη, ο οποίος θα σας ενημερώσει λεπτομερώς για την έγκαιρη διάγνωση, την αντιμετώπιση και τη θεραπεία της πάθησης.