
Κoλικός εντέρου
Ο κoλικός εντέρου εμφανίζεται με οξύ πόνο στην κοιλιακή χώρα, ο οποίος αυξομειώνεται σε ένταση και μπορεί να οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα του παχέος ή του λεπτού εντέρου. Ταυτόχρονα με τον έντονο πόνο που προκαλεί, μπορεί να υπάρχουν και άλλα συμπτώματα όπως πυρετός, ναυτία και έμετος, αίσθημα διάτασης (φούσκωμα) και διάρροια. Γενικά πρόκειται για μία πολύ δύσκολη και επίπονη κατάσταση. Εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες με ηλικία 30 ως 50 ετών καθώς και σε βρέφη, τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους.
Ποια τα αίτια που προκαλούν τον κολικό εντέρου;
Ουσιαστικά, ο κολικός προκαλείται από σπασμό που κάνει το έντερο, ο οποίος μπορεί να είναι απόρροια πολλών παθήσεων όπως:
- Γαστρεντερίτιδα
- Ειλεό
- Τροφικές αλλεργίες ή τροφική δυσανεξία
- Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
- Δυσπεψία
- Στρες και άγχος (κυρίως σε νέες γυναίκες)
- Λήψη φαρμακευτικής αγωγής, κλπ.
Ποια η συμπτωματολογία;
Το βασικότερο και συχνότερο σύμπτωμα είναι ο οξύς πόνος στην κοιλιά, ο οποίος αυξομειώνεται και μπορεί να γίνει αφόρητος. Εκτός αυτού, ο κολικός εντέρου μπορεί να συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως το φούσκωμα και οι «κράμπες» στην κοιλιακή χώρα, η διάρροια και ο έμετος ή και η δυσκοιλιότητα. Επίσης, ο ασθενής μπορεί να νιώσει πόνο στην οσφύ (μέση) και είτε παθολογικά αυξημένη είτε παθολογικά ελαττωμένη αποβολή αερίων.
Κολικός εντέρου: Πώς γίνεται η διάγνωση;
Ο ασθενής θα πρέπει να επισκεφτεί τον ιατρό του (παθολόγο, γενικό ιατρό, γαστρεντερολόγο, χειρουργό) ώστε να αντιμετωπιστεί ο κολικός. Το πρώτο βήμα είναι η λήψη ιστορικού του ασθενούς και η κλινική εξέταση. Στη συνέχεια, μπορεί να χρειαστεί να διενεργηθούν απεικονιστικές εξετάσεις της κοιλίας και τελικά ενδεχομένως ακόμη και κολοσκόπηση, ώστε να αποκλειστούν σοβαρές παθήσεις όπως πολύποδες ή καρκίνος.
Πώς αντιμετωπίζεται ο κολικός εντέρου στο σπίτι;
Υπάρχουν κάποιοι τρόποι οι οποίοι μπορεί να μειώσουν τα συμπτώματα, ενώ βρίσκεστε στο σπίτι. Αυτοί είναι:
- Χλιαρό μπάνιο και ζεστές κομπρέσες στην κοιλιά
- Αφαίρεση ρούχων που είναι στενά και χειροτερεύουν την κατάσταση
- Ξαπλώστε στο πλάι με λυγισμένα πόδια
Επίσης, υπάρχουν διάφορα βότανα με ιδιότητες που βοηθούν πολύ στη συγκεκριμένη πάθηση όπως ο μάραθος, το χαμομήλι, η βαλεριάνα κλπ. Αυτά και άλλα πολλά βότανα λειτουργούν ως σπασμολυτικά, ανακουφίζοντας ως ένα βαθμό τον άνθρωπο που βιώνει την κατάσταση αυτή.
Σε κάθε περίπτωση, εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν και δεν βλέπετε βελτίωση, θα πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα τον ιατρό σας. Ο κολικός εντέρου, μπορεί να οφείλεται σε κάτι πολύ απλό και όντως να μη συντρέχει λόγος ανησυχίας. Ωστόσο, μπορεί από πίσω να κρύβεται κάτι σοβαρό.
Αντιμετώπιση
Ανάλογα με την εκτίμηση από τον ιατρό, θα εφαρμοστεί και η αντίστοιχη θεραπεία. Αν, λόγου χάρη, αυτή η κατάσταση οφείλεται στο ευερέθιστο έντερο, μπορούμε να αλλάξουμε κάποιες διατροφικές συνήθειες ώστε να βελτιώσουμε την κατάσταση. Ο κολικός εντέρου οφείλεται σε σπασμό, ο οποίος εκδηλώνεται με πόνο. Συνεπώς, ο ασθενής μπορεί να λάβει σπασμολυτικά φάρμακα, ώστε να περιοριστούν αυτοί οι σπασμοί. Τέλος, σε πιο σοβαρά περιστατικά όπως πολύποδας ή καρκίνος, συχνά απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση.
Αν νιώθετε σπασμούς στην κοιλιακή χώρα απευθυνθείτε στο Γενικό Χειρουργό, Δρ. Γιώργο Ανθιμίδη. O ιατρός έχει πραγματοποιήσει πληθώρα επεμβάσεων σε έντερο και πρωκτό. Έπειτα από εξατομικευμένη διάγνωση, θα συζητήσει μαζί σας τον καταλληλότερο τρόπο αντιμετώπισης.