θυρεοειδεκτομή

Θυρεοειδεκτομή

ΕΝΟΤΗΤΕΣ


    Θυρεοειδεκτομή είναι η αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα. Ο θυρεοειδής είναι ένας από τους κύριους αδένες που ανήκουν στο  σύστημα των ενδοκρινών αδένων. Αποτελείται από δύο λοβούς, έναν δεξιά και έναν αριστερά της τραχείας, οι οποίοι ενώνονται στο κέντρο με τον ισθμό, στο μπροστινό τμήμα του λαιμού. Οι ορμόνες που παράγει παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο σε διάφορες λειτουργίες του οργανισμού, όπως για παράδειγμα στη ρύθμιση του μεταβολισμού, της θερμοκρασίας και του καρδιακού ρυθμού. Κυρίως οι γυναίκες εμφανίζουν διαταραχές σε αυτόν τον αδένα, οι οποίες ορισμένες φορές οφείλονται σε αυτοάνοσα νοσήματα. Απ’ την εμφάνιση διαταραχών βέβαια δεν εξαιρούνται άνδρες και παιδιά.

     

    Πότε πρέπει να γίνεται θυρεοειδεκτομή;

    Σε πολλές περιπτώσεις οι παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα μπορούν να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτική αγωγή. Η θυρεοειδεκτομή συχνά απαιτείται σε περιπτώσεις βρογχοκήλης (διόγκωσης του θυρεοειδούς αδένα) και:

    • Συνεχιζόμενης εξέλιξης παρά τη φαρμακευτική καταστολή
    • Αποφρακτικών φαινομένων (πίεση στην τραχεία – απόφραξη του αεραγωγού – δύσπνοια)
    • Καταδυόμενης (πίσω από το στέρνο) βρογχοκήλης
    • Καρκίνου του θυρεοειδούς (ή υψηλής υποψίας – πιθανότητας εμφάνισης)
    • Μη αποδεκτής αισθητικά βρογχοκήλης

     

    Ποια είναι τα είδη επεμβάσεων της θυρεοειδεκτομής;

    Ανάλογα με τις διαφορετικές παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα μπορούν να πραγματοποιηθούν τα εξής είδη επεμβάσεων:

    • Ολική Θυρεοειδεκτομή
    • Υφολική Θυρεοειδεκτομή
    • Σχεδόν ολική Θυρεοειδεκτομή
    • Λοβεκτομή

     

    Ποιες εξετάσεις χρειάζονται για τη θυρεοειδεκτομή;

    Για να προχωρήσει ο χειρουργός σε θυρεοειδεκτομή πρέπει να έχει λάβει το ιστορικό του ασθενούς, να έχει προβεί σε κλινική εξέταση και να διαθέτει τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος ή απεικονιστικών εξετάσεων, όπως είναι το υπερηχογράφημα τραχήλου.

     

    Πώς πραγματοποιείται η επέμβαση της θυρεοειδεκτομής;

    Η επέμβαση εκτελείται υπό γενική αναισθησία με τομή στην τραχηλική χώρα (λαιμό).

    Η θυρεοειδεκτομή είναι μια επέμβαση που αν και πραγματοποιείται σχετικά συχνά, ενέχει -όπως άλλωστε και κάθε χειρουργική επέμβαση – τον κίνδυνο επιπλοκών. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο η επέμβαση να διενεργείται με τις κατάλληλες ενδείξεις, με ενδελεχή προεγχειρητικό έλεγχο, επιμελή εγχειρητική τεχνική με σεβασμό στους ιστούς και προσεκτική μετεγχειρητική παρακολούθηση. Η διάρκεια της επέμβασης μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το είδος της θυρεοειδεκτομής αλλά και την πάθηση. Σε περιπτώσεις καρκίνου, μπορεί να χρειαστεί και λεμφαδενικός καθαρισμός.

    Μετά την επέμβαση ο ασθενής θα χρειαστεί να μείνει στην κλινική συνήθως για ένα βράδυ.

     

    Ποιες είναι οι επιπλοκές της θυρεοειδεκτομής;

    Ο χειρουργός χρησιμοποιεί όλα τα κατάλληλα εργαλεία και τις σύγχρονες μεθόδους που χρειάζονται για να διασφαλίσει στους ασθενείς του τη μέγιστη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια. Παρ’ όλα αυτά ορισμένες φορές ίσως προκύψουν κάποιες επιπλοκές, όπως:

    • Αιμορραγία
    • Λοίμωξη
    • Υπασβεστιαιμία (συνήθως παροδικά με ανάγκη πρόσληψης ασβεστίου και βιταμίνης D)
    • Βραχνάδα (λόγω τραυματισμού του παλίνδρομου λαρυγγικού νεύρου) – Διαταραχή φωνητικών χορδών.

    Συχνά χρησιμοποιούνται ειδικές τεχνικές αναγνώρισης των λαρυγγικών νεύρων κατά τη διάρκεια της επέμβασης, με τη χρήση ειδικού νευροδιεγέρτη, ώστε να αναγνωρίζονται και να διαφυλάσσονται τα νεύρα αυτά.

     

    Θυρεοειδεκτομή: Μετά την επέμβαση

    Μετά την επέμβαση της θυρεοειδεκτομής ο ασθενής σιτίζεται κανονικά. Τις πρώτες δυο βδομάδες καλό θα είναι να αποφεύγει τις έντονες δραστηριότητες και τη γυμναστική, αλλά μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες άμεσα, δηλαδή 2-3 μέρες μετά την επέμβαση. Μετά την αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα ο ασθενής θα λαμβάνει θεραπευτική αγωγή για αναπλήρωση της ορμονικής λειτουργίας.

    Ο Γενικός Χειρουργός, Δρ. Ανθιμίδης Γεώργιος, MSc, PhD έπειτα από εξέταση, θα διαγνώσει την πάθηση του θυρεοειδούς αδένα και θα σας προτείνει την καταλληλότερη θεραπεία.