ΕΝΟΤΗΤΕΣ

     

    Λίπωμα ονομάζεται το καλόηθες ογκίδιο που εντοπίζεται κάτω από το δέρμα. Αποτελείται από ώριμα λιποκύτταρα, γίνεται ορατό ως εξόγκωμα και είναι πιθανό να παρουσιαστεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος στο οποίο υπάρχει λίπος. Το λίπωμα εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν λιπώματα σε ηλικία μεταξύ των 40 και 60 ετών, χωρίς αυτό να αποκλείει το ενδεχόμενο να παρουσιαστούν σε ηλικίες μεταξύ των 20 και 30 ετών. ‘Ένα λίπωμα κυμαίνεται συνήθως σε μέγεθος από 1 έως 3 εκατοστά, ενώ μπορεί να φθάσει μέχρι και το μέγεθος ενός αυγού.

    Το ακριβές αίτιο ενός λιπώματος παραμένει άγνωστο. Παρ ’όλα αυτά σε αρκετά σπάνιες περιπτώσεις η εμφάνισή του οφείλεται σε γονιδιακούς παράγοντες, οπότε και η πάθηση ονομάζεται οικογενής πολλαπλή λιπωμάτωση.

    Ποιες είναι οι μορφές των λιπωμάτων;

    Τα λιπώματα μπορεί να κατανέμονται συμμετρικά σε όλο το σώμα προκαλώντας μια νόσο γνωστή ως πολλαπλή συμμετρική λιπωμάτωση. Στη συγκεκριμένη νόσο, τα λιπώματα συγκεντρώνονται συμμετρικά στην περιοχή των κλειδών, στην περιοχή των ώμων, καθώς και στην περιοχή του αυχένα.

    Σπανιότερη μορφή λιπωμάτων και γνωστή ως νόσος του Dercum, είναι η νόσος κατά την οποία εμφανίζονται πολλαπλά και επώδυνα λιπώματα σε όλο το σώμα του ατόμου. Η συγκεκριμένη νόσος εμφανίζεται κυρίως σε παχύσαρκες γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

    Ακόμη πιο σπάνια, μπορούν να αναπτυχθούν κακοήθεις όγκοι οι οποίοι ονομάζονται λιποσαρκώματα. Τα λιποσαρκώματα μπορεί να εντοπίζονται είτε στον κορμό είτε στα άκρα. Τα λιποσαρκώματα εξελίσσονται και μπορούν να αποκτήσουν αρκετά μεγάλο μέγεθος.


    Πώς γίνεται η διάγνωση και πως αντιμετωπίζονται τα λιπώματα;

    Στις περισσότερες περιπτώσεις αρκεί η ψηλάφηση από έναν έμπειρο ιατρό για να γίνει η διάγνωση. Ορισμένες φορές κρίνεται χρήσιμη και η διενέργεια υπερηχογραφήματος για να διευκρινιστούν τα χαρακτηριστικά της βλάβης.

    Παρ’ όλα αυτά, αν η θεραπεία κριθεί απαραίτητη από τον ιατρό, τότε η αφαίρεση του λιπώματος θα πραγματοποιηθεί με χειρουργική επέμβαση.

    Η συχνότερη αιτία αφαίρεσης ενός λιπώματος είναι για αισθητικούς λόγους. Αν όμως ένα λίπωμα έχει μέγεθος μεγαλύτερο από 3-5 εκατοστά ή αν παρουσιάζει ύποπτα χαρακτηριστικά κατά τον έλεγχο με υπερηχογράφημα, τότε κρίνεται απαραίτητη η διενέργεια βιοψίας (λήψης δείγματος ιστού για εξέταση στο  μικροσκόπιο) πριν την χειρουργική αφαίρεση, ώστε να αποκλειστεί η πιθανότητα να πρόκειται για λιποσάρκωμα.

    Η χειρουργική επέμβαση εφαρμόζεται ακόμα, όταν το άτομο παρουσιάζει συμπτώματα, όπως μούδιασμα και πόνο. Τέλος, εφαρμόζεται και όταν το λίπωμα βρίσκεται κοντά σε αρθρώσεις, εμποδίζοντας έτσι την ομαλή λειτουργία τους.

    Σχετικά με τoν ιατρό:

    Ο εξειδικευμένος γενικός χειρουργός Γεώργιος Ανθιμίδης, έχει μακρόχρονη πείρα σε μεγάλο αριθμό ασθενών και περιστατικών.