ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    σάρκωμα

    Tι είναι το σάρκωμα;

    Σάρκωμα ονομάζεται ο κακοήθης όγκος των μαλακών μορίων, όπως των μυών, του λίπους, των αγγείων, των νεύρων αλλά και των οστών. Αποτελεί σχετικά σπάνιο είδος όγκου, ο οποίος υπάρχει πιθανότητα να παρουσιαστεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Παρ ’όλα αυτά, υπάρχουν σημεία όπως τα άκρα, ο κορμός και η κοιλία, στα οποία οι πιθανότητες εμφάνισής του είναι μεγαλύτερες. Το 78% όλων των σαρκωμάτων αποτελούν σαρκώματα μαλακών μορίων, ενώ τα υπόλοιπα αποτελούν σαρκώματα των οστών.

    Ποια είναι τα συμπτώματα του σαρκώματος;

    Το σάρκωμα των μαλακών μορίων παρουσιάζεται σαν τοπικό εξόγκωμα το οποίο συνήθως είναι ανώδυνο. ‘Ένα σάρκωμα μπορεί να γίνει πολύ μεγάλο σε έκταση χωρίς να προκαλεί κανένα σύμπτωμα στον ασθενή. Παρ’ όλα αυτά, όσο ο όγκος διογκώνεται, μπορεί να προκαλέσει πόνο ή ένα αίσθημα πίεσης στην περιοχή, καθότι συμπιέζει παρακείμενα νεύρα και μυς.

    Ποιοι είναι οι τύποι του σαρκώματος;

    Ο τύπος του σαρκώματος εξαρτάται από τον ιστό από τον οποίο προέρχεται. Συγκεκριμένα:

    • Το δερματοϊνοσάρκωμα αναπτύσσεται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του δέρματος και εμφανίζεται κυρίως στους γλουτούς και τους μηρούς.
    • Το λειομυοσάρκωμα, το οποίο προέρχεται από τους λείους μυς και εμφανίζεται κυρίως στο πεπτικό σύστημα, στη μήτρα, καθώς και στα αιμοφόρα αγγεία.
    • Το συνοβιακό σάρκωμα πηγάζει από τους ιστούς που περιβάλλουν συνδέσμους, σε περιοχές του σώματος όπως ο αστράγαλος και το γόνατο και προσβάλλει κυρίως παιδιά.
    • Το νευροϊνοσάρκωμα προέρχεται από τα περιφερικά νεύρα και εμφανίζεται κυρίως στα κάτω άκρα και τον κορμό.
    • Το λιποσάρκωμα προέρχεται από το λιπώδη ιστό και εντοπίζεται κυρίως στα κάτω άκρα και τον κορμό.
    • Το ινοσάρκωμα προέρχεται από ινώδη συνδετικό ιστό και επίσης εντοπίζεται στον κορμό και στα κάτω άκρα.
    • Το κακόηθες ινώδες ιστιοκύττωμα αποτελεί μια μορφή σαρκώματος η οποία επίσης προέρχεται επίσης από τον ινώδη συνδετικό ιστό και εμφανίζεται κυρίως στα κάτω άκρα.
    • Το σάρκωμα Kaposi, προέρχεται από το τοίχωμα των αιμοφόρων αγγείων και προσβάλλει κυρίως τα άτομα που πάσχουν από AIDS.

    Πώς γίνεται η διάγνωση;

    Η πρώτη διάγνωση του σαρκώματος πραγματοποιείται κλινικά και κατόπιν με υπερηχογράφημα, ακτινογραφία, καθώς και με μαγνητική ή αξονική τομογραφία. Εν συνεχεία, η κακοήθεια ενός όγκου επιβεβαιώνεται με βιοψία.

    Ποια είναι κατάλληλη θεραπεία;

    • Χημειοθεραπεία: Η χημειοθεραπεία έχει ως στόχο την πρόληψη ή αντιμετώπιση της μετάστασης του σαρκώματος ή ακόμη και στη διάσωση του άκρου. Γίνεται με την χρήση φαρμάκων τα οποία εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και εξαπλώνονται κατά μήκος όλου του σώματος. Τα φάρμακα αυτά σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα καθώς και κάποια υγιή κύτταρα.
    • Χειρουργική:Στην χειρουργική επέμβαση χρειάζεται να αφαιρούνται μαζί και υγιείς ιστοί σε απόσταση 2 εκατοστών από το σάρκωμα. Όταν αυτό δεν είναι εφικτό, το σάρκωμα μπορεί να υποτροπιάσει. Συγκεκριμένα, σε μεγάλο ποσοστό των περιπτώσεων, το σάρκωμα υποτροπιάζει τοπικά και μπορεί να παρουσιάσει αιματογενείς μεταστάσεις. Συνεπώς, η απλή εκπυρήνιση ενός σαρκώματος συνιστά ατελή χειρουργική επέμβαση και είναι συνδεδεμένη με υψηλό ποσοστό τοπικής υποτροπής.
    • Ακτινοθεραπεία: Συχνά γίνεται χρήση και ακτινοθεραπείας στο θεραπευτικό σχήμα αντιμετώπισης της νόσου.

    Σχετικά με τον ιατρό:

    Ο εξειδικευμένος γενικός χειρουργός Γεώργιος Ανθιμίδης, είναι συγγραφέας σε εργασία δημοσιευμένη σε διεθνές περιοδικό:

    J Med Case Reports. 2008; 2: 213, με τίτλο: Kaposi’s sarcoma of the hand mimicking squamous cell carcinoma in a woman with no evidence of HIV infection: A case report.