ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Ο καρκίνος του ήπατος, είναι ο 5ος σε συχνότητα τύπος καρκίνου παγκοσμίως και θεωρείται η 3η συχνότερη αιτία θανάτου από τη μάστιγα του καρκίνου.
Η συγκεκριμένη νόσος πλήττει συνήθως άνδρες άνω των 60 ετών, ενώ σπάνια εμφανίζεται και σε μικρότερης ηλικίας άτομα (άνδρες και γυναίκες). Οφείλεται σε ποικίλα αίτια, όπως κατανάλωση υψηλής ποσότητας αλκοόλ, ηπατίτιδα, κίρρωση ή ακόμα και σε κληρονομικά αίτια.
Επίσης στην παιδική ηλικία, παρουσιάζεται ένας τύπος καρκίνου του ήπατος ο οποίος ονομάζεται ηπατοβλάστωμα.
Τύποι καρκίνου του ήπατος:
Συγκεκριμένα, ο πρωτοπαθής χαρακτηρίζεται από κακοήθη όγκο ο οποίος εμφανίζεται εξ αρχής στο ήπαρ, ενώ ο δευτεροπαθής (μεταστατικός) προέρχεται από μετάσταση από καρκίνο που εμφανίστηκε αρχικά σε κάποιο άλλο σημείο του σώματος.
Ποια είναι η συχνότερη μετάσταση στο ήπαρ;
Η πιο συχνή μετάσταση στο ήπαρ προέρχεται από τον καρκίνο του πνεύμονα, του παχέος εντέρου ή του μαστού.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Όταν ο καρκίνος βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, δεν προκαλεί έντονα συμπτώματα στον ασθενή. Συγκεκριμένα, προκαλεί ήπια ενοχλήματα όπως αίσθημα κόπωσης και αδυναμίας, έλλειψη όρεξης για φαγητό και χαμηλό πυρετό (δέκατα).
Όταν ο όγκος αρχίσει να αυξάνεται σε μέγεθος, είναι πιθανό να προκληθεί πόνος στο ήπαρ (στο επάνω δεξιό μέρος της κοιλιακής χώρας), αίσθημα διάτασης (φουσκώματος) στην κοιλιακή χώρα, ίκτερος (κιτρίνισμα δέρματος και του λευκού μέρους των ματιών), καθώς και αλλαγή στο χρώμα των ούρων και των κοπράνων.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Ο ιατρός λαμβάνει το λεπτομερές ιατρικό ιστορικό του ασθενή, στο οποίο εξετάζει πιθανά στοιχεία οικογενειακής προδιάθεσης στον καρκίνο γενικότερα και στον καρκίνο του ήπατος ειδικότερα, καθώς και άλλα ατομικά χαρακτηριστικά, όπως κατανάλωση αλκοόλ ή ιστορικό ηπατίτιδας. Επιπλέον, εξετάζεται η παρουσία ύποπτων συμπτωμάτων για τη συγκεκριμένη νόσο. Στη συνέχεια, ακολουθεί εξέταση του ασθενούς για την ανεύρεση σημείων ενδεικτικών της πάθησης και γίνονται οι απαραίτητες για τη διάγνωση απεικονιστικές και εργαστηριακές εξετάσεις.
Πώς αντιμετωπίζεται;
H αντιμετώπιση του καρκίνου του ήπατος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η νόσος, την κατάσταση του ήπατος του ατόμου που ασθενεί, τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του, καθώς και την ποιότητα της υγείας για τη δεδομένη ηλικία στην οποία βρίσκεται ο ασθενής.
Συγκεκριμένα, η αντιμετώπιση των πρωτοπαθών καρκίνων του ήπατος εξαρτάται από το στάδιο της νόσου, καθώς και από το αν συνυπάρχει χρόνια ηπατοπάθεια ή κίρρωση του ήπατος. Ασθενείς με χολαγγειοκαρκίνωμα ή ηπάτωμα μπορούν να υποβληθούν σε αφαίρεση του όγκου, η οποία συμβάλει στην μακροχρόνια επιβίωση αλλά και στην ίαση ενός σημαντικού ποσοστού των ασθενών. Επιπλέον σε ορισμένες περιπτώσεις και υπό αυστηρά κριτήρια, η μεταμόσχευση ήπατος αποτελεί λύση.
Όσον αφορά το μεταστατικό καρκίνο, σε ορισμένες περιπτώσεις και ειδικά όταν η αρχική βλάβη εδράζεται στο παχύ έντερο, η αφαίρεση των ηπατικών μεταστάσεων προσφέρει πολύ καλά αποτελέσματα.
Η χειρουργική θεραπεία λοιπόν αποτελεί τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης του καρκίνου του ήπατος, αφού σε ορισμένες περιπτώσεις προσφέρει ακόμη και οριστική θεραπεία. Η αφαίρεση της βλάβης είναι πλέον εφικτή με καλά αποτελέσματα από τους σύγχρονους χειρουργούς. Η εκτέλεση εξειδικευμένων χειρουργικών τεχνικών μπορεί να παρέχει λύσεις όχι μόνο για τον πρωτοπαθή καρκίνο του ήπατος αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και για τον δευτεροπαθή-μεταστατικό.
Μπορεί να προληφθεί ο καρκίνος του ήπατος;
Εάν οι ασθενείς αυξημένου κινδύνου, όπως οι φορείς ηπατίτιδας Β ή C, κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα, είναι πιθανό να διαγνωστεί ο καρκίνος σε πρώιμο στάδιο και στη συνέχεια να υποβληθεί ο ασθενής σε χειρουργική επέμβαση, ώστε να προληφθεί η χειρότερη εξέλιξή του. Επίσης η προσοχή στην κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη της νόσου.