ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Τι είναι η βουβωνοκήλη;
Η βουβωνοκήλη αποτελεί τη συχνότερα εμφανιζόμενη μορφή κήλης του κοιλιακού τοιχώματος.
Με τον όρο κήλη του κοιλιακού τοιχώματος, περιγράφουμε την πρόπτωση και προβολή ενός ενδοκοιλιακού σπλάχνου (συνήθως τμήματος του εντέρου) εκτός της φυσιολογικής ανατομικής του θέσης, μέσω κάποιου αδύναμου σημείου του κοιλιακού τοιχώματος. Έτσι δημιουργείται η χαρακτηριστική διόγκωση κάτω από το δέρμα, που αποτελεί και το πρώτο αναγνωριστικό σύμπτωμα οποιασδήποτε κήλης.
Στην περίπτωση της βουβωνοκήλης αναφερόμαστε στην πρόπτωση που λαμβάνει χώρα στο βουβωνικό πόρο, δηλαδή στην περιοχή ανάμεσα στον κορμό και το μηρό.
Η βουβωνοκήλη προκαλείται σε κάποιο αδύναμο σημείο του κοιλιακού τοιχώματος, όπου δημιουργείται ένα χάσμα μεταξύ των κοιλιακών μυών, από όπου προβάλει το τμήμα του σπλάχνου.
Παράγοντες που συντελούν στην εμφάνιση της βουβωνοκήλης
Συνήθως τα αίτια της βουβωνοκήλης σχετίζονται με εξωγενείς παράγοντες, οι οποίοι μπορούν να αυξήσουν την ενδοκοιλιακή πίεση σε τέτοιο βαθμό, ώστε να δημιουργηθεί το χάσμα του κοιλιακού τοιχώματος:
- Απότομη άρση μεγάλου βάρους
- Έντονη χειρωνακτική εργασία
- Εγκυμοσύνη
- Χρόνια δυσκοιλιότητα
- Παχυσαρκία
- Βήχας
- Κάπνισμα
Παρόλα αυτά υπάρχουν ασθενείς με βουβωνοκήλη, οι οποίοι δεν ανήκουν σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες. Αυτό μπορεί να συμβεί εξαιτίας ιδιαίτερων ανατομικών χαρακτηριστικών ορισμένων ανθρώπων. Άτομα δηλαδή τα οποία λόγω γενετικής προδιάθεσης παρουσιάζουν ευαισθησία στη συνδεσμολογία του κοιλιακού τους τοιχώματος.
Ποια είναι τα συμπτώματα της βουβωνοκήλης;
Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της βουβωνοκήλης είναι η τοπική διόγκωση κάτω από το δέρμα στη βουβωνική περιοχή, η οποία συνήθως εμφανίζεται όταν ο ασθενής είναι σε όρθια στάση και υποχωρεί όταν είναι ξαπλωμένος.
Στο αρχικό της στάδιο μπορεί η βουβωνοκήλη να είναι ασυμπτωματική, να μην ενοχλήσει δηλαδή καθόλου τον ασθενή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια μπορεί να προκαλεί ένα ελαφρύ κοιλιακό άλγος και ίσως ένα ελαφρύ αίσθημα βάρους («τραβήγματος») στη βουβωνική χώρα.
Κίνδυνος επιπλοκών βουβωνοκήλης
Το γεγονός πως η βουβωνοκήλη δεν προκαλεί έντονα δυσάρεστα συμπτώματα οδηγεί πολλούς ανθρώπους στην αναβολή της αντιμετώπισης της πάθησης. Η απόφαση αυτή ωστόσο ενέχει σοβαρούς κινδύνους εξαιτίας της πιθανότητας επιπλοκών, η οποία αυξάνεται όσο καθυστερεί η θεραπεία.
Η πιο σοβαρή και επικίνδυνη επιπλοκή της βουβωνοκήλης είναι η περίσφιξη του περιεχομένου της. Με απλά λόγια σε κάποια χρονική στιγμή, την οποία δεν μπορούμε να προβλέψουμε, μπορεί το σπλάχνο να εγκλωβιστεί μεταξύ των κοιλιακών μυών που το συγκρατούν. Με αυτόν τον τρόπο σταματάει η αιμάτωση του εγκλωβισμένου τμήματος του οργάνου, οδηγώντας το προοδευτικά σε νέκρωση.
Τα συμπτώματα της περίσφιξης, τα οποία θα πρέπει να οδηγήσουν τον ασθενή σε άμεση αναζήτηση ιατρικής βοήθειας είναι:
- Οξύς τοπικός ή/και κοιλιακός πόνος
- Τοπική ερυθρότητα & θερμότητα
- Πυρετός
- Ναυτία & εμετός
- Ταχυκαρδία
Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για τη βουβωνοκήλη;
Δεδομένης της επικινδυνότητας της πάθησης λόγω της πιθανότητας περίσφιξης, κρίνεται αναγκαία η έγκαιρη αντιμετώπισή της πριν την εμφάνιση επιπλοκής.
Μοναδική μέθοδο αντιμετώπισης της βουβωνοκήλης αποτελεί η χειρουργική επέμβαση.
Η χειρουργική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης περιλαμβάνει ανάταξη της κήλης και πλαστική με τοποθέτηση πλέγματος υπό τοπική αναισθησία.
Ιστορία της χειρουργικής αντιμετώπισης της βουβωνοκήλης
Η αποκατάσταση της βουβωνοκήλης πέρασε από χίλια κύματα, από τις παλιές τεχνικές πλαστικής «με τάση», οι οποίες πονούσαν και είχαν μεγάλα ποσοστά επανεμφάνισης.
Στη συνέχεια, εμφανίστηκαν τα πλέγματα, τα οποία δεν προκαλούσαν τάση και είχαν χαμηλό ποσοστό επανεμφάνισης της νόσου.
Τα πλέγματα δεν είναι τίποτα άλλο από κομμάτια υφάσματος (κατασκευασμένα από διάφορων τύπων ίνες - κλωστές). Πέρα από το ότι είναι λογικό να μη θέλει κανείς να έχει στο σώμα του ένα κομμάτι υφάσματος, η αλήθεια είναι ότι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες των ξένων αυτών σωμάτων στον οργανισμό δεν έχουν μελετηθεί ακόμη.
Αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους η χρήση πλέγματος αποφεύγεται σε παιδιά και γενικότερα σε ασθενείς κάτω των 20 ετών.
Τεχνική Plugtenstein για την αποκατάσταση της βουβωνοκήλης
Ο Γενικός Χειρουργός Δρ. Γιώργος Ανθιμίδης είναι από τους λίγους χειρουργούς στην Ελλάδα που εφαρμόζει την πρωτοποριακή τεχνική Plugtenstein για την αποκατάσταση της βουβωνοκήλης. Πρόκειται για μία χειρουργική μέθοδο, η οποία συνδυάζει τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής και της ανοιχτής χειρουργικής τεχνικής. Πραγματοποιείται μέσω μικρών τομών (3-4 εκατοστών), υπό τοπική αναισθησία, με χρήση διπλού πλέγματος. Το ένα εξ’ αυτών τοποθετείται στο έδαφος του βουβωνικού πόρου και το άλλο, που είναι τρισδιάστατο, ακριβώς στη θέση του χάσματος, από το οποίο ξεκινά η κήλη.
Πλεονεκτήματα τεχνικής Plugtenstein
- Ελαχιστοποίηση του τραυματισμού των πέριξ ιστών και άριστο αισθητικό αποτέλεσμα λόγω των μικρών τομών
- Ελαχιστοποίηση μετεγχειρητικού πόνου
- Δυνατότητα αποκατάστασης διπλών βουβωνοκηλών
- Χρήση αδρανών – μη απορροφήσιμων υλικών από τον οργανισμό
- Διπλή ενίσχυση χάσματος και αποκατάσταση της ανατομίας του κοιλιακού τοιχώματος
- Αποφυγή κάκωσης σημαντικών νεύρων και μεγάλων αγγείων όπως μπορεί να συμβεί με άλλες, ενδοσκοπικές μεθόδους
- Η επέμβαση πραγματοποιείται διατοιχωματικά. Αυτό σημαίνει πως τα χειρουργικά εργαλεία δεν εισέρχονται στην κοιλιά, άρα μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα σοβαρών επιπλοκών, αλλά και μετεγχειρητικού πόνου.
- Ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του μερικές ώρες μετά το χειρουργείο
- Το κόστος της συγκεκριμένης τεχνικής είναι σαφώς μικρότερο, σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη λαπαροσκοπική / ενδοσκοπική μέθοδο
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις θεραπευτικές επιλογές της βουβωνοκήλης, καλέστε τον Ειδικό Χειρουργό Δρ. Γιώργο Ανθιμίδη. Αντιμετωπίστε τη βουβωνοκήλη νωρίς – αποφύγετε οποιαδήποτε κατάσταση θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την υγεία σας σε κάποια χρονική στιγμή.