Αδριανουπόλεως 8 (Επανωμής 26) 2ος Όροφος Τ.Κ. 55133, Θεσσαλονίκη

  • Ελληνικά
  • English

Τι είναι η βουβωνοκήλη;

Η βουβωνοκήλη αποτελεί την πιο συχνή μορφή κήλης.

Προκαλείται όταν η κοιλιακή χώρα δέχεται αυξημένη πίεση (π.χ. δυσκοιλιότητα, εγκυμοσύνη), όταν υπάρχει κάποιο αδύναμο σημείο στο κοιλιακό τοίχωμα ή σε συνδυασμό των δύο προηγούμενων. Ως αποτέλεσμα μπορεί ένα σπλάχνο να προβάλλει μέσω του σημείου του κοιλιακού τοιχώματος που είναι πιο αδύναμο, δημιουργώντας τη βουβωνοκήλη.

Ποια είναι τα συμπτώματα της βουβωνοκήλης;

Όταν κάποιος αναπτύξει βουβωνοκήλη θα παρουσιάσει διόγκωση ή και άλγος στην περιοχή.

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για τη βουβωνοκήλη;

Δεδομένης της επικινδυνότητας της πάθησης λόγω της πιθανότητας να προκληθούν επιπλοκές (περίσφιξη κήλης, νέκρωση παγιδευμένου οργάνου), κρίνεται αναγκαία η έγκαιρη αντιμετώπισή της με χειρουργική επέμβαση.

Η χειρουργική αποκατάσταση της βουβωνοκήλης περιλαμβάνει ανάταξη της κήλης και πλαστική με τοποθέτηση πλέγματος υπό τοπική αναισθησία.

Ιστορία της χειρουργικής αντιμετώπισης της βουβωνοκήλης

Η αποκατάσταση της βουβωνοκήλης πέρασε από χίλια κύματα, από τις παλιές τεχνικές πλαστικής «με τάση», οι οποίες πονούσαν και είχαν μεγάλα ποσοστά επανεμφάνισης.

Στη συνέχεια, εμφανίστηκαν τα πλέγματα, τα οποία δεν προκαλούσαν τάση και είχαν χαμηλό ποσοστό επανεμφάνισης της νόσου.

Τα πλέγματα δεν είναι τίποτα άλλο από κομμάτια υφάσματος (κατασκευασμένα από διάφορων τύπων ίνες – κλωστές). Πέρα από το ότι είναι λογικό να μη θέλει κανείς να έχει στο σώμα του ένα κομμάτι υφάσματος, η αλήθεια είναι ότι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες των ξένων αυτών σωμάτων στον οργανισμό δεν έχουν μελετηθεί ακόμη.

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους η χρήση πλέγματος αποφεύγεται σε παιδιά και γενικότερα σε ασθενείς κάτω των 20 ετών.

Καινοτόμος Τεχνική Αποκατάστασης Βουβωνοκήλης

Νέα πρωτοποριακή τεχνική αποκατάστασης βουβωνοκήλης με φυσική μέθοδο (φυσικούς ιστούς) χωρίς ξένα σώματα, χωρίς πλέγμα και χωρίς τάση.

Βουβωνοκήλης

Φαίνεται ότι μια νέα εποχή χειρουργικής έχει φτάσει με μια πλαστική επέμβαση που δεν χρησιμοποιεί ξένα σώματα, τα δε ράμματα που χρησιμοποιούνται είναι απορροφήσιμα , ενώ ταυτόχρονα αποφεύγεται και η τάση που υπήρχε στις παλαιού τύπου μεθόδους. Η μέθοδος χρησιμοποιεί τους φυσικούς ιστούς του ίδιου του ασθενή, με κατάλληλη μετατόπιση αυτών.

Η τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί και με τοπική αναισθησία, τα αποτελέσματα αναδεικνύονται ως εξαιρετικά, με ελάχιστα ποσοστά υποτροπής, ενώ ο ασθενής μπορεί να πάει στο σπίτι ακόμη και την ίδια ημέρα, να οδηγήσει την επόμενη ημέρα και να πάει σε δουλειά γραφείου τη δεύτερη ημέρα.

Το κόστος είναι χαμηλότερο και στο τέλος (μακροπρόθεσμα) δεν απομένει κανένα ξένο σώμα στον οργανισμό του ασθενούς.

Η μέθοδος πρωτοεμφανίστηκε μόλις το 2001 και πλέον έχει υποβληθεί σε έγκυρη ερευνητική μεθοδολογία με αριθμό κλινικής μελέτης:

Trial registration number: www.clinicaltrials.gov # NCT01237470

Επιπλέον, έχει αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά της αφού από το Μάιο του 2012 έχει εγκριθεί, αναγνωριστεί και δημοσιευτεί στο έγκριτο παγκόσμιο περιοδικό χειρουργικής (WORLD JOURNAL OF SURGERY).

World J Surg. 2012 May; 36(5): 984–992.

Published online 2012 March 3. doi: 10.1007/s00268-012-1508-1

Desarda Versus Lichtenstein Technique for Primary Inguinal Hernia Treatment: 3-Year Results of a Randomized Clinical Trial

Jacek Szopinski, Stanislaw Dabrowiecki, Stanislaw Pierscinski, Marek Jackowski, Maciej Jaworski, and Zbigniew Szuflet.