ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    μηροκήλη

    Tι είναι η μηροκήλη;

    Η μηροκήλη είναι μια σπάνια μορφή κήλης που παρουσιάζεται στην περιοχή της βουβωνικής χώρας, όπου συνήθως συναντάται η βουβωνοκήλη. Συγκεκριμένα, εμφανίζεται στο μηριαίο δακτύλιο, ο οποίος βρίσκεται στο έσω τμήμα της πρόσθιας επιφάνειας του ανώτερου τμήματος  κάθε μηρού, κάτω από τον βουβωνικό πόρο και τον βουβωνικό σύνδεσμο. Αποτελεί μία σχετικά ασυνήθη μορφή κήλης, αφού αφορά το 5%-7% του συνόλου των κηλών. Δημιουργείται όταν ένα σπλάχνο προβάλλει μέσω ενός αδύναμου σημείου του κοιλιακού τοιχώματος, του μηριαίου δακτυλίου. Ανάλογα με την πλευρά της, διακρίνεται σε δεξιά και αριστερή μηροκήλη. Συνήθως, το όργανο που προπίπτει είναι το λεπτό έντερο.

    Συχνότερα παρουσιάζεται σε γυναίκες μεγάλης ηλικίας, με υπερβάλλον βάρος και πολλούς τοκετούς, ως μια μικρή στρογγυλή διόγκωση στο κάτω μέρος της βουβωνικής περιοχής.

    Υπάρχουν παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της μηροκήλης;

    Οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της μηροκήλης δεν διαφέρουν από αυτούς της βουβωνοκήλης και είναι κυρίως παράγοντες οι οποίοι προκαλούν αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση, όπως:

    • Παχυσαρκία
    • Άρση βάρους
    • Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια – Βήχας
    • Χρόνια δυσκοιλιότητα
    • Δυσκολία – Αποφρακτικά φαινόμενα στην ούρηση
    • Εγκυμοσύνη
    • Μεγάλη ηλικία

    Ποια συμπτώματα παρουσιάζει η μηροκήλη;

    Στις περισσότερες περιπτώσεις εμφάνισής της, η μηροκήλη παρουσιάζει ελάχιστα συμπτώματα. Ως αποτέλεσμα, σε ποσοστό της τάξεως του 25%, δεν θα γίνει έγκαιρα η διάγνωσή της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σε πάρα πολλές περιπτώσεις οι ασθενείς να επισκέπτονται ιατρό για πρώτη φορά για την εν λόγω πάθηση ως επείγοντα περιστατικά.  Σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος απόφραξης του εντέρου με πρόκληση ειλεού, δηλαδή αδυναμίας προώθησης του εντερικού περιεχομένου. Σε πιο προχωρημένα στάδια μπορεί να προκληθεί ακόμη και περίσφιξη και νέκρωση του εντέρου. Όταν η μηροκήλη υποστεί περίσφιξη, ο ασθενής αισθάνεται έντονο πόνο και διόγκωση στην περιοχή, συνοδεία ναυτίας και εμέτου. Στην περίπτωση αυτή υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ρήξης του εντέρου, έως και επερχόμενης βαριάς περιτονίτιδας.

    Πώς καταλαβαίνει ο ασθενής ότι πρέπει να επισκεφθεί εξειδικευμένο ιατρό;

    Από την στιγμή που ο ασθενής διαπιστώσει μια ενόχληση και ιδίως διόγκωση στη μηροβουβωνική περιοχή, πρέπει να επισκεφθεί ειδικό ιατρό, ώστε να τεθεί έγκαιρα η πιθανή διάγνωση μηροκήλης. Η συμπτωματολογία που συνήθως δείχνει ότι είναι αναγκαίο ο ασθενής να υποβληθεί επειγόντως σε χειρουργείο, είναι ο αιφνίδιος και οξύς πόνος, καθώς και το έντονο κοκκίνισμα ή γενικότερα η αλλαγή χρώματος του δέρματος στην περιοχή όπου βρίσκεται η μηροκήλη.

     Πώς γίνεται η διάγνωση;

    Η διάγνωση της πάθησης είναι αρκετά δύσκολη, κυρίως όταν πρόκειται για υπέρβαρο ασθενή. Απαιτείται κλινική πείρα του ιατρού, ενώ συχνά χρειάζεται οι ασθενείς να υποβληθούν στη διενέργεια υπερηχογραφήματος σε ύπτια αλλά και όρθια στάση, έτσι ώστε να μπορέσει να τεκμηριωθεί η διάγνωση της πάθησης.

    Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της μηροκήλης;

    Η μηροκήλη έχει το χαρακτηριστικό του να εμφανίζεται συχνά με επιπλοκές, συγκεκριμένα με ειλεό και περίσφιξη. Σε αυτήν την περίπτωση, το περιεχόμενο της κήλης «παγιδεύεται» γύρω από το στόμιό της και τότε είναι που απαιτείται η άμεση παρέμβαση εξειδικευμένου ιατρού.

    Στην περίπτωση αυτή, τα συμπτώματα που προκύπτουν είναι: οξύς πόνος στην περιοχή της βουβωνικής χώρας, έντονη διόγκωση, σκληρία και ερυθρότητα της περιοχής. Εάν συμβεί αυτό, το περιεχόμενο της κήλης θα πρέπει να αναταχθεί μέσα στην περιτοναϊκή κοιλότητα εντός πολύ σύντομου χρονικού διαστήματος. Εάν ο ιατρός διαπιστώσει ότι δεν είναι δυνατό να αναταχθεί με ειδικούς χειρισμούς ή ότι αυτό είναι επικίνδυνο, τότε απαιτείται πλέον άμεσα χειρουργική επέμβαση.

    Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για την μηροκήλη;

    Η μηροκήλη θεραπεύεται μόνο με χειρουργική επέμβαση. Σε περίπτωση επείγουσας κατάστασης, αν η χειρουργική επέμβαση δεν πραγματοποιηθεί άμεσα, πιθανότατα να δημιουργηθεί νέκρωση στο εσωτερικό της κήλης, έχοντας σοβαρές συνέπειες ακόμη και για τη ζωή του ασθενούς. Πλέον, η χειρουργική αποκατάσταση σε προγραμματισμένη και όχι επείγουσα βάση, πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία με πολλά πλεονεκτήματα για τον ασθενή και ορισμένες φορές με λαπαροσκοπική επέμβαση και συνεπώς με γενική αναισθησία.

    Λαπαροσκοπική Αποκατάσταση Μηροκήλης vs Αποκατάσταση με τοπική αναισθησία

    Μηροκήλη

    Λαπαροσκοπική Αποκατάσταση

    Η λαπαροσκοπική επέμβαση για την αποκατάσταση της μηροκήλης πραγματοποιείται κυρίως με την τεχνική της εξωπεριτοναϊκής προσπέλασης με τη χρήση πλέγματος.

    Με τη λαπαροσκοπική τεχνική, ο χειρουργός πραγματοποιεί στο εσωτερικό του κοιλιακού τοιχώματος του ασθενούς 3 μικρές τομές από τις οποίες θα εισέλθει το λαπαροσκόπιο και τα ειδικά εργαλεία, με τα οποία θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την επέμβαση.

    Η λαπαροσκοπική μέθοδος προσφέρει αριθμό πλεονεκτημάτων στον ασθενή, αφού εγγυάται ταχύτατη ανάρρωσηελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο, πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα και άμεση ανάρρωση, αφού του επιτρέπει να επιστρέψει στο σπίτι του συνήθως την επόμενη ημέρα από το χειρουργείο.

    Αποκατάσταση με τοπική αναισθησία

    Κατά την αποκατάσταση με τοπική αναισθησία η επέμβαση πραγματοποιείται χωρίς γενική νάρκωση, με μια μόνο μικρή τομή η οποία κρύβεται κάτω από τη γραμμή του μπικίνι ή του εσώρουχου. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος, ο ασθενής επιστρέφει σπίτι συνήθως την ίδια ημέρα, το κοσμητικό αποτέλεσμα είναι άριστο, ενώ αποφεύγονται οι ενδοκοιλιακές επιπλοκές που μπορεί να προκληθούν από τη λαπαροσκόπηση.

     

    Εάν υποφέρετε από τα επίπονα και ενοχλητικά συμπτώματα της μηροκήλης, επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο – βραβευμένο γενικό χειρουργό Γεώργιο Ανθιμίδη για μία εμπεριστατωμένη διάγνωση και οριστική αντιμετώπιση. Ο ιατρός κατέχει πολυετή εμπειρία και γνώση σε χειρουργικές επεμβάσεις κηλών, καθώς επίσης έχει ανακοινώσει εργασία με τίτλο ‘’Παρουσίαση περίπτωσης ευμεγέθους περιεσφιγμένης μηροκήλης’’ στο 20ο Ιατρικό Συνέδριο Ενόπλων Δυνάμεων.

     

    επικοινωνία

    επικοινωνία