ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Ποια είναι τα αίτια της ομφαλοκήλης;
Τι είναι η ομφαλοκήλη;
Η ομφαλοκήλη είναι μια διόγκωση στον ομφαλό ή κοντά στην περιοχή του ομφαλού, η οποία προκύπτει όταν λίπος ή τμήμα του εντέρου περάσει μέσα από ένα χάσμα στη συγκεκριμένη περιοχή. Η κήλη αυτή, πέραν του ότι είναι αρκετά επώδυνη, μπορεί να γίνει και ιδιαίτερα επικίνδυνη αφού το χάσμα αυτό είναι πολύ στενό και εύκολα μπορεί να προκαλέσει νέκρωση του περιεχομένου της ομφαλοκήλης.
Γενικά οι ομφαλοκήλες μπορεί να ποικίλλουν σε μέγεθος, ωστόσο είναι σπάνια μεγαλύτερες από 2,5 εκατοστά.
Σε ποια ηλικία εμφανίζει κανείς ομφαλοκήλη;
Η συγκεκριμένη μορφή κήλης είναι πιθανό να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Αρκετές είναι οι περιπτώσεις στις οποίες τα παιδιά εμφανίζουν ομφαλοκήλη κατά τη γέννηση τους.
Ποια είναι τα αίτια της ομφαλοκήλης;
Όσον αφορά τα μωρά, ο ομφαλικός δακτύλιος συνήθως κλείνει πριν γεννηθεί το μωρό. Στην περίπτωση όμως που δεν κλείσει, υπάρχει πιθανότητα να περάσουν σπλάγχνα από την κοιλιά μέσα από αυτό το άνοιγμα, δημιουργώντας έτσι την κήλη.
Στους ενήλικες η ομφαλοκήλη είναι συνήθως αποτέλεσμα αυξημένης πίεσης σε ένα αδύναμο τμήμα της περιοχής του ομφαλού. Συγκεκριμένα, οι πιο πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν:
- Υπέρβαρο άτομο
- Συχνές κυήσεις
- Πολλαπλές κυήσεις (που έχουν δίδυμα, τρίδυμα, κλπ.)
- Eπίμονος και έντονος βήχας
- Επίμονο και έντονο πτάρνισμα
- Δυσκοιλιότητα
- Άρση μεγάλου βάρους
Ποια είναι τα συμπτώματα της ομφαλοκήλης;
Το κύριο σύμπτωμα είναι η διόγκωση και η αλλαγή του χρώματος του δέρματος κοντά στην περιοχή του ομφαλού. Ωστόσο, η ομφαλοκήλη μπορεί να προκαλέσει έντονη δυσφορία και να είναι πολύ οδυνηρή για το άτομο. Απαιτείται συνήθως χειρουργική θεραπεία.
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Η ομφαλοκήλη γίνεται συνήθως ορατή με γυμνό μάτι και μοιάζει με διόγκωση στην περιοχή του ομφαλού. Το εξόγκωμα είναι ευκολότερα ορατό όταν το άτομο στέκεται όρθιο. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο ασθενής μπορεί να πιέσει την ομφαλοκήλη και έτσι να ξαναμπεί μέσα στην κοιλιά. Έτσι, εξαφανίζεται παροδικά, αλλά ξαναεμφανίζεται μόλις το άτομο σηκωθεί ή γενικότερα σφίξει την κοιλιά του.
Πώς αντιμετωπίζεται η ομφαλοκήλη;
Η χειρουργική επέμβαση αποτελεί την οριστική αντιμετώπιση της ομφαλοκήλης. Συγκεκριμένα, η επέμβαση αυτή πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά μέσω τριών μικρών οπών στην κοιλιακή χώρα.
Επίσης μπορεί να αντιμετωπιστεί ακόμη και με τοπική αναισθησία και μέθη, χρησιμοποιώντας ή όχι την τοποθέτηση πλέγματος, ανάλογα με το μέγεθος της βλάβης. Αποτελεί επέμβαση ρουτίνας και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι του την ίδια κιόλας ημέρα μετά το τέλος της επέμβασης.
Τι συμβαίνει μετεγχειρητικά;
Είναι πολύ σπάνιες οι επιπλοκές που παρουσιάζονται από την επέμβαση αντιμετώπισης της ομφαλοκήλης. Παρ ’όλα αυτά, ο ιατρός σας ενημερώνει πάντοτε σχετικά με το τι πρέπει να προσέχετε κατά την μετεγχειρητική πορεία, όπως την συλλογή υγρού τοπικά, την παρουσία αιματώματος ή ακόμη και κάποιας τοπικής λοίμωξης, ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά από τον χειρουργό σας.
Εμπειρία του γιατρού:
Ο Γεώργιος Ανθιμίδης έχει συμμετάσχει στο 1ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ – ΠΡΩΚΤΟΥ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΟΜΦΑΛΟΚΗΛΗΣ ΣΕ ΥΠΕΡΒΑΡΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ. Eπιπλέον, ο ιατρός κατέχει χρόνια εμπειρία με πολλούς ασθενείς και εφαρμογή της αναίμακτης χειρουργικής με τοπική αναισθησία και μέθη. Η επιστροφή του ασθενή στο σπίτι του γίνεται την ίδια κιόλας ημέρα.