ΕΝΟΤΗΤΕΣ


    διάγνωση καρκίνου μαστού

    Ο καρκίνος του μαστού είναι μια ασθένεια στην οποία κακοήθη (καρκινικά) κύτταρα εμφανίζονται στους ιστούς του μαστού. Πρόκειται για τη μορφή καρκίνου που διαγιγνώσκεται συχνότερα και αφορά κατά συντριπτική πλειονότητα το γυναικείο πληθυσμό. Τα τελευταία χρόνια, τα ποσοστά επιβίωσης γυναικών που έχουν διαγνωσθεί με τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου έχουν αυξηθεί και ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με την ασθένεια μειώνεται σταθερά. Το γεγονός αυτό οφείλεται κατά μεγάλο ποσοστό στις σύγχρονες διαγνωστικές τεχνικές, την ενημέρωση και την αύξηση της ευαισθητοποίησης του γυναικείου πληθυσμού για τη νόσο.

     

    Πώς διαγιγνώσκεται ο καρκίνος του μαστού;

     

    Η διάγνωση του καρκίνου του μαστού περιλαμβάνει τα παρακάτω βήματα:

    • Κλινική εξέταση μαστού: Στο πλαίσιο μιας τυπικής κλινικής εξέτασης των μαστών ο Ιατρός θα ελέγξει με επισκόπηση και ψηλάφηση όλη την επιφάνεια του μαστού, καθώς και την περιοχή της μασχάλης και του θώρακα γενικότερα. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να ανιχνεύσει τυχόν αλλοιώσεις ή διογκώσεις που ενδεχομένως χρήζουν περεταίρω διερεύνησης.
    • Μαστογραφία: Η μαστογραφία είναι στην ουσία μία λεπτομερής ακτινογραφία του μαστού. Προληπτική μαστογραφία μπορεί να διενεργείται κάθε χρόνο μετά τα 40 έτη στο πλαίσιο του ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού. Σε περίπτωση που η προληπτική μαστογραφία παρουσιάσει κάποιο ύποπτο εύρημα, μπορεί να διενεργηθούν περαιτέρω εξετάσεις με στόχο τη συγκέντρωση περισσότερων πληροφοριών γι΄ αυτό.
    • Υπερηχογράφημα μαστού: Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέταση, η οποία δεν χρησιμοποιεί καθόλου ακτινοβολία. Με το υπερηχογράφημα μαστού απεικονίζεται η υφή και η πυκνότητα των μαστών. Με τη συγκεκριμένη μέθοδο προσδιορίζεται η θέση, το σχήμα, το μέγεθος, τα όρια και άλλα χαρακτηριστικά κάποιου ευρήματος, με σκοπό την κατάταξή του σε κατηγορία χαμηλού ή υψηλού κινδύνου και το σχεδιασμό των επόμενων διαγνωστικών εξετάσεων.
    • Λήψη δείγματος κυττάρων του μαστού για έλεγχο (βιοψία): Η βιοψία είναι η μοναδική μέθοδος που συνήθως δίνει ξεκάθαρη απάντηση σχετικά με τη φύση ενός όγκου (καλοήθης ή καρκινικός). Κατά τη βιοψία με βελόνη πραγματοποιείται λήψη κυττάρων από την ύποπτη περιοχή -χωρίς χειρουργείο- και στη συνέχεια το δείγμα αποστέλλεται στο εργαστήριο για παθολογοανατομική εξέταση, δηλαδή ιστολογική ανάλυση.
    • Μαγνητική τομογραφία (MRI): Πρόκειται για απεικονιστική εξέταση του μαστού, όπως και η μαστογραφία και το υπερηχογράφημα. Η μαγνητική τομογραφία μαστού είναι μια εξαιρετικά λεπτομερής μέθοδος απεικόνισης, η οποία θεωρείται πως έχει μεγαλύτερη ευαισθησία στην ανίχνευση και αξιολόγηση του διηθητικού καρκίνου του μαστού.

     

     

    Ποια είναι τα βήματα μετά τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού;

    Η διάγνωση του καρκίνου του μαστού αποτελεί την αρχή μιας σειράς εξετάσεων, προκειμένου να προσδιοριστεί το στάδιο, στο οποίο βρίσκεται η νόσος. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται σταδιοποίηση. Ανάλογα με το στάδιο και ορισμένα άλλα χαρακτηριστικά της νόσου, κυρίως βιολογικά, σχεδιάζεται και το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο.

    Οι εξετάσεις που πραγματοποιούνται συνήθως περιλαμβάνουν:

    • Βιοψία λεμφαδένων: Τυχόν ύποπτοι λεμφαδένες εξετάζονται με παρακέντηση κυττάρων με μια λεπτή βελόνη -χωρίς χειρουργείο- και το δείγμα των κυττάρων αποστέλλεται προς κυτταρολογική εξέταση.

    Λεμφαδένας φρουρός ονομάζεται ο πρώτος λεμφαδένας που υποδέχεται τη λέμφο από την προσβεβλημένη περιοχή του μαστού. Ο λεμφαδένας φρουρός είναι  ο πρώτος που εξετάζεται στο χειρουργείο για τυχόν μεταστάσεις.

    • Ακτινογραφία ή αξονική τομογραφία θώρακος και κοιλίας: Παρέχει πληροφορίες για το βαθμό της επέκτασης της νόσου στο θώρακα και την κοιλιά.
    • Σπινθηρογράφημα οστών: Ανιχνεύεται με μία σύντομης διάρκειας εξέταση Πυρηνικής Ιατρικής η ύπαρξη, ακόμη και σε πρώιμο στάδιο, μεταστάσεων στα οστά.
    • PET scan: Δεν πραγματοποιείται σε όλες τις ασθενείς, καθώς πρόκειται για αρκετά εξειδικευμένη εξέταση. Η Τομογραφία Εκπομπής Ποζιτρονίων (PET),  εξετάζει την ύπαρξη κακοήθειας σε όλο το σώμα των ασθενών και συστήνεται από τον Ιατρό σε περιπτώσεις ορισμένων μορφών καρκίνου.

     

    Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις διαγνωστικές τεχνικές του καρκίνου του μαστού, αλλά και τις θεραπευτικές μεθόδους της νόσου, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Ειδικό Χειρουργό Δρ. Γιώργο Ανθιμίδη.