ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Ως γυναικομαστία ονομάζουμε την υπερτροφία του ανδρικού μαστού, η οποία οδηγεί το ανδρικό στήθος να προσομοιάζει κατά πολύ στη μορφή με το γυναικείο. Η κατάσταση αυτή είναι μια σχετικά συχνή διαταραχή του ανδρικού μαστού.
Ποια είναι τα αίτια της γυναικομαστίας;
Προκαλείται όταν υπάρχει περίσσεια των οιστρογόνων έναντι των ανδρογόνων στον οργανισμό και μπορεί να εμφανιστεί είτε ως φυσιολογικό γεγονός είτε ως παθολογικό.
Γυναικομαστία ως Φυσιολογικό γεγονός:
Η γυναικομαστία μπορεί να εμφανιστεί φυσιολογικά σε τρεις διαφορετικές ηλικιακές περιόδους:
1. Νεογνική ηλικία: Κατά την περίοδο αυτή η γυναικομαστία προκαλείται από την μεταφορά οιστρογόνων στο νεογνό από τη μητέρα μέσω του πλακούντα.
2. Εφηβεία: Η γυναικομαστία αναπτύσσεται συνήθως κατά την ηλικία των 12-15 ετών και συχνά εμφανίζεται μόνο στη μία πλευρά.
3. Ώριμη ηλικία: Μεταξύ των 50-80 ετών και συνήθως άνω των 70 ετών η γυναικομαστία εμφανίζεται ως αποτέλεσμα του χαμηλού επιπέδου τεστοστερόνης στον οργανισμό.
Γυναικομαστία ως Παθολογικό γεγονός:
Όταν ορίζεται ως παθολογικό γεγονός, τα αίτια της μπορεί να είναι τα παρακάτω:
1. Έλλειψη τεστοστερόνης / ανδρογόνων
2. Αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων
3. Φάρμακα που επηρεάζουν τα επίπεδα και τη δράση των οιστρογόνων ή της τεστοστερόνης
4. Όγκοι διάφορων οργάνων, όπως των όρχεων, των βρόγχων, των επινεφριδίων, της υπόφυσης και του υποθαλάμου.
5. Συστηματικά νοσήματα, όπως κίρρωση ήπατος, νεφρική ανεπάρκεια, υπερθυρεοειδισμός και διαταραχές της θρέψης.
Πώς γίνεται η διάγνωση της γυναικομαστίας;
Η γυναικομαστία μπορεί να δημιουργηθεί σταδιακά, να εμφανιστεί ξαφνικά με επώδυνη διόγκωση του ενός ή και των δύο μαστών ή και να αποτελέσει τυχαίο εύρημα σε εξετάσεις.
Επικοινωνήστε με τον ειδικό μαστολόγο σας σε περίπτωση που:
- Διαπιστώσετε αύξηση του μεγέθους των μαστών σας
- Νιώθετε πόνο στο μαστό
- Αισθάνεστε σκληρία στην περιοχή πίσω από τη θηλή
Ο ειδικός μαστολόγος θα σας ζητήσει να υποβληθείτε σε κάποιες εξετάσεις που περιλαμβάνουν ψηλάφηση των μαστών και των όρχεων, μαστογραφία, υπερηχογράφημα μαστών και σε ορισμένες περιπτώσεις βιοψία με λεπτή βελόνα (FNA) ή κόπτουσα βελόνα (core biopsy) προς επιβεβαίωση της πάθησης και αποκλεισμού της πιθανότητας ύπαρξης καρκίνου στην περιοχή.
Επιπλέον, είναι πιθανό να σας ζητηθεί να πραγματοποιήσετε κάποιες άλλες εξετάσεις, όπως ακτινογραφία θώρακος ή υπερηχογράφημα ήπατος.
Πώς αντιμετωπίζεται η γυναικομαστία;
Όταν η διανωστική προσέγγιση αποκαλύψει ως αίτιο μια φαρμακευτική αγωγή, τότε συστήνεται η αλλαγή των φαρμάκων ή και η διακοπή τους. Αν πρόκειται για γυναικομαστία από παθολογικά, π.χ. ενδοκρινολογικά αίτια, ο γιατρός θα προχωρήσει στην αντιμετώπιση των αιτίων αυτών.
Αν η γυναικομαστία δεν υποχωρεί ή επιδεινώνεται και ειδικά αν προκαλεί ενοχλήματα, ενδείκνυται η χειρουργική αφαίρεση του μαζικού αδένα κατά την οποία όμως δεν αφαιρείται η θηλή και η θηλαία άλως/υποδόρια μαστεκτομή ή ακόμη και η λιποαναρρόφηση.