ΕΝΟΤΗΤΕΣ

     

    ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΣΥΧΝΗ ΠΑΘΗΣΗ ΠΟΥ ΣΥΧΝΑ ΥΠΟΤΙΜΑΤΑΙ Η ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ!

    Τα ινοαδενώματα είναι από τα πιο συχνά μη καρκινικά (καλοήθη) ογκίδια στις νεαρές γυναίκες. Πρόκειται για στερεά, μη καρκινικά ογκίδια του μαστού, τα οποία εμφανίζονται συχνότερα σε γυναίκες ηλικίας 15 έως 35 ετών. Ένα ινοαδένωμα μπορεί να είναι σταθερό, μαλακό, ελαστικό ή σκληρό και έχει ένα συγκεκριμένο, καλά περιγεγραμμένο σχήμα. Τα ινοαδενώματα ποικίλουν σε μέγεθος και μπορούν να αυξηθούν ή να συρρικνωθούν αυτόματα.

    Πώς αναγνωρίζουμε τα ινοαδενώματα; 

    Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ασθενής αντιλαμβάνεται το ινοαδένωμα με την αυτοεξέταση (ψηλάφηση) ως ένα μόρφωμα ευκίνητο, ενώ όταν ο μαστός είναι διογκωμένος πριν από την περίοδο, μπορεί να γίνει πιο έντονα ψηλαφητό και πιθανώς να είναι και επώδυνο. Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις που το ινοαδένωμα ανευρίσκεται τυχαία σε έναν προληπτικό έλεγχο.

    Πότε κρίνεται απαραίτητη η ιατρική συμβουλή:

    Ενδείκνυται να κανονίσετε μία συνάντηση με τον γιατρό σας εάν:

    • Εντοπίσετε μια καινούργια διόγκωση
    • Μια διόγκωση που είχατε ελέγξει στο παρελθόν προκαλεί ενοχλήματα ή έχει αυξηθεί ή έχει αλλάξει με κάποιο τρόπο και φαίνεται να διαφοροποιείται από τον περιβάλλοντα ιστό του μαστού.
    • Παρατηρείτε άλλες αλλαγές στο στήθος σας

    Πώς προκαλούνται τα ινοαδενώματα; 

    Η αιτία που προκαλεί τα ινοαδενώματα είναι άγνωστη, ωστόσο ενδέχεται να σχετίζονται με τις αναπαραγωγικές ορμόνες. Τα ινοαδενώματα εμφανίζονται συχνότερα κατά τη διάρκεια των αναπαραγωγικών ετών, ενδέχεται να μεγαλώσουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού ή με τη χρήση ορμονοθεραπείας και ακόμα μπορεί να συρρικνωθούν κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, όταν ελαττωθούν τα επίπεδα των ορμονών.

    Ειδικοί Τύποι ινοαδενωμάτων:

    Εκτός από τα απλά ινοαδενώματα υπάρχουν επίσης και:

    • Σύνθετα ινοαδενώματα: Τα συγκεκριμένα ενδέχεται να επιφέρουν αλλαγές με αύξηση των κυττάρων και συνήθως εμφανίζονται σε μεγαλύτερες ηλικίες. Με τη βοήθεια ενός παθολογοανατόμου μπορεί να γίνει η διάγνωση ενός σύνθετου ινοαδενώματος μετά την εξέταση του ιστού από τη βιοψία.
    • Γιγάντια ινοαδενώματα: Τα συγκεκριμένα μπορεί να αυξηθούν περισσότερο από 2 ίντσες (5 εκατοστά). Ενδέχεται να χρειαστεί να αφαιρεθούν καθώς μπορεί να πιέσουν ή να αντικαταστήσουν τον υπόλοιπο ιστό του μαστού.
    • Φυλλοειδείς όγκοι: Συχνά η εικόνα τους είναι παρόμοια με αυτή των ιναδενωμάτων, αν και ουσιαστικά πρόκειται για ξεχωριστή πάθηση. Παρ’όλο που συνήθως είναι καλοήθη, μερικοί φυλλοειδείς όγκοι μπορεί να είναι κακοήθεις (καρκίνος). Οι γιατροί συνιστούν τέτοιοι όγκοι να αφαιρούνται.

    Επιπλοκές Ινοαδενώματος:

    Τα περισσότερα ινοαδενώματα δεν αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, το ενδεχόμενο εμφάνισης καρκίνου του μαστού ενδέχεται να αυξηθεί ελαφρώς εάν υπάρχει ένα σύνθετο ινοαδένωμα ή ένας φυλλοειδής όγκος. Γι’ αυτό εάν αντιληφθείτε κάποιο μόρφωμα στον μαστό σας δεν πρέπει να αμελήσετε την επίσκεψη σε έναν ειδικό!

     Ποια είναι η θεραπεία των ινοαδενωμάτων; 

    Η θεραπεία τους μπορεί να περιλαμβάνει παρακολούθηση για την εντόπιση τυχόν αλλαγών στο μέγεθος και στο σχήμα ή βιοψία για την αξιολόγηση του ογκιδίου. Η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του ογκιδίου ενδείκνυται, αν προκαλεί ενοχλήματα, αν είναι μεγαλύτερο από 2 εκατοστά ή τέλος αν αυξάνεται σε μέγεθος. Ειδικά σε μεγαλύτερες γυναίκες είναι καλό να γίνεται βιοψία με εκτομή (αφαίρεση) της βλάβης για αποκλεισμό τυχόν καρκινώματος.

    Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αφαίρεση γίνεται με τοπική αναισθησία και η ασθενής επιστρέφει στο σπίτι την ίδια ημέρα.

    ΚΑΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΑΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΗ ΒΛΑΒΗ ΣΤΟ ΜΑΣΤΟ ΤΗΣ!