ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Mαστίτιδα oνομάζεται η φλεγμονή του μαστού. Μπορεί να εμφανιστεί και σε άνδρες και σε γυναίκες, όμως συχνότερα επηρεάζει τις γυναίκες και ιδιαίτερα εκείνες που θηλάζουν.
Συνήθως πρόκειται για μια λοίμωξη, δηλαδή νόσο που προκαλείται από μόλυνση με μικρόβια και στις θηλάζουσες εμφανίζεται μέσα στις πρώτες 6 με 8 εβδομάδες του θηλασμού, ενώ μπορεί να εκδηλωθεί και κατά τον απογαλακτισμό.
Αν η λοίμωξη δεν αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά, ο οργανισμός απομονώνει την περιοχή που έχει προσβληθεί, συλλέγοντας πύον σε αυτήν και δημιουργείται απόστημα.
Ποια είναι τα αίτια της μαστίτιδας;
Συνήθως η μαστίτιδα εμφανίζεται στις παρακάτω περιπτώσεις:
- Καταστροφή τοιχώματος των γαλακτοφόρων πόρων: Με πιο ενοχοποιητικό παράγοντα το κάπνισμα, το τοίχωμα των γαλακτοφόρων πόρων καταστρέφεται, υγρό διαχέεται στη γύρω περιοχή με επακόλοθο την ανάπτυξη φλεγμονής, ενώ όταν εισέρχονται και μικρόβια, προκαλείται λοίμωξη ή ακόμη και απόστημα.
- Βακτήρια: Η επιφάνεια της επιδερμίδας καθώς και το στόμα του μωρού στις θηλάζουσες έχουν βακτήρια, τα οποία μπορεί να εισχωρήσουν στο γαλακτοφόρο πόρο. Στη συνέχεια, αυτά μπορεί να πολλαπλασιαστούν και να προκαλέσουν λοίμωξη.
- Λανθασμένη τεχνική θηλασμού: Το γάλα παγιδεύεται στον μαστό και αποφράσσεται ο γαλακτοφόρος πόρος. Το γάλα λιμνάζει, αναπτύσσονται μικρόβια και έτσι προκαλείται λοίμωξη.
Ποια είναι τα συμπτώματα της μαστίτιδας;
Τα συμπτώματα της μαστίτιδας είναι συνήθως τα παρακάτω:
- ερυθρότητα (κοκκίνισμα) στην επιδερμίδα του μαστού
- ευαισθησία και θερμότητα στην αφή
- γενικότερο αίσθημα αδιαθεσίας/δυσφορίας
- οίδημα (πρήξιμο)
- πόνος και αίσθημα καύσου (συνεχώς ή κατά το θηλασμό)
- πυρετός 38,4 (ή υψηλότερος)
Αν εμφανίσετε τον παραπάνω συνδυασμό συμπτωμάτων, δεν πρέπει να αμελήσετε να επισκεφτείτε άμεσα τον γιατρό σας.
Πώς θεραπεύεται η μαστίτιδα;
Η μαστίτιδα αντιμετωπίζεται συνήθως με αντιβιοτικά και παυσίπονα. Επίσης, χρειάζεται ξεκούραση,ζεστές κομπρέσες με χαμομήλι, κατανάλωση πολλών υγρών και, σε περίπτωση θηλασμού, αλλαγή στον τρόπου που θηλάζει η μητέρα με αύξηση του θηλασμού , ώστε να μην μένει υπόλειμμα στον μαστό.
Πότε δημιουργείται απόστημα;
Στην περίπτωση που η μαστίτιδα παραμεληθεί ή δεν αντιμετωπισθεί επιτυχώς, δημιουργείται απόστημα. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το απόστημα, απαιτείται χειρουργική διάνοιξη και παροχέτευση.
Πώς θεραπεύεται το απόστημα;
Αρχικά, ο γιατρός θα αφαιρέσει το πύον με παροχέτευση με βελόνα και αν υπάρχει υποτροπή, γίνεται εκτομή των πασχόντων πόρων. Σε περίπτωση που η ασθενής θηλάζει, τοποθετείται αντλία μαστού, η οποία βοηθάει στην άντληση του γάλακτος, ενώ μέχρι να ηρεμήσει η περιοχή γίνεται διακοπή του θηλασμού από το συγκεκριμένο μαστό.