ΕΝΟΤΗΤΕΣ


    μαστογραφία

    Η μαστογραφία είναι μία ακτινολογική μέθοδος απεικόνισης του μαστού, η οποία καθιστά ορατές πολλές αλλαγές και αλλοιώσεις πριν αυτές γίνουν αντιληπτές από άλλες διαγνωστικές μεθόδους, πχ. ψηλάφηση. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες μεθόδους ελέγχου και την κύρια μέθοδο για την ανίχνευση του καρκίνου του μαστού. Αποτελεί μία από τις προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις του ετήσιου ελέγχου για γυναίκες άνω των 40 ετών.

     

    Πότε πρέπει μία γυναίκα να κάνει μαστογραφία;

    Σύμφωνα με τη Διεθνή Ιατρική Κοινότητα η πρώτη μαστογραφία μιας γυναίκας χωρίς οικογενειακό ή προσωπικό ιστορικό καρκίνου του μαστού, μπορεί να αρχίσει να πραγματοποιείται από την ηλικία των 40 ετών. Η εξέταση επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο στο πλαίσιο του ετήσιου ελέγχου του μαστού.

    Για γυναίκες με γενετική ή/και ισχυρή κληρονομική προδιάθεση καρκίνου του μαστού το πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου θα πρέπει να ξεκινάει σε μικρότερη ηλικία και να παραμένει εντατικό.

    • Ο προληπτικός έλεγχος θα πρέπει να ξεκινάει στην ηλικία των 25 ετών ή 10 έτη νωρίτερα από την ηλικία στην οποία νόσησε το νεαρότερο συγγενικό πρόσωπο.
    • Ο ιατρός θα κρίνει και θα προτείνει αν χρειάζεται ο έλεγχος να πραγματοποιείται με μεγαλύτερη συχνότητα (πχ. 1 φορά στους 6 μήνες).

     

    Τι πληροφορίες παίρνουμε από τη μαστογραφία;

    Η μαστογραφία χρησιμοποιείται για την απεικόνιση αλλοιώσεων του μαστού και την ανίχνευση πιθανής κακοήθειας πριν την εκδήλωση συμπτωμάτων. Το σημαντικότερο πλεονέκτημα της εξέτασης είναι πως εντοπίζει όγκους ακόμη και μικρότερους των 0,5 εκατοστών. Στο πρώιμο αυτό στάδιο, το μικρό μέγεθος των όγκων, αλλά ορισμένες φορές και η θέση τους,  καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό τους με άλλου είδους εξέταση.

    Με μαστογραφία εντοπίζονται οι εξής αλλοιώσεις μαστού:

    • Μικροαποτιτανώσεις
    • Αδρές επασβεστώσεις
    • Ασυμμετρία
    • Διαταραχή της αρχιτεκτονικής
    • Όζοι
    • Λιπώματα
    • Αμαρτώματα
    • Ιναδενώματα
    • Κύστεις
    • Διάφορες άλλες παθήσεις μαστού

    Φυσικά η  ιδιαίτερα χρήσιμη αυτή εξέταση δεν υποκαθιστά άλλες μορφές διαγνωστικών τεχνικών, όπως η ψηλάφηση μαστών. Οι περισσότερες μορφές καρκίνου εντοπίζονται με τη μαστογραφία, υπάρχει όμως και ένα μικρό αλλά σημαντικό ποσοστό που δεν απεικονίζονται στην εξέταση.

    Επιπλέον η διαγνωστική αξία της μαστογραφίας ελαττώνεται σε περιπτώσεις ή σε γυναίκες με πυκνούς (νεανικούς) μαστούς, ενώ απαιτεί ειδικές λήψεις σε γυναίκες στις οποίες έχουν τοποθετηθεί ενθέματα σιλικόνης. Συνεπώς η πιθανότητα μη ανίχνευσης μιας βλάβης αυξάνεται, ειδικά στην πρώτη περίπτωση.

     

    Ψηφιακή ή κλασική αναλογική μαστογραφία;

    Στην κλασική αναλογική μαστογραφία χρησιμοποιείται ένα φιλμ για την καταγραφή των διαγνωστικών εικόνων των μαστών.

    Στην ψηφιακή μαστογραφία, τα δεδομένα εικόνας αποθηκεύονται και εξετάζονται ηλεκτρονικά στην οθόνη του υπολογιστή.

    Η διαδικασία της εξέτασης παραμένει η ίδια, ωστόσο η ψηφιακή μαστογραφία προσφέρει εικόνες μεγαλύτερης ευκρίνειας, άρα και πιο αξιόπιστα αποτελέσματα.

     

    Προετοιμασία για τη μαστογραφία

    Οι γυναίκες που εξακολουθούν να έχουν έμμηνο ρύση, καλό θα είναι να κανονίζουν τη μαστογραφία τους την 7η-12η ημέρα του κύκλου τους. Εκείνο το χρονικό διάστημα οι μαστοί δεν είναι τόσο πυκνοί, δεν πονάνε κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ενώ τα αποτελέσματα είναι ακριβέστερα.

    Την ημέρα της εξέτασης μη χρησιμοποιήσετε αποσμητικό για τις μασχάλες, κρέμες σώματος, λοσιόν ή άλλα προϊόντα στο στήθος και τις μασχάλες.

     

    Είναι επικίνδυνη η ακτινοβολία που εκπέμπεται κατά τη μαστογραφία;

    Πλέον με την ψηφιακή μαστογραφία η ποσότητα ακτινοβολίας που εκπέμπεται είναι πολύ μικρότερη. Συνεπώς η εξέταση ενέχει λιγότερους κινδύνους για την υγεία της γυναίκας.

    Εάν έχετε περισσότερες απορίες σχετικά με τη μαστογραφία, άλλες προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις ή κάποιο άλλο ζήτημα που αφορά την υγεία του μαστού επικοινωνήστε με τον Ειδικό Χειρουργό Δρ. Γιώργο Ανθιμίδη.