ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Μόρφωμα μαστού

    Τι είναι το μόρφωμα μαστού;

    Ως μόρφωμα μαστού συχνά αναφέρεται ο σχηματισμός μιας αλλοίωσης που εντοπίζεται εντός του μαστού. Επί της ουσίας πρόκειται για μια διαφοροποίηση από την κανονική εικόνα που παρουσιάζει ο μαστός. Ο μαστός, σημειώνει ο κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στην Ογκοπλαστική Χειρουργική Μαστού Δρ. Ανθιμίδης, περιέχει διάφορους τύπους ιστών, όπως αδένες, λίπος, αλλά και ινώδη συνδετικό ιστό, αγγεία και νεύρα.

    Είναι σημαντικό να είναι εξοικειωμένες οι γυναίκες με το πώς είναι κανονικά το στήθος τους, ώστε να αντιλαμβάνονται τις όποιες αλλαγές. Η υφή του μαστού  ποικίλλει ως προς τη σύσταση, με το άνω-εξωτερικό μέρος του στήθους να είναι πιο σφιχτό στην αίσθηση της ψηλάφησης και το έσω-κάτω μέρος να δίνει συνήθως μια κάπως πιο μαλακή αίσθηση. Η υφή του μαστού μπορεί συχνά να μεταβάλλεται κατά τη διάρκεια του εμμηνορυσιακού κύκλου. Με την πάροδο του χρόνου, ειδικά μετά την εμμηνόπαυση, οι μαστοί συχνά  γίνονται λιγότερο πυκνοί.

    Μόρφωμα μαστού: Συμπτώματα

    Αν και τις περισσότερες φορές το μόρφωμα στο στήθος είναι καλοήθες, συνίσταται το ραντεβού με ιατρό μόλις η γυναίκα διαπιστώσει κάτι από τα ακόλουθα:

    • Μια νέα διόγκωση.
    • Μια διόγκωση που δεν υποχωρεί μετά την έμμηνο ρύση, αλλά παραμένει σταθερή ή μεγαλώνει.
    • Μια περιοχή του μαστού που κατά την ψηλάφηση είναι αισθητά διαφορετική από τον υπόλοιπο μαστό.
    • Το στήθος είναι παραμορφωμένο χωρίς προφανή λόγο.
    • Το δέρμα του μαστού είναι κόκκινο ή αποκτά την όψη φλοιού πορτοκαλιού.
    • Ανεστραμμένη θηλή, αν δεν υπήρχε πάντα (Εισολκή).
    • Αιματηρό ειδικά, αλλά και οποιοδήποτε έκκριμα θηλής.

    Σε αυτό το σημείο να σημειωθεί, πως αν και το μόρφωμα μαστού θεωρείται συνυφασμένο με τις γυναίκες, μπορεί να παρουσιαστεί και στους άνδρες. Σπανίως ωστόσο διαγιγνώσκεται καρκίνος του μαστού στους άνδρες.

    Από τι προκαλείται το μόρφωμα μαστού;

    Το μόρφωμα μαστού δύναται να οφείλεται σε:

    • Καρκίνο του μαστού
    • Κύστη μαστού: Ένας σχηματισμός σαν σάκος που περιέχει υγρό, που συνήθως είναι καλοήθης.
    • Ινοαδένωμα : Μια συμπαγής, καλοήθης μάζα, πιο συχνή σε νεαρές γυναίκες.
    • Ινοκυστικούς μαστούς: Συχνά πιο έκδηλη κατάσταση πριν την έμμηνο ρύση.
    • Γαλακτοκήλη: Μια κύστη γεμάτη με γάλα που είναι συνήθως αβλαβής.
    • Αιμάτωμα – Νέκρωση λίπους στο μαστό, μετά από κάκωση: Το αίμα μπορεί να συσσωρευτεί και να μοιάζει σαν μια διόγκωση που ονομάζεται αιμάτωμα. Αυτό τείνει να βελτιώνεται μέσα σε λίγες ημέρες / εβδομάδες. Όταν νεκρωθεί λίπος, η κατάσταση αρχικά μπορεί να μιμείται τον καρκίνο, ενώ αργότερα μπορεί να δημιουργηθούν χαρακτηριστικές, καλοήθεις, ελαιώδεις κύστεις.
    • Ενδοπορικό θήλωμα: Συχνά καλοήθης ανάπτυξη ιστού σε γαλακτοφόρο πόρο.
    • Λίπωμα: Μια αργά αναπτυσσόμενη μάζα που είναι συνήθως αβλαβής.
    • Μαστίτιδα: Μια λοίμωξη του μαστού που επηρεάζει συχνότερα τις γυναίκες που θηλάζουν και τις γυναίκες που καπνίζουν.

    Μόρφωμα μαστού: Διάγνωση & Θεραπεία

    Η διάγνωση ξεκινά με τη λήψη ιστορικού και την αξιολόγηση των συμπτωμάτων. Μέλημα του ιατρού σε αυτή την περίπτωση είναι να διαπιστώσει πώς και υπό ποιες συνθήκες εντοπίστηκε το μόρφωμα μαστού. Ακολουθεί κλινική εξέταση, όπου ο ιατρός ψηλαφά και εξετάζει τους μαστούς και τους λεμφαδένες της περιοχής. Σε περίπτωση που τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης δεν είναι σαφή, θα διενεργηθεί και απεικονιστικός έλεγχος. Σε αυτόν περιλαμβάνονται μαστογραφία, υπερηχογράφημα, ή ακόμη και μαγνητική τομογραφία (MRI) και σε ορισμένες περιπτώσεις παρακέντηση ή και βιοψία (διαδερμική, υπό τοπική αναισθησία, μη χειρουργική).

    Η θεραπεία του μορφώματος μαστού είναι ανάλογη της αιτίας που το προκάλεσε και συνεπώς δεν είναι ίδια σε όλες τις περιπτώσεις.

    Η αυτοεξέταση μαστού είναι χρήσιμη σε κάθε γυναίκα αλλά δεν υποκαθιστά την ιατρική διάγνωση. Εάν εντοπίσατε κάποια διόγκωση στο στήθος σας ή χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες για το μόρφωμα μαστού, επικοινωνήστε με τον κάτοχο Μεταπτυχιακού Διπλώματος στην  Ογκοπλαστική Χειρουργική Μαστού Δρ. Ανθιμίδη. Η πολύχρονη πείρα και η κατάρτισή του, είναι τα εχέγγυα μιας ορθής επιστημονικά διαγνωστικής προσέγγισης και κατ’ επέκταση θεραπείας.