ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Αν η διάγνωση που έδωσε ο ιατρός είναι ‘’καρκίνος αγνώστου εστίας’’, σημαίνει ότι ο δεν είναι δυνατόν να εντοπιστεί από πού ξεκίνησε ο καρκίνος. Το γεγονός αυτό συμβαίνει περίπου σε 3 από τα 100 περιστατικά καρκίνου. Συγκεκριμένα, ο ιατρός εντοπίζει το δευτερεύοντα καρκίνο, χωρίς όμως να καταφέρει να εντοπίσει την αρχική εστία της κακοήθειας. Εάν ο αρχικός καρκίνος εντοπιστεί με τη βοήθεια μίας σειράς εξετάσεων, τότε δεν αναφερόμαστε πλέον σε καρκίνο αγνώστου πρωτοπαθούς εστίας.

    Ποια άτομα παρουσιάζουν συνήθως καρκίνο αγνώστου εστίας;

    Τα άτομα που παρουσιάζουν καρκίνο αγνώστου πρωτοπαθούς είναι συνήθως άνω των 60 ετών.

    Όσο η πηγή της κακοήθειας δεν είναι γνωστή, είτε γιατί είναι πολύ μικρή η εστία με αποτέλεσμα οι απεικονιστικές εξετάσεις να μην μπορούν να την εντοπίσουν, είτε επειδή κρύβεται κάτω από έναν πολύ μεγαλύτερο δευτεροπαθή καρκίνο, είτε επειδή η αρχική εστία έχει πλέον εξαφανιστεί, στόχος της θεραπείας είναι η καταπράυνση των συμπτωμάτων και να κρατηθεί η νόσος υπό έλεγχο και να διατηρηθεί η ποιότητα ζωής του ασθενή.

    Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές;

    Eάν εντοπιστεί η αρχική εστία της κακοήθειας, τότε πιθανότατα η χειρουργική επέμβαση αποτελεί βασικό άξονα αντιμετώπισης του καρκίνου. Ωστόσο, στην περίπτωση που δεν έχει εντοπισθεί η πρωτοπαθής εστία του καρκίνου, δεν ενδείκνυται η επέμβαση.

    Οι θεραπευτικές επιλογές είναι:

    Χημειοθεραπεία: Αποτελεί τη συνηθέστερη θεραπεία στον καρκίνο αγνώστου πρωτοπαθούς εστίας.

    Ορμονοθεραπεία: Σε περίπτωση που ο ιατρός εντοπίσει ορμονικούς υποδοχείς στα καρκινικά κύτταρα, η ορμονοθεραπεία έχει πολλά οφέλη.

    Υποστηρικτική παρηγορητική αγωγή: Συνήθως η αγωγή αυτή πραγματοποιείται παράλληλα με τη χημειοθεραπείεα ή και την ακτινοθεραπεία. Στόχος της αγωγής είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς.

    epikinonia

    epikinonia