Εκκολπώματα
Τα εκκολπώματα του παχέος εντέρου είναι μικρές προβολές του τοιχώματος του παχέος εντέρου, που μοιάζουν με σακουλάκια και δημιουργούνται σε αδύναμα σημεία του παχέος εντέρου. Τα εκκολπώματα είναι αποτέλεσμα των πιέσεων που αναπτύσσονται μέσα στον αυλό του εντέρου κατά το πέρασμα των κοπράνων και κατά τις συσπάσεις του ίδιου του εντέρου.
Τα εκκολπώματα του παχέος εντέρου εμφανίζονται συνήθως στις μεγαλύτερες ηλικίες και σε άτομα με υψηλό βιοτικό επίπεδο και με διατροφή φτωχή σε φυτικές ίνες, γι’ αυτό και ως νόσημα κατατάσσεται στα λεγόμενα «νοσήματα του πολιτισμού». Επιπροσθέτως, σχηματίζονται κυρίως στο αριστερό τμήμα του εντέρου, δηλαδή στο σιγμοειδές και το κατιόν.
Συμπτώματα εκκολπωμάτων του παχέος εντέρου
Τα εκκολπώματα του παχέος εντέρου συνήθως δεν εμφανίζουν συμπτώματα γι’ αυτό και οι εξετάσεις πρόληψης είναι πολύ σημαντικές. Ορισμένες φορές μπορεί να εκδηλωθούν με αποβολή αίματος από τον πρωκτό. Τα εκκολπώματα αποκαλύπτονται συνήθως τυχαία σε μια προληπτική εξέταση του παχέος εντέρου. Ωστόσο η φλεγμονή των εκκολπωμάτων, γνωστή ως οξεία εκκολπωματίτιδα, εκδηλώνεται συνήθως με οξύ πόνο στο αριστερό κάτω μέρος της κοιλιάς και έντονη αίσθηση φουσκώματος.
Σημαντική σημείωση είναι ότι ο όρος εκκολπωμάτωση αναφέρεται στην παρουσία εκκολπωμάτων στο έντερο και ο όρος εκκολπωματίτιδα στην φλεγμονή των ήδη παρόντων εκκολπωμάτων.
Διάγνωση εκκολπωμάτων του παχέος εντέρου
Βασική εξέταση για τη διάγνωση των εκκολπωμάτων παχέος εντέρου είναι η κολοσκόπηση. Ωστόσο, η κλινική διάγνωση της εκκολπωματίτιδας γίνεται από έμπειρο ιατρό με την ψηλάφηση της κοιλιάς του ασθενούς. Συχνά χρησιμοποιείται και η απεικόνιση με αξονική τομογραφία. Επιπρόσθετα συστήνονται εξετάσεις αίματος ή και κοπράνων.
Θεραπεία εκκολπωμάτων του παχέος εντέρου
Η θεραπεία είναι ανάλογη της κατάστασης του ασθενούς. Συγκεκριμένα, σε περιπτώσεις ασυμπτωματικής εκκολπωμάτωσης, δεν απαιτείται χειρουργική επέμβαση αλλά η υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες. Συμπληρωματικά της διατροφής λειτουργεί και η κατανάλωση υγρών, κυρίως νερού (τουλάχιστον 2 λίτρα ημερησίως) ώστε να αποφευχθεί η δυσκοιλιότητα. Παράλληλα, η φυσική άσκηση θα βελτιώσει την κινητικότητα του παχέος εντέρου.
Αν ένας ασθενής πάσχει από εκκολπώματα και έχει υποφέρει από οξεία εκκολπωματίτιδα με τουλάχιστον δύο επεισόδια φλεγμονής, συνιστάται η χειρουργική αφαίρεση του πάσχοντος τμήματος του εντέρου, ανάλογα πάντα και με την ηλικία του ασθενή. Συγκεκριμένα αφαιρείται το τμήμα του παχέος εντέρου που φέρει τα εκκολπώματα (κολεκτομή) και στη συνέχεια γίνεται μία αναστόμωση, δηλαδή ένωση του εντέρου που βρίσκεται πριν και μετά από το τμήμα που αφαιρέθηκε, ώστε να αποκατασταθεί η συνέχεια του γαστρεντερικού σωλήνα. Η επέμβαση εκτελείται λαπαροσκοπικά ή και ανοιχτά με νοσηλεία λίγων ημερών.