ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Ο Καρκίνος του Παχέος Εντέρου είναι ένα σύγχρονο πρόβλημα παγκοσμίως. Στην Ελλάδα συγκεκριμένα αποτελεί  την 4η σε σειρά αιτία θανάτου από κακοήθη νεοπλασία, με τους αριθμούς να δείχνουν αύξηση με την πάροδο του χρόνου. Ο Καρκίνος του Παχέος Εντέρου λαμβάνει χώρα στο κατώτερο τμήμα του πεπτικού συστήματος.

    Συμπτώματα Καρκίνου του Παχέος Εντέρου

    Τα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου ενδέχεται στα πρώτα στάδια να μην γίνουν αντιληπτά από τον ασθενή και όταν εμφανισθούν ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο και το μέγεθος του όγκου αλλά και τη θέση του στο παχύ έντερο.

    Αναφορικά, τα συμπτώματα είναι:

    • Αίμα στα κόπρανα
    • Αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου
    • Έντονη κοιλιακή δυσφορία για μεγάλο διάστημα
    • Απότομη μείωση σωματικού βάρους
    • Ασυνήθιστη κόπωση

    Ομάδες υψηλού κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου

    Ορισμένες ομάδες ατόμων έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο συγκριτικά με άλλες ομάδες ανθρώπων. Οι παράγοντες που συμβάλλουν είναι:

    • Μεγάλη ηλικία (άνω των 50 ετών)
    • Οικογενειακό ιστορικό με καρκίνο και πολύποδες στο παχύ έντερο
    • Ανθυγιεινός τρόπος ζωής με διατροφή πλούσια σε λίπη και φτωχή σε φυτικές ίνες
    • Παχυσαρκία
    • Ανθυγιεινές συνήθειες (κάπνισμα, αλκοόλ)
    • Ασθενείς με νόσο του Crohn, με ελκώδη κολίτιδα (φλεγμονώδη νόσο του εντέρου)
    • Άτομα που πάσχουν από οικογενή αδενωματώδη πολυποδίαση. Στη νόσο αυτή, το παχύ έντερο περιέχει πολυάριθμους αδενωματώδεις πολύποδες, που αποτελούν προκαρκινωματώδεις βλάβες.

    Πρόληψη Καρκίνου του Παχέος Εντέρου

    Η πρόληψη του καρκίνου στο παχύ έντερο διαχωρίζεται σε πρωτογενή και  δευτερογενή πρόληψη. Η πρωτογενής πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου αφορά τα μέτρα πρόληψης για να μην εμφανισθεί ο καρκίνος, ενώ η δευτερογενής αποσκοπεί στην ανίχνευση και  θεραπεία προκαρκινικών καταστάσεων.

    Στην πρωτογενή πρόληψη συστήνεται ένας υγιεινός τρόπος ζωής από άποψη διατροφής αλλά και γενικότερα. Ο υγιεινός τρόπος ζωής περιγράφεται διατροφικά από την αποφυγή του ζωικού λίπους –  κόκκινου κρέατος. Επιπλέον, ένας υγιεινός τρόπος ζωής χαρακτηρίζεται από την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες και την εφαρμογή σωματικής άσκησης με τη παράλληλη αποφυγή υιοθέτησης συνηθειών όπως το κάπνισμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις οικογενούς / κληρονομούμενου καρκίνου μπορεί να εφαρμοστεί ακόμη και γονιδιακός έλεγχος.

    Η δευτερογενής πρόληψη αφορά κυρίως ηλικίες άνω των 50 ετών, οπότε και συνιστάται η προληπτική εξέταση είτε υπάρχει κάποια κληρονομική προδιάθεση είτε όχι.

     Χειρουργική Επέμβαση

    Η κατεξοχήν θεραπεία του καρκίνου παχέος εντέρου είναι χειρουργική. Η αφαίρεση του πάσχοντος τμήματος του παχέος εντέρου και η επακόλουθη αναστόμωση μπορεί να εκτελεστεί είτε ανοιχτά είτε λαπαροσκοπικά ή ακόμη και με ρομποτική χειρουργική. Σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζεται να εκτελεστούν επείγουσες επεμβάσεις, χωρίς προετοιμασία του παχέος εντέρου. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί πιο συχνά απ΄ότι στις προγραμματισμένες επεμβάσεις η εκτέλεση κολοστομίας, οπότε η αποβολή κοπράνων και αερίων διενεργείται μέσω αυτής της «παρά φύσει» έδρας. Η κολοστομία σε πολλές περιπτώσεις είναι προσωρινή.