ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Οι παραθυρεοειδείς αδένες εντοπίζονται σε στενή ανατομική σχέση με τον θυρεοειδή αδένα, συνήθως στην πίσω επιφάνειά του. Διαφέρουν από τον θυρεοειδή στο χρώμα αλλά και στην υφή. Συνήθως είναι τέσσερις σε αριθμό. Ωστόσο, παρουσιάζουν αρκετές ανατομικές διαφοροποιήσεις τόσο στον αριθμό, όσο και στην εντόπισή τους.
Το 80% των ανθρώπων έχει τέσσερις παραθυρεοειδείς αδένες, ενώ το υπόλοιπο 20% πέντε ή έξι. Ρυθμίζουν, μέσω της παραθορμόνης που εκκρίνουν, το επίπεδο ασβεστίου.
Τι προβλήματα παρουσιάζουν οι παραθυρεοειδείς αδένες;
Οι παραθυρεοειδείς αδένες εκκρίνουν την παραθορμόνη (PTH) η οποία συμμετέχει στον μεταβολισμό του ασβεστίου μαζί με την καλσιτονίνη και την βιταμίνη D. Η πτώση της τιμής του ασβεστίου στο πλάσμα αποτελεί το αίτιο έκκρισής της. Τα προβλήματα στους αδένες ξεκινούν όταν η έκκριση παραθορμόνης είναι πολύ υψηλή. Αυτό συνήθως συμβαίνει πρωτοπαθώς όταν υπάρχει κάποιο αδένωμα, υπερπλασία ή καρκίνωμα των παραθυρεοειδών αδένων.
Πρωτοπαθής Υπερπαραθυρεοειδιμός
Τα αυξημένα επίπεδα του ασβεστίου και της παραθορμόνης (PTH) αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά του πρωτοπαθούς υπερπαραθυρεοειδισμού, της αυξημένης δηλαδή λειτουργίας των παραθυρεοειδών αδένων.
Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία;
Η αποτελεσματική και οριστική θεραπεία των παθήσεων των παραθυρεοειδών είναι η χειρουργική επέμβαση με σκοπό την αφαίρεση του παθολογικού αδένα, ώστε να επανέλθει το ασβέστιο στα φυσιολογικά επίπεδα.
Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν εξατομικευμένες ιδιαιτερότητες τόσο της πάθησης, όσο και της ανατομικής διαμόρφωσης του κάθε ατόμου, οι περισσότεροι ασθενείς ακολουθούν μία συγκεκριμένη ρουτίνα για την ασφαλή διεξαγωγή της χειρουργικής επέμβασης.
Παραθυρεοειδεκτομή
Πολύ μικρή τομή στον τράχηλο. Στις περιπτώσεις που αφαιρούνται όλοι οι παραθυρεοειδείς αδένες, προβαίνουμε στην αυτομεταμόσχευση τεμαχιδίων παραθυρεοειδικού ιστού διαμέτρου περίπου ενός χιλιοστού στους μυς του αντιβραχίου, προκειμένου να ρυθμίζεται η ομοιοστασία του ασβεστίου στον οργανισμό.
Τι είδους αναισθησία πραγματοποιείται πριν το χειρουργείο;
Η παραθυρεοειδεκτομή πραγματοποιείται συνήθως υπό γενική αναισθησία. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται ο ασφαλής έλεγχος του ασθενούς κατά τη διάρκεια της επέμβασης, καθώς και η άνεση του χειρουργού στους λεπτούς χειρισμούς του τραχήλου κατά τον εντοπισμό εύθραυστων παραθυρεοειδών αδένων.
Πόσες μέρες θα νοσηλευτεί ο ασθενής;
Η ελάχιστη νοσηλεία του ασθενή ανέρχεται στις 24 ώρες. Πριν το χειρουργείο, πραγματοποιείται ο απαραίτητος προεγχειρητικός έλεγχος. Ωστόσο, καλό θα ήταν ο προεγχειρητικός έλεγχος να πραγματοποιηθεί την προηγούμενη ημέρα με σκοπό την έγκαιρη ρύθμιση τυχόν συνυπαρχουσών παθήσεων του ασθενούς.
Τι ακολουθεί μετά την επέμβαση;
Όπως κάθε εγχείρηση, έτσι και η συγκεκριμένη ενέχει δυσανεξία ή και πόνο σε ένα μικρό βαθμό. Στη παραθυρεοειδεκτομή η ενόχληση μετά το τέλος της επέμβασης είναι ελάχιστη και εστιάζεται κυρίως στον αυχένα και όχι στο σημείο της επέμβασης, εξαιτίας της υπερέκτασης του λαιμού κατά τη διάρκεια της εγχείρησης. Οι ενοχλήσεις αυτές υποχωρούν σταδιακά μετά το πέρας του πρώτου 24ώρου και με τη βοήθεια ενδεδειγμένης φαρμακευτικής αγωγής που ακολουθείται.
Υπάρχει περιορισμός δραστηριοτήτων μετά την επέμβαση;
Δεν υπάρχει περιορισμός δραστηριοτήτων όσον αφορά τις καθημερινές δραστηριότητες. Η πλήρης επάνοδος στο εργασιακό περιβάλλον είναι εφικτή μετά το πέρας της πρώτης εβδομάδας.