πόνος Στον Μαστό

Πόνος Στον Μαστό

ΕΝΟΤΗΤΕΣ


    Ο πόνος στον μαστό (ή αλλιώς μασταλγία) είναι μια συνηθισμένη κατάσταση στη ζωή μιας γυναίκας, η οποία τις περισσότερες φορές δεν συνιστά αιτία ανησυχίας. Οι παράγοντες που οδηγούν σε πόνο στον μαστό ποικίλλουν, ενώ σπάνια αποτελεί ένδειξη για κακοήθεια. Περίπου το 70% των γυναικών που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία αντιμετωπίζουν κάποια στιγμή στη ζωή τους πόνο στον μαστό, ο οποίος στην πλειονότητά του αφορά σε σύμπτωμα του εμμηνορρυσιακού κύκλου.

    Τις πρώτες ημέρες μετά την εμμηνορρυσία συνήθως δεν εκδηλώνεται πόνος από τον μαστό. Όμως την εβδομάδα πριν την εμμηνορυσία οι ορμόνες  (όπως οιστρογόνα) μεταβάλλονται έτσι, ώστε να οδηγούν σε μεταβολές των μαστών, προκαλώντας πόνο και ενοχλήσεις στην περιοχή.

    Πόνος Στον Μαστό – Τύποι

    Ο πόνος στον μαστό διακρίνεται στους παρακάτω δύο τύπους:

    1. Κυκλικός – Απαντάται στην πλειονότητα των γυναικών ηλικίας από 20 έως 40 ετών και σχετίζεται με τον εμμηνορρυσιακό κύκλο. Ο πόνος εκδηλώνεται συνήθως και στους δύο μαστούς εξαιτίας των ορμονικών μεταβολών πριν την έμμηνο ρύση και εμφανίζεται μία ή και δύο εβδομάδες πριν την έναρξή της. Συχνά αντανακλά στις μασχαλιαίες χώρες, ενώ χαρακτηριστική είναι επίσης η διόγκωση («το πρήξιμο») των μαστών και η ευαισθησία στης θηλές. Ο πόνος και τα συνοδά συμπτώματά του μπορεί να είναι ήπιας ή αυξημένης έντασης και συνήθως υποχωρούν από την πρώτη ημέρα της εμμηνορρυσίας («περιόδου») .

     

    1. Μη κυκλικός – Πρόκειται για πιο σπάνιο τύπο πόνου στο μαστό, ο οποίος δεν σχετίζεται με τον εμμηνορρυσιακό κύκλο. Επηρεάζει περίπου το 30% των γυναικών που βρίσκονται στην ηλικία των 45 ετών και άνω ή μετά τη φάση της εμμηνόπαυσης και συνήθως εμφανίζεται στον έναν από τους δύο μαστούς. Ο πόνος αυτός μπορεί να οφείλεται σε ποικίλες αιτίες, όπως είναι κάποιος τραυματισμός ή κάποια πάθηση του μαστού (επιπλεγμένη κύστη, μαστίτιδα, κ.α.).

    Πόνος Στον Μαστό – Πότε μια γυναίκα πρέπει να επισκεφτεί το γιατρό;

    Μια γυναίκα θα πρέπει να επισκεφτεί το γιατρό, όταν ο πόνος στον μαστό:

    • Την περιορίζει από τις καθημερινές της δραστηριότητες
    • Έχει χρονική διάρκεια μεγαλύτερη από δύο εβδομάδες
    • Συνοδεύεται από μάζα η οποία τείνει να μεγαλώνει
    • Συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως έκκριμα θηλής ή μεταβολή της εικόνας του δέρματος του μαστού
    • Παρουσιάζεται μόνο στη μία πλευρά
    • Αυξάνεται σε σημαντικό βαθμό αντί να υποχωρεί

    Ο γιατρός θα πραγματοποιήσει λήψη ιατρικού ιστορικού εστιάζοντας σε πληροφορίες σχετικές με τα χαρακτηριστικά του πόνου, ενώ θα αναζητήσει παθήσεις που ενδεχομένως σχετίζονται με τη συγκεκριμένη κατάσταση. Στη συνέχεια θα προχωρήσει σε φυσική εξέταση και, σύμφωνα με την αξιολόγηση, πιθανόν να συστήσει απεικονιστικό έλεγχο, ο οποίος μπορεί να περιλαμβάνει μαστογραφία, υπερηχογράφημα μαστών, μαγνητική τομογραφία μαστών.

    Η επίσκεψη στο γιατρό θα πρέπει να είναι άμεση σε περίπτωση που ο πόνος στο μαστό συνοδεύεται από μούδιασμα στον λαιμό ή το άνω άκρο, αίσθημα βάρους στο θώρακα και δυσκολία στην αναπνοή. Τα συγκεκριμένα συμπτώματα αποτελούν ενδείξεις επείγουσας αντιμετώπισης.

    Πόνος Στον Μαστό – Θεραπεία

    Ανάλογα με την αιτία που οδηγεί σε πόνο στον μαστό, ορίζεται και η κατάλληλη θεραπεία. Εάν πρόκειται για σύμπτωμα κάποιας υποκείμενης πάθησης η οποία δεν σχετίζεται με τον εμμηνορρυσιακό κύκλο, π.χ. μαστίτιδα, τότε ο γιατρός καθορίζει την αντίστοιχη θεραπευτική αγωγή.

    Συνήθως ο κυκλικός πόνος στον μαστό αποτελεί μια φυσιολογική κατάσταση που βιώνει μια γυναίκα στη ζωή της και γι’ αυτό το λόγο δεν απαιτείται ειδική φαρμακευτική αγωγή, αλλά συχνά αντιμετωπίζεται μόνο με κάποιες οδηγίες που δίνονται από τον ιατρό.

    Πόνος Στον Μαστό: Μπορεί να είναι ένδειξη για καρκίνο μαστού;

    Ο πόνος στο μαστό συνήθως δεν συνδέεται με τον καρκίνο μαστού. Παράλληλα, εάν ο πόνος οφείλεται σε επιπλεγμένη κύστη του μαστού ή μαστίτιδα, αυτό δεν συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη κακοήθειας μελλοντικά.

    Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον πόνο στον μαστό ή οποιαδήποτε άλλη πάθηση επικοινωνήστε με τον Ειδικό Χειρουργό Δρ. Γιώργο Ανθιμίδη.