ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Νόσος του Mondor

  Τι είναι η νόσος του Mondor

  Η νόσος του Mondor είναι μία σπάνια εμφανιζόμενη νόσος, που χαρακτηρίζεται ως  καλοήθης πάθηση του μαστού. Οφείλει το όνομά της στον  Γάλλο χειρουργό Henri Mondor ο οποίος την περιέγραψε το 1939 ως μία ερυθρή, σκληρή, επώδυνη χορδή στο δέρμα του μαστού, μια υποδόρια φλεβίτιδα του μαστού. Μέχρι σήμερα έχουν εμφανιστεί περίπου 400 περιστατικά παγκοσμίως.

   

  Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου του Mondor ;

  Τα πρώτα συμπτώματα της νόσου του Mondor είναι:

  • Πόνος
  • Ευαισθησία
  • Ερυθρότητα λόγω θρόμβωσης των φλεβικών κλάδων

  Η Νόσος Mondor περιγράφεται ως ένα μακρύ στενό “κορδόνι” ή «χορδή» κάτω από το δέρμα του μαστού. Επίσης μπορεί να εντοπίζεται, εκτός από το πρόσθιο θωρακικό τοίχωμα, στο πλάγιο θωρακικό τοίχωμα ή ακόμα και στην κοιλιακή χώρα. Με το πέρας των ημερών το μακρύ, στενό, επώδυνο  και ερυθρό «κορδόνι» μπορεί να μετατραπεί σε μια ανώδυνη, σκληρή ταινία, που έχει ως αποτέλεσμα  το δέρμα να τραβιέται προς τα μέσα. Εξωτερικά στον μαστό μπορεί να δημιουργηθεί μια ρηχή αυλάκωση.

  Τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να οδηγήσουν την ασθενή στον Ιατρό, ο οποίος θα εξακριβώσει την ύπαρξη της νόσου και επίσης αν υπάρχει ψηλαφητή βλάβη στον μαστό.

   

  Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης ;

  Τα αίτια της νόσου δεν είναι σαφή. Πρόκειται για τη θρόμβωση μιας φλέβας στην εν λόγω περιοχή. Η καλοήθης αυτή πάθηση δεν είναι ενδεικτική καρκίνου. Όταν η διάγνωση είναι αβέβαιη ή αν ψηλαφάται μια μάζα στην περιοχή κοντά στην ευαίσθητη «χορδή», ενδείκνυται η διενέργεια μαστογραφίας.

   

  Πώς αντιμετωπίζεται η νόσος του Mondor?

  Η νόσος του Mondor αποτελεί  μία κατάσταση που θεραπεύεται από μόνη της σε διάστημα 4-6 εβδομάδων.  Ωστόσο η κατάσταση αντιμετωπίζεται με αντιφλεγμονώδη φάρμακα και ζεστές κομπρέσες στην περιοχή της θρομβωμένης φλέβας. Ακόμη η χρήση αθλητικού σουτιέν βοηθάει στην καλή στήριξη του μαστού, χωρίς να δημιουργεί πόνο, μιας και δεν είναι σφιχτό.

  Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν υποχωρήσει από μόνη της η νόσος, εσείς θα πρέπει να διατηρήσετε την επαφή σας με τον ιατρό και να συνεχίσετε τους προληπτικούς ελέγχους των μαστών σας.