tholoplastiki_nissen

Η θολοπλαστική Nissen αναδεικνύεται ως η μέθοδος εκλογής στις χειρουργικές επεμβάσεις για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) και τη διαφραγματοκήλη. Αυτή η εξελιγμένη επέμβαση, η οποία μπορεί να εκτελείται λαπαροσκοπικά υπό γενική αναισθησία, επιφέρει όχι μόνο εξαιρετικά αποτελέσματα αλλά και εξορθολογισμένες περιόδους ανάρρωσης και μειωμένο κίνδυνο επιπλοκών. Κρίνεται επιτακτική η ανάγκη για σχολαστική τήρηση των μετεγχειρητικών οδηγιών, όπως ορίζονται από έναν έμπειρο Γενικό Χειρουργό. Αυτές οι οδηγίες είναι καθοριστικές, καθώς συμβάλλουν στην αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργικότητας του πεπτικού συστήματος, ενώ μειώνουν σημαντικά τις πιθανές επιπλοκές.

Ενδείξεις για τη θολοπλαστική στομάχου Nissen

Η θολοπλαστική στομάχου Nissen επιλέγεται όταν οι συμβατικές θεραπείες για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση δεν αποδίδουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Οι ενδείξεις περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων και επιπλοκών, συμπεριλαμβανομένων των μέτριων έως σοβαρών συμπτωμάτων της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, όπως καυστικό οπισθοστερνικό άλγος -«καούρα»-, αναγωγή, εισρόφηση και δυσκολίες κατάποσης. Επιπλέον, επεκτείνεται σε σύνθετες καταστάσεις όπως ο οισοφάγος Barrett, που οφείλεται σε βλάβες του οισοφάγου που προκαλούνται από την παλινδρόμηση οξέος και επιπλοκές που προέρχονται από την παλινδρόμηση οξέος, όπως στένωση του οισοφάγου, έλκος ή αιμορραγία. Η παρατεταμένη χρήση αναστολέων αντλίας πρωτονίων και η διαφραγματοκήλη, μια κοινή γενεσιουργός αιτία της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, υπογραμμίζουν περαιτέρω την αναγκαιότητα της επέμβασης.

 

Προεγχειρητική προετοιμασία για τη λαπαροσκοπική θολοπλαστική Nissen

Η προεγχειρητική προετοιμασία επιβάλλει μια σειρά εξετάσεων όπως:

 • γαστροσκόπηση
 • ακτινοσκοπικός έλεγχος
 • μέτρηση pH
 • μανομετρία

Παράλληλα, είναι χρήσιμη μια ειδική προεγχειρητική δίαιτα, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις παχυσαρκίας.

 

Επιπλοκές και παρενέργειες

Ακόμη και κάτω από τα έμπειρα χέρια ενός Ειδικού Χειρουργού, ενδέχεται να εμφανιστούν ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες, κυρίως λόγω των αλλαγών που προκύπτουν στην ανατομία του κατώτερου οισοφάγου. Αυτές περιλαμβάνουν:

 • αδυναμία ερυγής (ρεψίματος)
 • δυσφαγία
 • αίσθημα διάτασης στομάχου «φούσκωμα»
 • έμετος

 

Πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής θολοπλαστικής Nissen

Τα πλεονεκτήματα που έχει η λαπαροσκοπική θολοπλαστική Nissen περιλαμβάνουν:

 • Ημερήσια νοσηλεία μόλις 24 ωρών
 • Άμεση κινητοποίηση και πρόσληψη υγρών
 • Ελάχιστη απώλεια αίματος και μειωμένο προφίλ κινδύνου
 • Απουσία εμφανών τομών και ουλών δίνοντας άριστο αισθητικό αποτέλεσμα
 • Βελτιωμένη ποιότητα ζωής μετά την επέμβαση
 • Συντομότερη περίοδος ανάρρωσης

 

Μετεγχειρητικές διατροφικές οδηγίες

Η μετεγχειρητική διατροφή διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη μετέπειτα πορεία του ασθενούς. Τα υγρά είναι απαραίτητα στην αρχική διατροφική φάση, προσφέροντας μια ήπια επανεισαγωγή στην τροφή. Στη συνέχεια, γίνεται σταδιακή μετάβαση σε στερεές τροφές, με κρέμες ή πουρέ. Μετά το πέρας δύο-τριών εβδομάδων, εντάσσεται μια πιο ελεύθερη αλλά σε κάθε περίπτωση ελεγχόμενη διατροφή. Μικρά, συχνά γεύματα, με έμφαση στη σχολαστική μάσηση, καθορίζουν αυτή τη φάση, εξασφαλίζοντας την ήπια επανεκκίνηση των πεπτικών διεργασιών.

Τα ανθρακούχα ποτά, που συνήθως αποτελούν βασικό συστατικό της καθημερινής ζωής, αποκλείονται προσεκτικά από τη διατροφή για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα. Ο αποκλεισμός αυτός, που διαρκεί περίπου έξι εβδομάδες, είναι ένας σκόπιμος ελιγμός που αποσκοπεί στη διατήρηση της ευαίσθητης ισορροπίας του πεπτικού συστήματος, ανοίγοντας σταδιακά το δρόμο για την επανεισαγωγή τους σε μετρημένες ποσότητες.

Εν κατακλείδι, η λαπαροσκοπική θολοπλαστική Nissen αναδεικνύεται ως η βέλτιστη θεραπεία για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και τη διαφραγματοκήλη, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που χαρακτηρίζεται από λεπτομερή προεγχειρητική προεργασία και προσεκτική μετεγχειρητική υποστήριξη. Η διαδικασία αυτή εξασφαλίζει όχι μόνο ταχεία ανάρρωση αλλά και βελτιωμένη ποιότητα ζωής. Ο καθοριστικός παράγοντας για την επίτευξη των καλύτερων αποτελεσμάτων έγκειται στην αδιάλλακτη τήρηση των ιατρικών οδηγιών, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ ιατρών και ασθενών στην επιδίωξη βέλτιστων αποτελεσμάτων.

 

Σε περίπτωση που εντοπίζετε συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης ή διαφραγματοκήλης, επικοινωνήστε με τον Γενικό Χειρουργό Δρ. Γιώργο Ανθιμίδη για μια εξατομικευμένη διάγνωση και αντιμετώπιση του προβλήματός σας.