Αδριανουπόλεως 8 (Επανωμής 26) 2ος Όροφος Τ.Κ. 55133, Θεσσαλονίκη

  • Ελληνικά
  • English

Κήλη

Κήλη είναι κάθε πρόπτωση και προβολή ενδοκοιλιακού σπλάχνου, ή συνηθέστερα, τμήματος αυτού εκτός της συνήθους ανατομικής θέσεώς του, μέσω ενός φυσιολογικού ή παθολογικού στομίου. Η κήλη γίνεται εύκολα αντιληπτή από τον ασθενή σαν διόγκωση, που αρχικά ανατάσσεται εύκολα.

Στις περιπτώσεις που το περιεχόμενο της κήλης δεν ανατάσσεται, μιλάμε για μη ανατασσόμενη κήλη και απαιτείται άμεση χειρουργική αντιμετώπιση, λόγω της επερχόμενης ισχαιμίας και νέκρωσης του εντέρου (περιεσφιγμένη κήλη). Στην τελευταία περίπτωση η επέμβαση πρέπει να εκτελεστεί το πολύ μέσα σε έξι ώρες από την εκδήλωση των συμπτωμάτων, διαφορετικά μπορεί να χρειαστεί αφαίρεση νεκρωμένου τμήματος εντέρου ή μπορεί να προκληθεί ακόμη και βαριά περιτονίτιδα.

Δομή της Κοιλίας

Για να βρεθεί τί προκαλεί μια κήλη, πρέπει πρώτα να εξετάσουμε τη δομή της κοιλιακής χώρας. Μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα στην οποία βρίσκονται τα σπλάχνα, όπως το έντερο, υπάρχουν τρήματα, βοθρία και δακτύλιοι, από τα οποία διέρχονται τα αγγεία και τα νεύρα. Αυτά τα σημεία, με τον καιρό μπορεί να χαλαρώσουν και να δημιουργήσουν διάφορα στόμια μέσω των οποίων μπορεί να προπίπτουν σπλάχνα, όπως τμήμα του εντέρου.

Προδιαθεσιακοί Παράγοντες Κήλης

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες, οι οποίοι μπορούν να συντελέσουν στη δημιουργία κήλης. Ένα εκ γενετής πρόβλημα, η ηλικία, η παχυσαρκία, η άρση βαρών, ο επίμονος και έντονος βήχας, η εγκυμοσύνη ή ακόμη και η δυσκοιλιότητα μπορούν να επιβαρύνουν ή να δημιουργήσουν μια κήλη.

Μορφές Κήλης

Οι μορφές κήλης είναι:

  • Βουβωνοκήλη: Αποτελεί τη συχνότερη μορφή κήλης και είναι η πρόπτωση των περιεχομένων της κοιλιακής κοιλότητας στη βουβωνική περιοχή. Τα συμπτώματά της είναι άλγος στη βουβωνική χώρα, ενώ η παρουσία της μπορεί να είναι εμφανής και με γυμνό μάτι.
  • Μηροκήλη: Εμφανίζεται μια διόγκωση κοντά στη μηροβουβωνική πτυχή συνήθως σε ηλικιωμένες, παχύσαρκες και πολύτοκες γυναίκες.
  • ΟμφαλοκήληΜε την πάροδο της ηλικίας, το τοίχωμα της κοιλιάς γύρω από τον ομφαλό χαλαρώνει και ανοίγει, προκαλώντας σε ορισμένες περιπτώσεις μία διόγκωση, την ομφαλοκήλη. Αφορά στην περιοχή του ομφαλού (γνήσια ομφαλοκήλη) είτε κοντά σε αυτόν (παρομφαλοκήλη).
  • Επιγαστρική κήλη – Κήλη λευκής γραμμήςΕμφανίζεται κατά μήκος της λευκής γραμμής, η οποία εκτείνεται από το στέρνο ως τον ομφαλό και είναι συχνότερη στους άνδρες.
  • Μετεγχειρητική κοιλιοκήληΗ πρόπτωση γίνεται μέσω της ουλής προηγούμενης χειρουργικής τομής.

Σημαντικές Πληροφορίες

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι μια κήλη δεν θα υποχωρήσει ποτέ από μόνη της, επομένως χρήζει πάντοτε ιατρικής παρακολούθησης. Επιπλέον, η θεραπεία που επιδέχεται μια κήλη είναι μόνο χειρουργική. Κάθε ασθενής με ενδείξεις κήλης, πρέπει να επιμελείται του προβλήματος. Μια ενδεχόμενη χειρουργική επέμβαση προλαμβάνει τυχόν επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εμφάνιση μιας κήλης αλλά και για κάθε προβληματισμό σας, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 2313048684. Ο Γενικός Χειρουργός Dr Ανθιμίδης Γιώργος MSc, PhD είναι στη διάθεσή σας.