ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  σμηγματογόνος κύστη

  Τι είναι η σμηγματογόνος κύστη;

  Η σμηγματογόνος κύστη θεωρείται συχνή πάθηση των σμηγματογόνων αδένων. Συγκεκριμένα, οι αδένες αυτοί βρίσκονται κάτω από την επιδερμίδα, κοντά στους θύλακες των τριχών και δημιουργούν σμήγμα.

  Πώς και σε ποια μέρη του σώματος δημιουργείται;

  Η σμηγματογόνος κύστη μπορεί να αναπτυχθεί όταν ο προσανατολισμός των κυττάρων της επιδερμίδας αλλάξει, με αποτέλεσμα το σμήγμα, που φυσιολογικά εκκρίνεται στην εξωτερική επιφάνεια της επιδερμίδας και χρησιμεύει για τη λίπανση και αποφυγή ξηρότητάς της, να εκκρίνεται προς τα βαθύτερα στρώματα του δέρματος και να εγκλωβίζεται μέσα κυστικούς σχηματισμούς. Μπορεί να αναπτυχθεί ανά πάσα στιγμή και σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, όπως στην πλάτη, στα άκρα, στο πρόσωπο και κυρίως στους λοβούς των αυτιών και στον κορμό. Συγκεκριμένα, έχει τη μορφή μιας σφαιρικής, μαλακής διόγκωσης. Σε μερικές περιπτώσεις, κατά την πίεση της σμηγματογόνου κύστης, παρουσιάζεται σμήγμα σε σημεία κοντά στην κορυφή της διόγκωσης.

  Ο σχηματισμός αποστήματος μπορεί βέβαια να δημιουργηθεί και όταν η δίοδος, μέσω της οποίας το σμήγμα βγαίνει στην επιφάνεια του δέρματος, αποφράσσεται.

  Mπορεί να γίνει πρόληψη, ώστε να αποφευχθεί η εμφάνιση σμηγματογόνου κύστης;

  Δυστυχώς όχι. Η σμηγματογόνος κύστη γίνεται αντιληπτή, αφού θα κάνει την εμφάνισή της και δεν υπάρχει τρόπος πρόληψης.

  Πότε πρέπει να επισκεφθείτε τον ιατρό;

  Όταν μία κύστη αρχίζει να εμφανίζει συμπτώματα, είναι σημαντικό να γίνει επίσκεψη στον ειδικό ιατρό. Τα συμπτώματα μπορούν να είναι αποτέλεσμα μίας μόλυνσης από βακτήριο, η οποία προκαλεί απόστημα ή φλεγμονή. Το γεγονός αυτό, προκαλεί ερυθρότητα, θερμότητα, διόγκωση, πόνο και εκροή πύου. Τότε, η ιατρική φροντίδα και θεραπεία θεωρούνται απαραίτητες.

  Πώς γίνεται η διάγνωση;

  H διάγνωση γίνεται συνήθως αρκετά εύκολα από τον ιατρό, ο οποίος λαμβάνει υπόψιν το μέγεθος της βλάβης και τα συμπτώματα. Επιπροσθέτως, ο ιατρός θα εξετάσει το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, ώστε να βεβαιωθεί για το αν υπάρχει κάποια άλλη δερματοπάθεια.

  Πότε πρέπει να αφαιρεθεί μία σμηγματογόνος κύστη;

  • Όταν έχει αυξηθεί σε μέγεθος
  • Όταν έχει προκληθεί απόστημα
  • Για αισθητικούς λόγους

  Πόσο διαρκεί η διαδικασία αφαίρεσης;

  H διαδικασία αφαίρεσης είναι πολύ γρήγορη. Συγκεκριμένα, διαρκεί από 10 έως 30 λεπτά.

  Tι μπορεί να συμβεί εάν δεν αφαιρεθεί η σμηγματογόνος κύστη;

  Εάν δεν αφαιρεθεί, η σμηγματογόνος κύστη μπορεί να προκαλέσει απόστημα. Αυτό,  γίνεται αντιληπτό από τον ίδιο τον ασθενή, διότι η μέχρι τότε ανώδυνη κύστη, δημιουργεί πρήξιμο, ενόχληση και πόνο, λόγω της φλεγμονής. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση.

  Σχετικά με τον ιατρό:

  O εξειδικευμένος γενικός χειρουργός Γεώργιος Ανθιμίδης, έχει μακρόχρονη πείρα σε μεγάλο αριθμό ασθενών (αναίμακτη χειρουργική μέθοδος).