Αιμορροΐδες και δυσκοιλιότητα

Αιμορροΐδες και δυσκοιλιότητα

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Η δυσκοιλιότητα και οι αιμορροΐδες (αιμορροϊδοπάθεια) αποτελούν δύο καταστάσεις που συνδέονται στενά. Μάλιστα η δυσκοιλιότητα αναγνωρίζεται ως μία από τις κύριες αιτίες της αιμορροϊδοπάθειας. Η σύνδεση αυτή απορρέει από τον ίδιο τον ορισμό της αιμορροϊδικής νόσου, καθώς η δυσκοιλιότητα συμβάλλει στην ανάπτυξη και επιδείνωση αυτής της πάθησης. Τόσο οι αιμορροΐδες όσο και η δυσκοιλιότητα είναι κοινά γαστρεντερικά προβλήματα που μπορούν να προκαλέσουν σημαντική δυσφορία. Το «σφίξιμο» που βιώνεται κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας, συμβάλλει στη διόγκωση των φλεβών του πρωκτού, οδηγώντας σε αιμορροϊδοπάθεια. Η δυσκοιλιότητα επιδεινώνει τις αιμορροΐδες αυξάνοντας την πίεση κατά τις κινήσεις του εντέρου.

  Αιμορροϊδοπάθεια: Αιτίες και συμπτώματα

  Εντός της πρωκτικής περιοχής υπάρχουν φυσιολογικά μικρά αγγεία γνωστά ως αιμορροΐδες. Πρόκειται για φλέβες που είναι υπεύθυνες για την αποχέτευση του αίματος. Ωστόσο, προκύπτουν επιπλοκές όταν αυτές οι αιμορροΐδες διογκώνονται, προπίπτουν, αιμορραγούν και προκαλούν πόνο, συνήθως λόγω υπερβολικής πίεσης. Η κατάσταση αυτή χαρακτηρίζει την εμφάνιση αιμορροϊδοπάθειας.

  Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αιμορροΐδες μπορεί να οδηγήσουν σε αιμορραγία και έντονο πόνο, καθιστώντας αναγκαία την ιατρική συμβουλή.

  Ο ρόλος της δυσκοιλιότητας

  Η δυσκοιλιότητα και ο σχηματισμός σκληρών κοπράνων έχουν ως αποτέλεσμα τη δυσχερή αποβολή των κοπράνων και την αύξηση της πίεσης των αιμορροΐδων στον πρωκτικό σωλήνα.

  Για την πρόληψη της δυσκοιλιότητας, είναι ζωτικής σημασίας η διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής, πλούσιας σε φυτικές ίνες και υγρά, μαζί με τακτική σωματική δραστηριότητα. Η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών, ελαιόλαδου και η ενυδάτωση βοηθούν στην προώθηση της τακτικής κινητικότητας του εντέρου. Επιπλέον, θα πρέπει να αποφεύγεται η αγνόηση της επιθυμίας για αφόδευση, καθώς η εκούσια κατακράτηση κοπράνων μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα.

  Θεραπευτική προσέγγιση για τις αιμορροΐδες και τη δυσκοιλιότητα

  Τόσο η αιμορροϊδοπάθεια όσο και η δυσκοιλιότητα καθιστούν αναγκαίες τις τροποποιήσεις του τρόπου ζωής ως μέρος της θεραπευτικής προσέγγισης. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να περιλαμβάνουν την αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών, τη διατήρηση της ενυδάτωσης και την τακτική σωματική δραστηριότητα. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα φασόλια, βοηθούν στην προώθηση της τακτικής κινητικότητας του εντέρου. Η άφθονη κατανάλωση νερού καθώς και η κατανάλωση ελαιόλαδου βοηθά στο να μαλακώσουν τα κόπρανα, διευκολύνοντας την ευκολότερη διέλευση. Η τακτική σωματική δραστηριότητα συμβάλλει επίσης σημαντικά στην προώθηση των τακτικών κενώσεων.

  Οι παραπάνω οδηγίες και η χρήση μπάνιου με ζεστό νερό προσφέρουν ανακούφιση των συμπτωμάτων, ανακουφίζοντας αποτελεσματικά από:

  • Κνησμό
  • Ερεθισμό
  • Αιμορραγία
  • Πόνο

  Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να κριθούν απαραίτητες πρόσθετες θεραπευτικές επιλογές. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν, ανάμεσα σε άλλες μεθόδους:

  • περίδεση με ελαστικούς δακτυλίους, που τοποθετούνται γύρω από τη βάση των αιμορροΐδων για να περιορίσουν την παροχή αίματος, οδηγώντας στη συρρίκνωση και την ενδεχόμενη αποκόλλησή τους
  • χειρουργική εκτομή που περιλαμβάνει την αφαίρεση των αιμορροΐδων με σύγχρονα εργαλεία υπερήχων
  • χρήση LASER

  Η πρόληψη και η θεραπεία περιλαμβάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως:

  • υιοθέτηση μιας δίαιτας πλούσιας σε φυτικές ίνες και υγρά
  • τακτική σωματική δραστηριότητα
  • αποφυγή παρατεταμένης καθιστικής στάσης ή/και ορθοστασίας
  • αποφυγή της παρατεταμένης, έντονης προσπάθειας αποβολής κοπράνων κατά την αφόδευση

  Σε περίπτωση που παρατηρούνται επίμονα ή επιδεινούμενα συμπτώματα κρίνεται απαραίτητη η συμβουλή ενός έμπειρου Ιατρού για τον αποκλεισμό υποκείμενων σοβαρών παθήσεων. Με τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα και τη θεραπεία, τα άτομα μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά την  αιμορροϊδοπάθεια και τη δυσκοιλιότητα, οδηγώντας σε μια άνετη ζωή χωρίς πόνο και δυσφορία.

   

  Οι αιμορροΐδες (αιμορροϊδοπάθεια) και η δυσκοιλιότητα αποτελούν πολύ ενοχλητικές καταστάσεις που μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής. Σε περίπτωση που βρίσκεστε αντιμέτωπος με αυτές, επικοινωνήστε άμεσα με το Γενικό Χειρουργό Δρ. Γεώργιο Ανθιμίδη.